SUPERHUMAN LIFE

PIŠE IVICA SRAKOČIĆ

Superhuman life - do velikog uspjeha vode te jako male promjene!

Superhuman life - do velikog uspjeha vode te jako male promjene!

Superhuman life! Na prvu djeluje pomalo pretenciozno, a k tome je još i na engleskom. Supruga mi je profesorica hrvatskog jezika i književnosti i kad god umjesto našeg lijepog hrvatskog jezika koristim engleske izraze ili nazive, kosa joj skoči na glavi. No, za ovaj naziv ipak imam vrlo dobar razlog. Naime, 2012. počeo sam pisati, a 2015. napokon dovršio i objavio svoju prvu i zasad jedinu knjigu. Objavio sam je na Amazonu, u formatu e-knjige. S obzirom da se nisam htio ograničiti isključivo na čitatelje s našeg govornog prostora, napisao sam je na engleskom jeziku i naslovio je: „From Squid to Superhuman“.

Knjiga govori o mom osobnom putu prema razvoju na svim životnim poljima koje smatram bitnima, od pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kojima čuvamo zdravlje i podižemo vlastite psihofizičke sposobnosti, preko razvoja karijere, kvalitetnijeg raspolaganja novcem, balansiranja poslovnog i privatnog života, pa do odgoja svoje troje djece i održavanja obitelji kao najvažnijeg prioriteta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koga osobno smatram tim nadčovjekom (sad vidite zašto ipak koristim engleski) o kojem pišem? Ne nekog savršenog čovjeka, rođenog s vrhunskim tjelesnim i mentalnim predispozicijama, u savršenoj obitelji, koji je iskoristio idealne uvjete da bi postigao neke izuzetne rezultate, bilo u sportu, poslovnom svijetu ili bilo kojem drugom području. Imaginarni nadčovjek, o kojem pišem, sasvim je prosječna osoba, sa svim vrlinama i manama koje većina nas ima. On je čovjek koji je prihvatio karte koje mu je život dao, ali je odlučio svojim radom, trudom i što je možda najvažnije, neodustajanjem od svojih ciljeva, stvoriti sebi i svojoj obitelji ugodan, kvalitetan i ispunjen život.

Kako bilo tko od nas može ostvariti nešto slično? Treba li se 100% posvetiti osobnom razvoju, žrtvujući one male, svakodnevne gušte: kavu s prijateljima, gledanje najdraže televizijske emisije ili čitanje omiljenih novina? Naravno da ne treba. Dovoljno je barem dio vremena posvetiti radu na poljima koja smatramo bitnima i na njima se popraviti barem 20%. Nije puno i ne djeluje teško, zar ne?

Zamislite sada da samo 20% pojačamo svoju tjelesnu aktivnost, da za 20% popravimo prehranu, da 20% više vremena posvetimo čitanju, učenju, usavršavanju u području u kojem zarađujemo za život, da 20% popravimo raspolaganje vlastitim novcem, da nađemo 20% više vremena za kvalitetno druženje s obitelji?

20% ne djeluje puno, no, učinak popravljanja za 20%, ne na jednom, nego na nekoliko različitih područja života, kumulativno će stvoriti tako snažan učinak da ćete se vrlo brzo početi prepoznavati u pojmu – superhuman. Ako ne vjerujte, probajte!

Ova kolumna govorit će upravo o tome, o načinima kako sitnim koracima, mijenjanjem malih, svakodnevnih navika možemo u relativno kratkom koraku napraviti značajan iskorak u kvaliteti vlastitih života.

Mala zanimljivost! Knjigu sam počeo pisati 2012., između ostalog potaknut velikom recesijom koja je tada u Hrvatskoj još uvijek bila u punom zamahu. Na pisanje me motivirala želja da više niti jednu krizu koja će doći, ne dočekam nespreman. Nažalost, ta kriza, koje sam se pribojavao, upravo se događa. Već sada jako utječe na nas, na naše osjećaje, razine stresa, zdravlje, a nažalost i na negativne promjene u prihodima koje ostvarujemo. Kriza tek počinje, a koliko će trajati to nitko u ovom trenutku ne zna. No, tko god već sad počne raditi na sebi, na svojim sposobnostima i promjeni određenih prioriteta i navika, svakako će se brže prilagoditi na nove uvjete i brže izaći iz problema.

Do iduće kolumne, sretno i čuvajte sebe i druge!


LINK NA KNJIGU (ako će nekog zanimati)

Ivica Srakočić, dipl.oec., MBA, certificirani instruktor fitnesa, certificirani nutricionist, osnivač obrta B Fit Consulting.

Iskustvo prikupljeno tijekom 14  godina karijere provedene na rukovodećim pozicijama unutar velikih tvrtki, odlučuje spojiti sa svojim interesima – fitnesom i osobnim razvojem. Tako nastaje B Fit Consulting, obrt specijaliziran za optimizaciju performansi svih ambicioznih pojedinaca koji žele maksimalno iskoristiti vlastiti fizički i mentalni potencijal. Veliki zaljubljenik u osobni razvoj i cjeloživotno učenje, podjednaku strast pronalazi u permanentnom učenju i usavršavanju, kao i prenošenju vlastitog znanja i iskustva.

Lijepi pozdrav. S obzirom da je ovo prvi tekst u novoj kolumni, red bi bio, odmah na početku, objasniti njezin naziv kao i teme o kojima ćete moći čitati u njoj.

Izdvojeno


Reci što misliš!