SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

IZNENAĐENJE U ČATRNJI

Karlovački ugostitelj preuzeo luksuzni hotel nadomak Plitvica čiji bi restoran mogao postati hit: Naš recept? Povratak "bakinoj kuhinji" i jedna tajna

Karlovački ugostitelj preuzeo luksuzni hotel nadomak Plitvica čiji bi restoran mogao postati hit: Naš recept? Povratak

Četiri hotelske zvjezdice govore same po sebi da se radi o fensi hotelu, a to se vidi na svakom koraku, od blagavaone i kuhinje u kojoj chefovske čarolije možete pratiti kroz staklena klizna vrata, sjajno opremljen wine bar, ponudu "žestica", te luksuzne sobe

Ovo će zvučati gotovo kao bogohuljenje, ali smogli smo dovoljno hrabrosti da kažemo na glas - čak i da netko zavrne kakav tajni prekidač i obustavi svu onu silnu vodu na Plitvičkim jezerima, to ni na koji način ne bi utjecalo na turističku ponudu i ugodu gostima koji pohode ovaj sjeverozapadni dio Ličko-senjske i istočni dio Karlovačke županije. Ne postoji, srećom, takav tajni prekidač (makar u to neki prekooceanski gosti nisu nikada povjerovali) i nadamo se da će još dugo, dugo žuboriti plitvički slapovi, no ovdje želimo ukazati na jednu drugu stvar - a to je izuzetno kvalitetna i sadržajna ponuda plitvičkim gostima, na svim razinama, koja se, naslanjajući se na ovaj svjetski poznati fenomen zadnja dva desetljeća izuzetno razvila.

Od janjetine i ćevapa do "fine dininga"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Plitvička jezera, dakle, više nisu samo sati hoda plitvičkim šetnicama i uzdasi na vidikovcima, već to može biti višednevno uživanje za cijelu obitelj, a da ne moraju voziti više od 15 minuta. Posjet Plitvicama su danas i ulazak u Baraćeve špilje, obilazak nedavno otvorenog Speleon centra, mogućnosti razgledavanje prirode na konjima i quadovima, zip line, carting vožnje, posjet pravom malom ZOO-u u Dolini jelena, obilazak zaboravljene i ruinirane Titove vile koja će vam i takva oteti uzdahe skoro ko veliki plitvički slap, jednako kao i bivši vojni aerodrom Željava s druge strane Plješivičkog brda.

Sadržaje prati i sve bolje hotelska i gastro ponuda, koja već sada u predsezoni nudi vrhunske doživljaje za povoljne cijene. Još tamo osamdesetih godina se državna cesta 1 (D-1) nekako izbrendirala kao janjeća cesta, zbog jednostavne i tada široj masi pristupačne ponude janjetine i odojka na ražnju. Nakon obnove turističke rute poslije Domovinskog rata jela na ražnju istisnula su uglavnom roštiljske plate s miješanim mesom i ćevapima. Ono što se događa posljednjih godina je značajan iskorak u gastro ponudi, gdje pojedini restorani ozbiljno kucaju na vrata "fine dininga".

Ne vjerujete? Zastanite u Hotelu Palcich u Čatrnji, ne možete ga promašiti zbog impozantnosti objekta slijeva ceste D-1 poslije Grabovca, a nakon što probate makar jedno jelo s njihova jelovnika viša ga nećete ni zaobilaziti. Hotel s četiri zvjezdice još ima aktualne proljetne ponude za dvije noći u comfort double sobi s uključenim doručkom za 120 eura te za samo 10 eura više za 2 noći u family sobi sa doručkom, naravno, uz neograničeno korištenje wellness centra, koji sadrži bazen, saunu, jacuzzi i teretanu.

Tri Martinova poteza

No, ono što je nas ugodno iznenadilo je gastro ponuda u restoranu koji, naglašavamo to, nije rezerviran samo za goste hotela, već i za sve putnike na proputovanju. Veliku terasu zaklanja zgrada hotela, što znači da tamo nema previše buke jer nije uz cestu, ali ima sasvim dovoljno hladovine. Unutar objekta može se smjestiti više od 60 gostiju u opuštajućem ambijentu. Četiri hotelske zvjezdice govore same po sebi da se radi o fensi hotelu, a to se vidi na svakom koraku, od blagavaone i kuhinje u kojoj chefovske čarolije možete pratiti kroz staklena klizna vrata, sjajno opremljen wine bar, dobru ponudu "žestica", te luksuznih 27 soba, od kojih je pet apartmana.

Glavni menadžer ovog objekta je Karlovčanin Martin Božić, čovjek sa 17-godišnjim iskustvom u ugostiteljstvu, odnosno hotelijerstvu. Filozofija kojom je pristupio kreiranju menija poznata je otprije na gastro sceni, okrenuti se tradicionalnim jelima "bakine kuhinje" i zdravim namirnicama te im u pripremi dati moderan "touch". Hotel je otvoren neposredno prije pandemije koronavirusa, zbog čega, kaže nam Martin, nije još pokazao svoj pravi sjaj. Kroz pristupačne aranžmane, gastro kartu te rad 365 dana u godini, on to upravo planira napraviti.

- Preuzeo sam ga prošle godine u ožujku, od tada smo uveli neke promjene u kuhinji i wellnessu, te smo zimsku pauzu koristili za ekipiranje, otvorili smo 20. ožujka i spremni smo za cjelogodišnji rad. S ponosom ističem da s nedostatkom osoblja nisam imao problema, dapače, vrlo sam zadovoljan kako smo ekipirani, uz lokalne snage imamo dvije Nepalke i pet Ukrajinki koje rade na tehničkim poslovima - kaže nam Martin.

"Rapsodija okusa"

Najvažnije promjene, dakle, dogodile su se u kuhinji. Tamo je sada domaća hrana s lokalnih OPG-ova, njihove njoke, tjestenine, juhe, umaci, pilići, patke, janjetina, basa i mnoge druge delicije. Vinski bar je vrlo dobro zastupljen domaćim vinima, od vina istarske obitelji Prelac do slavonskog klasika Enjingija, uz novitet - voćna vina Raak iz Draganića od aronije i kupine.

Termin "Old fashioned food" ovdje podrazumijeva skoro zaboravljenu restoransku ponudu sarme, bunceka, punjene paprike, kiselog kupusa, lovačkih specijaliteta, od suhomesnatih do jelenova steaka i gulaša i pastrve iz Gacke, te teletine i patke ispod peke.

Ono što smo probali je bilo doista pravo blago za naša nepca. Hladno predjelo je otvoreno kobasicom od divljači, šunkom i špekom te sirevima s vlascem OPG-a Turkalj. Slijedi vege predjelo od prepečenog škripavca na salatu. Onda smo prešli na malo konkretnije stvari, svinjski lungić u umaku od šampinjona i sira s domaćim kroketima, vrlo konkretnije - argentina steak u umaku od crne čokolade, crnog vina i gratinirani krumpir. To je izgledalo doista odlično.

Uslijedilo je okošteno i  rolano pile s umakom od naranče i metvice s glaziranom mrkvom i demi-glaceom od piletine u kombinaciji s domaćim njokima. Nastavio je steak od jelena u lovačkom umaku od vina i senfa s polama ličkog krumpira i tajnim mirodijama šefice kuhinje. Mislili smo da je gotovo s fileom pastrve i orade s krumpir salatom, goričastim senfom i crvenim lukom, no nije. Nakon toga je uslijedila večera. Poslužena nam je juha od gljiva te govedska juha na izbor, teletina ispod peke i fantastična domaća štrudla od jabuke, dekorirana jagodom i preljevom od vanilije.

Stvarni šlag na torti

Uslijedili su izleti na Plitvice, u "objekt 99" poznatiji kao Titova vila te na aerodrom Željavu. Za potpuni doživljaj preporučamo barem dva noćenja uz koja idu tri ispunjena dana na Plitvicama. I na kraju, ne zaboravimo stvarni šlag na torti ovog sjajnog izleta - ljubazno i nasmijano osoblje Hotela Palcich.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!