VIJESTI.hr

VIDEO, komentar Zorana Šprajca: Balkanski špijun u slovensko - bosanskom loncu

VIDEO, komentar Zorana Šprajca: Balkanski špijun u slovensko -
bosanskom loncu

S druge strane Sutle se izrodila nevjerojatna slovensko-hrvatska afera s mirisom bosanskog lonca. Toliko je nevjerojatna da joj je trebalo nekoliko dana da pređe Sutlu i pojavi se u Hrvatskoj. A morala se pojaviti jer ju je slovenska vlada digla na najvišu diplomatsku razinu. Tako je danas na konzultacije u Ljubljanu povučena slovenska veleposlanica, hrvatski veleposlanik je pozvan na informativni razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a poslijepodne je održana i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Slovenije.

Što se zapravo dogodilo? Slovenci su evo četiri godine nakon što su objavljene snimke telefonskih razgovora oko namještanja arbitraže za Piranski zaljev shvatili da ih je netko prisluškivao i da je to radila hrvatska Sigurnosno obavještajna agencija. To se spekuliralo i tada, kao i sada, ali ni tada ni sada, za to nema ni jednog dokaza.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

E, ali su slovenski mediji ovaj put u priču ubacili i nedavne optužbe bosanskih medija da Hrvatska naoružava esktremiste u BiH kako bi se BiH prikazala kao terorističko utočište. To je svojedobno izjavio i bosanski ministar unutarnjih poslova Dragan Mektić, ali je čak i BiH tužiteljstvo utvrdilo da Mektić i njemu odani novinari pričaju gluposti, a  protiv njega je podnijeta i kaznena prijava zbog uznemiravnja javnosti i širenja lažnih vijesti. Ali kako se u toj bosanskoj priči nalazi i ime jednog SOa-inog službenika koji je tobože vodio tu izmišljenu operaciju, slovenski mediji izvode zaključak da je sigurno onda taj službenik vodio i operaciju prisluškivanja slovenskih dužnosnika prije četiri godine. Kada je podsjetimo provaljena njihova namjera da arbitražu oko Piranskog zaljeva namjeste sebi u korist.

POGLEDAJTE PRILOG POP TV-A OD KOJEG JE SVE POČELO

Navodno ovo, navodno ono, sve isto kao i 2015, nema tu nikavog novog dokaza ni otkrića osim da je neki Davor Mehaničar iz one Mektićeve bosanske priče postaoDavor Franić, šef kabineta ravnatelja SOA-e. E sad, špijunski filmovi stvarno znaju biti maštoviti, ali valjda čak ni Jakov Sedlar ne bi mogao snimiti film u kojem šef kabineta ravnatelja SOA-e  bosanske kamiondžije obučava kako će švercati oružje. I to valjda u pauzi dok prisluškuje slovenske političare.

Ali ako je doista gospodin Franić vodio akciju prisluškivanja u slučaju Piranskog zaljeva, onda zaslužuje najviše državno odličje, ali bojimo se da nije jer smo u RTL Direktu još prije četiri godine objavili da je operaciju prisluškivanja tehnički vodila tajna služba jedne prijateljske zemlje koja je našima dostavila sporne audio snimke i omogoćila Hrvatskoj da izađe iz arbitražnog procesa. Koja zemlja i koja tajna služba, to ne znamo ni mi, ali ako malo bacite pogled prema Buzinu vidjet ćete veliku, najveću zgradu američkog veleposlanstva u ovom dijelu svijeta, načičkanu antenama koje sigurno ne služe za gledanje hrvatskih TV kanala, s njima se vjerojatno može prisluškivati i cvjetanje trešanja u Japanu, a kamoli ne razgovor dvije slovenske ptičice na telefonskoj liniji između Ljubljane i Beča. Ali nećemo kvariti priču, dobro je da Slovenci imaju tako visoko mišljenje o  tehničkim i operativnim mogućnostima hrvatske SOE-ei našim 0017 operativcima.

E, ali uoči objave priloga na POP TV-u, u priču se upetljava zastupnik najveće medijske kuće u Hrvatskoj, austrijske Styrie, pater Ivan Tolj. Pater naziva jednog od direktora u KKR-u, korporaciji koja je vlasnik POP-TV-a i u tom razgovoru kaže kako u ime hrvatske Vlade moli da se taj prilog ne objavi. Ali kako je u međuvremenu, od 2015. i slovenska tajna služba SOVA naučila snimati i prisluškivati, tako snimka tog razgovora dolazi u redakciju  POP TV-a koji nenadano dobiva nastavak kakav se samo poželjeti može.

POGLEDAJTE SLOVENSKI PRILOG O PATERU TOLJU

Nakon ovog neopreznog hrvatskog autogola Slovenci idu korak dalje. Na osnovu razgovora između patera Tolja, koji podsjetimo predstavlja jednu multinacionalnu medijsku kompaniju s direktorom druge multinacionalne medijske kompanije, protiv patera Tolja je slovenska policija otvorila istragu zbog navodnih prijetnji i pritiska na medije. Ali iz tog slučaja se sad želi napraviti još jedan političko-špijunski skandal. Slovencima je ovaj razgovor naime dokaz kako hrvatska tajna služba prisluškuje ne samo njihove političare nego evo i njihove novinare jer da je samo tako pater Tolj mogao znati da se priprema sporni prilog.

Međutim, jedan od slovenskih novinara dan prije objave teksta o Franiću i svim njegovim čudesnim operacijima slao je službene upite hrvatskim i bošnjačkim medijima da mu pošalju fotografiju tog SOA-inog superagenta, tako da priprema tog priloga u hrvatskim medijskim krugovima, kojima pripada i pater Tolj, uopće nije bila nepoznata.

Ali logika i činjenice sad odlaze na stranu, na scenu stupa slovenska politika koja se kao i naša također priprema za euroizbore. I naravno, svaka slovenska stranka počinje bildati rejting na zločestim Hrvatima tj. hrvatskoj vladi koja prisluškuje sve i svakoga u Sloveniji, krši zakone, ne da im njihovo more i ribu i sve što inače ide u arsenal potkurivanja nacionalnih strasti. Pa je kako rekosmo, iz Zagreba povučena slovenska veleposlanica, poslijepodne je održana i sjednica slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, nema tko se ondje nije oglasio o strašnoj ugrozi koja prijeti iz Hrvatske.

A kad su se digli na noge svi slovenski političari, digli su se i svi naši. Od predsjednice Republike, Vlade, i SOA-e do oporbe. Zajednički nazivnik, svih izjava, ovo nije ni špijunska ni politička afera nego pravosudna jer su susjedi prekršili sva pravila arbitraže.

Vijesti.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!