SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

radovi u tijeku

Kino Edison, novi karlovački turistički adut - evo kako je izgledao put od druge namjenski građene kino dvorane 1920. do prvog hrvatskog VR kina 2023. godine

Kino Edison, novi karlovački turistički adut - evo kako je izgledao put od druge namjenski građene kino dvorane 1920. do prvog hrvatskog VR kina 2023. godine

Vrijednost građevinskog zahvata je 3,427.347,90 eura, a još 1,033.366,68 eura koštat će uređenje i opremanje kina.

Svake dvije, tri godine, Karlovac "izbaci" odličan turistički projekt, počevši 2016. godine sa slatkovodnim akvarijem Aquatikom, tri godine kasnije s Muzejom Domovinskog rata na Turnju, a dobar trend ove godine će se - udvostručiti. Pitanje je tjedna kada će se otvoriti Nikola Tesle Experience centar na Rakovcu, kao što je pitanje mjeseca kada će punim sjajem nanovo zasjati obnovljeno kino Edison.

Trebao se zvati Atlas

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovačko kino Edison bilo je druga namjenski sagrađena kinodvorana u Hrvatskoj davne 1920. godine, a uskoro će postati prvo VR (virtual reality) hrvatsko kino. Sagrađeno je kao jedno od najvećih kina na ovim prostorima i radilo je do 2007. godine, godina je to kada je u Karlovcu posljenji puta projiciran neki film u klasičnom kinu.

Kino-industrija u Karlovcu ima povijest od 1912. godine kada je u započelo raditi kino Apolo, u kazalištu Zorin dom pokrenuo ga je fotograf Rudolf Mosinger. Nakon pet godina donesena je odluka da će se graditi namjensko kino, na inicijativu Kinematografskog dioničkog društva i prema projektu zagrebačkih arhitekata Edvarda Schöna i Brune Bauera. Gradnja je počela 1918. godine. Zanimljivo je da se kino trebalo zvati Atlas, međutim, preminuo je glavni financijaš Mosinger, promijenio se investitor, pa je tako bilo i sitnih preinaka u projektu, a onda je odabrano novo ime - po izumitelju filmske kamere, kinetoskopa i kinematografa Thomasu Alvi Edisonu.
Još će u gradu poslije biti otvorena dva kina, ali Edison je zadržao svoj kultni status, čak i nakon što je prestao s radom.

Nakon što je zdanje završilo kao stečajna masa posrnulog poduzeća, 2016. godine zgradu je otkupio Grad Karlovac. Odmah je postalo jasno da će trošak obnove i prilagođavanje modernim standardima biti golemi pa su se europski fondovi činili kao najbolje rješenje za financiranje.

Financije iz dva EU fonda

Vrijednost projekta je 3,427.347,90 eura, udio bespovratnih sredstva je 85 posto, odnosno 2,909.907,54 eura, a ostatak se ravnomjerno dijeli na Grad Karlovac i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Novac je to predviđen samo za građevinske radove, još 1,033.366,68 eura vrijedno je uređenje i opremanje kina, no i tu će investiciju ispratiti europski novac, također iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. (ITU mehanizam).

Marijana Tomičić, gradska pročelnica i privremena ravnateljica ustanove koja će upravljati Edisonom, kaže da će osim ravnatelja koji će se birati javnim natječajem, ustanova imati deset djelatnika. Svi oni zajedno će provoditi kulturne i turističke sadržaje, zajedno s partnerima - Gradskim kazalištem Zorin dom udrugom Kinoklub Karlovac i Turističkom zajednicom grada Karlovca. Pročelnica Tomičić napominje da će Edison biti opremljen najmodernijom audiovizualnom opremom.

- Imat će veliku dvoranu sa sklopivim gledalištem i galerijom i više od 200 sjedećih mjesta, malu dvoranu sa 70 VR naočala te multifunkcionalni coworking prostor u potkrovlju. U prizemlju, kao i prije, bit će ugostiteljski prostor s velikom vanjskom terasom, ali će svoje mjesto naći i nezaobilazni kokičar te suvenirnica. U svim dijelovima zgrade bit će omogućen pristup za osobe s invaliditetom - kaže pročelnica Tomičić.

Sasvim sigurno, bit će to novi jaki gradski turistički adut u kongresnom, obrazovnom i festivalskom turizmu, koji je zahvaljujući mladim karlovačkim filmašima koji će sada dobiti "krov nad glavom".

Novi Edison duži pet metara

Budući da je Edison zaštićeno kulturno dobro, postupak rekonstrukcije i gradnje pod budnim je okom konzervatora. No, uz njihov blagoslov novi Edison neće biti kopija starog, bit će duži gotovo pet metara, a razlog je prostor za kinoprikazivačku opremu.

Posjetitelji Karlovca će tako dobiti novi vrijedan sadržaj, a Karlovčani pogotovo, smatra gradonačelnik Damir Mandić.
- Edison za Karlovčane nikad nije bio samo kino, nego memorija. Tako će i sada biti kino, ali ne samo to, bit će promotor grada, kulturne baštine, i u turističkom smislu smatramo da će to biti dodana vrijednost za grad. Planirajući obnovu tog zdanja, na razini Gradske uprave zaključili smo ako je moguće obnoviti Edison, da je moguće obnoviti sve u Karlovcu, a imamo puno kulturne baštine za obnovu - rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Osim Gradskog kazališta Zorin dom, Edisona koji se završava, počela je konstrukcijska obnova Hrvatskog doma, čija je prošlost slična onoj kina Edisona, od kultnog okupljališta mladih do gotovo ruine.

Prva projekcija krajem godine

- Imat ćemo tri lokacije za kulturu grada Karlovca. U Hrvatskom domu dobit će infrastrukturu nezavisna kulturna scena. Možda bi sve to bez europskog novca bilo moguće, ali bi išlo mnogo sporije. Htjeli smo realizirati Edison, ali smo nastojali izbjeći kreditno zaduženje, sredstva iz tih izvora namijenili smo za školu i vrtić u gradskoj četvrti Luščić- kaže gradonačelnik Damir Mandić.

Zbog pandemija koronavirusa i rata u Ukrajini dogodili su se poremećaju na tržištu materijala, pa to uzrokuje kašnjenja na ovako velikim projektima. Ona neće biti drastična. Umjesto na ljeto, prva projekcija u Edisonu će biti koji mjesec kasnije, ali svakako do kraja godine.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!