KAportal VIDEO: Zastrašujuće, gusti dim vidljiv iz svemira: Pogledajte koja su to područja Amazone koja proždire vatrena stihija | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Zastrašujuće, gusti dim vidljiv iz svemira: Pogledajte koja su to područja Amazone koja proždire vatrena stihija

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro napokon je odlučio poslati vojsku na gašenje požara u Amazonskoj prašumi, poznatijoj kao pluća svijeta.

Učinio je to nakon europskih pritisaka. Naime, Francuska i Irska zaprijetile su da će blokirati sporazum o slobodnoj trgovini ne bude li Brazil štitio Amazonsku prašumu koja gori već tri tjedna. Ugrožena su i starosjedilačka plemena koja žive na šumskom teritoriju pa su za njih organizirana i skloništa.

I dok i dalje građani optužuju predsjednika Bolsonara za podupiranje krčenja i miniranja ugroženog teritorija, on tvrdi da vlasti čine sve što je u njihovoj moći. Brazilske vlasti saveznika imaju na susjednom kontinetu – SAD-u koji stoji uz Bolsonara i nudi im pomoć u gašenju vatre.

“Nekolicina razvijenih država još ne ispunjava obveze određene Pariškim sporazumom. Kao i dosad, Brazil nastavlja biti otvoren u svojim pregovorima, poštujući istinu, svjestan svoje političke moći. Druge zemlje nam daju podršku. Ponudile su svoje snage kako bi nam pomogle u borbi s požarima u Amazoniji, spremne stati na stranu Brazila na summitu G7”, kazao je predsjednik Brazila Jair Bolsonaro.

“Upravo sam razgovarao s brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom. Naša buduća suradnja u trgovini je za mene nešto uzbudljivo i pokazuje da je naš odnos snažan, možda snažniji nego ikada dosada. Rekao sam mu i da će im SAD pomoći u gašenju požara u Amazoniji. Na raspolaganju smo im!”, poručio je američki predsjednik Donald Trump.

 • Vijesti.hr, AP Images

  Opasnost od onečišćenja zraka

  Požari koji bijesne Amazonskom prašumom mogli bi nanijeti razoran udarac u borbi protiv klimatskih promjena, upozoravaju znanstvenici. Gusti se dim vidi i iz svemira, a u videu pogledajte koja su to područja na kojima bijesni vatra koja prijeti Amazoniji sa svih strana.

  Područje prašume proteže se kroz devet država, najveći dio, oko 60 posto, je u Brazilu.

  Prosvjedi diljem svijeta

  Počeli su i prosvjedi diljem svijeta. Njemačka, Danska, Španjolska, Argentina, ulice mnogih gradova zauzeli su bijesni građani. Tvrde da je nastala ekološka katastrofa proizvod loše ekonomske politike brazilskih vlasti i traže da svjetski moćnici  hitno reagiraju.

  “Izgubili smo sedminu amazonske tropskih kišnih šuma. To nije dovoljno da reagirate? Mi ovdje govorimo o 200 požara na dan”, kazala je organizatorica prosvjeda u Argentini. Camila Romero.

  “Svi požari posljedica su politike Bolsonarove vlade. To nije u redu. Amazonske šume su pluća svijeta”, poruka je prosvjednice iz Njemačke.

  Svi se nadaju da će vojska koju je brazilski predsjednik, nakon tri tjedna, poslao na gašanje silovitih požara uspjeti spasiti ostatak velike prašume.

  RTL.hr

 • Odgovori