SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

otpisana rijeka

Je li Dobra zbog HE Lešća nestala s turističkih karti? Obišli smo zanimljive lokacije uz rijeku i ugodno se iznenadili!

Je li Dobra zbog HE Lešća nestala s turističkih karti? Obišli smo zanimljive lokacije uz rijeku i ugodno se iznenadili!

Mrežnica i Korana daleko su popularnije, no Dobra ima svoje adute: "Malo je hladnija, ali je čišća!"

Uskoro će okruglih 14 godina otkako je u promet puštena zloglasna HE Lešće. Od bajki ispričanih na tvorenju spomenimo ih nekoliko: vrijednost zemljišta uz 12-kilometarsko jezero će se uvišestručiti, vratit će se iseljenici i njihova djeca, dobivamo novu rivijeru, procvjetat će turizam. Eto nas dakle, desetljeće i pol kasnije, pa da vidimo gdje smo?

U međuvremenu je HE Lešće ubila kanjon Dobre, gotovo da je glave došla i kupače zbog onih vodnih valova. Donekle se HEP prilagodio mještanima, pa je uveo ljetni režim rada s pola kapaciteta, te ispuštanje vodnog vala samo u noćnim satima. Htjeli to priznati ili ne, rijeka Dobra je gotovo pa nestala sa županijske turističke karte.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prisjetite se, kada ste posljednji puta pročitali novinarski članak ili čuli od frendova o nekom super kupalištu na Dobri. Da, ni mi, piše se i priča o Mrežnici i Korani u ljeti, o Dobri samo u kontekstu HE Lešća, a o Kupi uglavnom u vrijeme poplava ili gradnje sustava da se one spriječe.

Zato smo, eto mi, odlučili provjeriti aktualnu situaciju na terenu. Naša patrola prošla je dionicu od ušća uzvodno kroz Jaškovo, Zadobarje, zatim preko Tomašnice i Stativa do Novigrada na Dobri. Evo da vam u startu otkrijemo - Dobra nije napuštena, ona je baš cool rijeka (skoro doslovno, jer je podosta hladnija od Mrežnice i Korane) i što se kupača tiče - nije napuštena. Dapače!


Krećemo od kupališta na Grdunu, koje je zapravo i izletište, jer osim slapa i mlina na kojemu se može kupiti tamo proizvedeno brašno, u blizini se nalazi restoran Papalina. Sreli smo desetak kupača, mahom se radilo o gostima, a ne o domaćima ljudima,

- Ja sam Riječanka, pobjegla sam od vrućina, gužvi i turista, ovdje je mir koji mi odgovara. Čitam knjige u hladovini, a Dobra je taman za osvježiti. Dobar je ovaj režim s HE Lešće da vodne valove puštaju noću, malo se voda rashladi, ali se i pročisti - rekla nam je gospođa Viktorija.

Dalje u Zadobarju je mnoštvo malih kupališta i uživališta. Ono koje su si mještani sami uredili je pomalo nevjerojatno. Opremljeno je poput dnevnog boravka, a imaju sportske sadržaje na kopnu i u rijeci gdje su si postavili koš za vodenu košarku. Na "štriku" visi njihove odjeća i ručnici, iako tijekom naše posjete nije bilo nikoga. Vidi se da se tamo kupaju domaći ljudi. U Zadobarju također nailazimo na izviđački kamp s nekoliko desetaka šatora. Nalazi se na lijevoj obali rijeke. Bučno je i živo kako i treba biti.

Nastavljamo prema Stativama i "Krvavom mlinu". Nailazimo također na lijepo uređeno kupalište s velikim slapom na Dobri. Na parkiralištu je kamper osječkih registracija. Podne je pa je logično da plaža nije krcata, bit će u popodnevnim satima, tijekom vikenda se traži mjesto više. S dvije kćerkice je tamo Josip Žugčić. Kaže da kombinira Dobru, Mrežnicu i more.

- Mislim da je Mrežnica malo toplija, ali Dobra je čišća - kaže on.
- Dobra je dobra - u glas kažu kćeri.

Vozimo dalje prema Novigradu na Dobri. Kod mosta na lijevoj obali s obje njegove strane su također kupači, vjerojatno Zagrepčani, ako je suditi po registracijskim oznaka automobila parkiranih gore. Dobra dakle, itekako ima potencijala, ali je, nažalost, u drugom planu zbog HE Lešće. No, lijepo ju je vidjeti ovako živom, makar u njezinom donjem toku.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!