SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

PRAVI BISER

Za Rastoke svi znaju ali ne i za njihov "pogon"! Rijeka Slunjčica jedinstvena je po mnogočemu, nova turistička ruta otkriva njezine tajne

Za Rastoke svi znaju ali ne i za njihov

Osim s ljepotama prirode i sedre koja Slunjčici daje očaravajuću zelenu boju, na novoj turističkoj ruti moći ćete se upoznati i sa živim organizmima - stanovnicima Slunjčice.

Svega šest i pol kilometara je duga, usred ljeta nije toplija od 13 stupnjeva, a na svom ušću u rijeku Koranu stvorila je čudo prirode i jednu od najvećih prirodnih ljepota, ali i turističkih atrakcija u Karlovačkoj županiji - Rastoke. Dakako, radi se o rijeci Slunjčici, pravom ponosu Slunjana. 

Ova krška rijeka u svom kanjonu podno starog grada ima intenzivno zelenu boju, no zanimljivo da je na jednom dijelu u svom gornjem toku izrazito tamna, gotovo crna. No - pravu njezinu ljepotu, osim onih koji žive uz njezine obale, malo je tko vidio u punom sjaju. Čini se da zato s pravom možemo reći da se radi o još jednom "skrivenom raju dohvat ruke". Slunjčica je i zaštićeni krajobraz, a kako stvari stoje definitivno će postati nova turistička atrakcija ovog dijela Karlovačke županije.Turistički proizvod, ali s naglaskom na edukaciju

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slunj ima novi turistički proizvod, osmislila ga je Javna ustanova Natura viva i dala mu inspirirajuće ime - "Udahnite ljepote Slunjčice". O čemu se radi naša je ekipa imala prilike čuti iz prve ruke te obići kilometar dugu turističku rutu obalama Slunjčice koja ne obiluje samo prirodnim ljepotama, već i povijesnom baštinom.

Turistička ruta počinje kod istraživačke stanice podno glavnog slunjskog trga na kojem se nalazi i crkva. Drvena kućica s gankom i pogledom od kojeg zastaje dah, na kanjon rijeke, mjesto je za edukativne radionice o zaštiti prirode, ali i za predah. Ovdje će, ispričala nam je Martina Petrak iz Natura vive, posjetitelji biti upoznati sa Zaštićenim krajolikom Slunjčica i njezinim fenomenima. 

Lijepo vrijeme nije preduvjet za uživanje u prirodi, pa kako je i rekla voditeljica iz Nature, nema lošeg vremena nego samo loše opreme, pa i kiši unatoč Slunjčica može pokazati sve svoje raskoši. Turistička tura vodi dalje do obale rijeke i preko Moćanovog mosta, na uzvisinu prema starom gradu Slovinu, odnosno Slunju. 

- Dinosauri su davno izumrli, ali stijene po kojima su hodali i dalje su tu. Kanjon Slunjčice oplakuju stijene iz razdoblja trijasa, jure i krede, pa je ovo i savršeno mjesto za upoznavanje s geologijom i hidrologijom krša, kazala je voditeljica Petrak. 

Kupanje za (avan)turiste

Stijene, kao ni zidovi ne pričaju, ali daju nam mnogo podataka o davnim vremenima. Drevne zidine Starog grada sigurno bi mogle ispričati puno toga, a na turističkoj ruti uz Slunjčicu saznat ćete sve o duhu tog vremena, kad su knezovi Frankopani stolovali ovdje. Osim s ljepotama prirode i sedre koja Slunjčici daje očaravajuću zelenu boju, na novoj turističkoj ruti moći ćete se upoznati i sa živim organizmima - stanovnicima Slunjčice. Rijeka je bogata ribljim svijetom, posebno potočnim pastrvama i lipljanima, a možete ih i pecati uz posebnu dozvolu. Nosioc ribolovnog prava je lokalno ribolovno društvo Slunjčica Slunj, pa se mogu kupiti dnevne dozvole za ribolov. U Slunjčici se može i okupati, ali nitko se ne kupa. Pogađate zašto, temperatura od 13 stupnjeva u srpnju baš i nije nešto primamljiva za kupače, no oni oni odvažniji imali bi o čemu pričati. 

Kako će se ovaj biser prirode turistički valorizirati ali i o njemu učiti na terenu, ispričala nam je ravnateljica Natura vive Antonija Bišćan.

- Htjeli smo razviti još nešto za posjetitelje ovog područja. Kad čujete za Slunj, prvo pomislite na prekrasne Rastoke, ali htjeli smo istaknuti da je ovo područje bogato životinjskim i biljnim vrstama, te smo osmislili šetnju s četiri postaje i u trajanju od sat vremena u kojoj će se saznati sve o vrstama koje čine ovo područje, rekla je Bišćan. 

- Početna je točka istraživačka stranica, idemo preko Moćanovog mosta, obilazak Starog grada i onda se vraćamo do naših kućica koje su prekrasne. Zanimao nas je interes agencija i očekujem da će tijekom sezone biti tri do četiri vođenja dnevno, kazala je ravnateljica. 

Kako je Javna ustanova Natura viva zadužena za čuvanje prirode, a ne promociju i turizam, logično se ovaj projekt morao povezati s Turističkom zajednicom.

- Ovo je jedan biser prirode koji je možda u ovom trenutku neodvoljno istražen, ali definitivno ima potencijala. Nedaleko su Rastoke koje bilježe stotine tisuća posjetitelja godišnje, tu je stari grad Slunj, a ovo je jedan fantastičan mikrolokalitet i onaj pravi skriveni raj. Definitivno, želimo to pokazati široj javnosti te pozvati sve buduće goste i turiste da nam dođu i pogledaju ga uz stručno vodstvo Nature vive i udahnu Slunjčicu kakva ona zapravo jest, rekao je direktor TZ Karlovačke županije Željko Fanjak.

Veliki potencijal

Od novog turističkog proizvoda punu očekuju i u lokalnoj samoupravi. Po riječima gradonačelnice Slunja Mirjane Puškarić, svi su izuzetno ponosni što nastavljaju prekrasnu suradnju s našom Natura vivom, posebno jer je ovo produžena ruka projekta Vodene tajne kojem je nositelj bio Grad Slunj, a partneri Turistička zajednica i Natura. 

- Slunj je 2019. bilježio 3.600 autobusnih grupa, dakle potencijal za razvoj turističkog dijela u samom srcu našeg grada, na obalama Slunjčice itekako postoji. Kad tome pridružimo da ćemo uz ove ture ne samo prikazivati ljepote sedrene boje ove rijeke, nego i govoriti o bioraznolikosti, ovo je veliki uspjeh za naš grad, rekla je Puškarić te poželila da im se turisti iduće godine vrate u velikom broju.

- Nalazimo se par minuta uzvodno od Rastoka, to je onaj unikat i biser koji ima Slunj i naša županija, pokazuje suživot čovjeka i prirode i njeno gospodarsko korištenje. Projekt Vodene tajne je nastavak projekata koji se vežu za naše rijeke. Aquatika je bio naš prvi europski projekt koji se nadovezuje i priča priču o rijekama cijele naše domovine. Tu je i projekt Susret s rijekom koji govori o Slunju, Karlovcu i Ogulinu i našim rijekama. Nekad se na mlinicama Rastoka proizvodilo brašno, a mi danas govorimo o rijekama ponajviše u turističkom aspektu. No tu treba dodati edukativni dio, jer ako već gospodarski koristimo ovaj prostor, moramo puno naučiti kako ga zaštititi i ostaviti našoj djeci i unucima da mogu uživati u biserima koje naša županija ima, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin.

Slunj turistički i zimi živi lijepo, a po riječima direktorice TZ Slunja Jasmine Mrkonje, imaju posjetitelja i u ovom razdoblju godine, ali posebno vikendom i kad je lijepo vrijeme. Naravno najprimamljivije su Rastoke, no Slunj ima i drugih posebnosti.

Uskoro novi hotel?

Osim Rastoka gosti rado slijede staze koje idu uz Slunjčicu i Koranu. Uz stari grad primamljiva je točka Napoleonov magazin izgrađen u vrijeme dok su ovdje bili Francuzi, od njega se pruža fantastičan vidik, a tamo je i restoran Ambar koji je otvoren svaki dan, a kako doznajemo radit će tako do 15. siječnja. Tko god dođe u šetnju, ispričala nam je direktorica, može tamo otići na ručak, ali i u neki od restorana uz cestu, Feniks ili Pino te hotel Mirjana Rastoke koji je otvoren tijekom cijele godine. 

Stiže Nova godina i Slunj se priprema za doček. Međutim, osim Slunjana u ovom idiličnom gradiću će 2023. dočekivati i brojni gosti.

- Kuće za odmor se odlično popunjavaju, ove godine imamo događanje po novom konceptu Božićevanje na mostovima, Advent s novogodišnjim programom u Rastokama i na trgu organiziran doček. Hotel Mirjana je dobro popunjen i ima svoj doček, a prve se popune kuće za odmor, kazala nam je Mrkonja.

Ako se obistine želje turističkih djelatnika Slunja, ovaj bi grad u skoroj budućnosti mogao dobiti još jedan hotel. Naime, zgrada na litici uz glavnu cestu se prodaje i sad su papiri su riješeni, dok je projektna dokumentacija napravljena za hotelsku namjenu. Osim nevjerojatne lokacije, velika vrijednost je vidikovac, velika terasa koja ima pogled na gradinu i rijeku Slunjčicu.

- Da se tamo otvori hotel to bi jako puno donijelo Slunju. Iznad Rastoka se gradi kamp i puno bi nam značilo da dobijemo nove smještajne kapacitete u gradu. Lokacija je predivna, priroda očuvana i ovdje svatko može svatko doći u mir i tišinu. Primamljiva su i područja oko Lađevca na Korani i Primišlja uz Mrežnicu, ispričala nam je direktorica TZ Slunj o planovima koji bi mogli donijeti novi turistički "boom" ovom dijelu Karlovačke županije. 

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU...

 

Izdvojeno


Reci što misliš!