SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

CENTAR PODZEMNE BAŠTINE

Karlovačka županija u Rakovici dobila novi turistički adut: Speleon je vremeplov koji će vas provesti podzemljem od srednjeg vijeka do pleistocena

Karlovačka županija u Rakovici dobila novi turistički adut: Speleon je vremeplov koji će vas provesti podzemljem od srednjeg vijeka do pleistocena

Posebnim ga čine nesvakidašnji sadržaji u postavu - hiperrealistične životinje izumrlih vrsta poput špiljskog lava i vunastog nosoroga

Karlovačka županija ima novu sjajnu turističku atrakciju, a Skriveni raj nadohvat ruke novu destinaciju za preporuku. U Novoj Kršlji nedaleko Baraćevih špilja u općini Rakovica otvoren je Speleon - Centar podzemne baštine. Projekt vrijedan oko 20 milijuna kuna, koji je uvelike sufinanciran europskim eurima vraća nas desetke tisuća godina unatrag te na poseban način prezentira prirodnu baštinu koja se krije u podzemlju Rakovice, nedaleko od već prepoznatljivih Baraćevih špilja.

U mraku podzemlja i mraku prošlosti pronađeni su brojni nalazi koji sada po prvi puta ugledaju svjetlo dana, u Speleonu je izložen pravi mali vremeplov; od srednjeg vijeka do pleistocena. Posebnim ga čine nesvakidašnji sadržaji u postavu - hiperrealistične životinje izumrlih vrsta poput špiljskog lava i vunastog nosoroga te osjetilna komora s prilagođenim uvjetima jednakim onima u špilji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čitav postav popraćen je nizom suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike, animacije te multitouch ekrani.

Objekt se prostire na 1200 kvadrata, od toga je 850 kvadrata namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme - speleologija, geologija, arheologija i paleontologija. Ulaz je projektiran u obliku velike staklene stijene, imitirajući ‘otvaranje’ ulaza u špilje. Filigranski raspored obodnih prostorija postava, s velikom centralnim dvoranom polifunkcionalnog karaktera, također je inspiriran međuodnosom podzemnih špiljskih dvorana i avenija.

Čitav postav popraćen je nizom suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike, animacije, multitouch ekrani, osjetilna komora te atrij s hiperrealističnim replikama životinja. Posjetiteljski centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, dječju igraonicu, speleo – dokumentacijsku knjižnicu, ugostiteljski sadržaj, suvenirnicu, depo te parkiralište.

Baraćeve špilje nalazište su brojnih ostataka životinja iz ledenog doba. Do sada su posjetitelji u Gornjoj Baraćevoj špilji imali priliku vidjeti ostatke špiljskog medvjeda koji dočaravaju mjesto na kojem je ova pleistocenska zvijer upravo i pronađena. No kako su sve te životinje izgledale doista? Odgovor na ovo pitanje otkrit ćete šetnjom atrijem u Centru podzemne baštine – Speleonu.

Projekt je vrijedan gotovo 20 milijuna kuna, 85% je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog kohezijskog fonda, a 15% sredstvima partnera na projektu - Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Šiljeg kazao je kako je projekt od velike važnosti za lokalnu zajednicu, ali će dati doprinos održivijem upravljanju Nacionalnim parkom Plitvička jezera, jer će ga rasteretiti pritiska velikog broja posjetitelja u vrhu sezone, te će dati doprinos razvoju lokalne zajednice.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin je podsjetila da je Karlovačka županija nakon Zagreba najposjećenija kontinentalna destinacija, a Rakovica njena perjanica.  

- Gotovo četvrtina turističkog kontinentalnog prometa se ostvaruje u Karlovačkoj županiji, ponajviše zahvaljujući Plitvičkim jezerima, koje su partner u ovom projektu. Uz Plitvice je ovo nova atrakcija, zbog čega želimo da turisti dolaze tijekom cijele godine i ostaju što duže. Na javnoj upravi je da osmišljava ovakve projekte i manifestacije, a ugostitelji i privatnici da ponude kvalitetnu ugostiteljsku ponudu, s kvalitetnom gastronomijom i enologijom - rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Načelnik Rakovice Mihovil Bičanić je također vrlo zadovoljan, rekao je da je Rakovica prije tri godine bila na 1,38 noćenja, a sada je na oko 1,9 u prosjeku po gostu, te će ovaj projekt doprinijeti da ih zadrže još duže, a ravnateljica Ustanove Tihana Oštrina je naglasila da im je ovo jedan od najvećih realiziranih projekata, napominujući da će on dati doprinos za održivi razvoj i zaštitu prirode.

FOTO GALERIJA...

VIDEO...

Izdvojeno


Reci što misliš!