VIJESTI.hr

VIDEO, RTL dosje: Tri godine sukoba Milanovića i Plenkovića! Zaoštrilo s "vojnom lekarkom": "Mogu oprostiti, ne i zaboraviti"

VIDEO, RTL dosje: Tri godine sukoba Milanovića i Plenkovića!
Zaoštrilo s

Kako predsjednica još nije službeno objavila kandidaturu, iako ju je već službeno podržala Hrvatska demokratska zajednica, tako u ovoj neslužbenoj kampanji umjesto nje posljednjih dana sudjeluje predsjednik stranke, premijer Andrej Plenković.

I kada već nemamo verbalne okršaje aktualne predsjednice i izazivača, vodeći kandidat oporbe Zoran Milanović otvorio je front prema premijeru, otvoreno ga nazivajući karijeristom kojeg svuda vuku za ruku, dovodeći u pitanje njegove sposobnosti i politički put.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Politički put im je sličan

Andrej Plenković nipošto mu nije ostao dužan, štoviše, Milanoviću odgovara oštrije nego bilo kome drugome, kao što je bilo i u kampanji 2016., kada su se obojica natjecali za premijera.  Istovremeno, politički put dvojice posljednjih hrvatskih premijera, iako su na suprotnim stranama, zapravo je vrlo sličan.

"Bit ću najbolji prijatelj Andreja Plenkovića dok bude premijer. To ne mislim ironično. To je dužnost predsjednika", kazao je kandidat za predsjednika Republike Zoran Milanović.

"Nisam pokrenuo temu Plenkovićevog ulaska u SDP" 

Unatoč ovakvom stavu, a u nedostatku službene kandidature aktualne predsjednice, bivši premijer, danas kandidat za predsjednika, posljednjih dana na meti ima trenutačnog premijera. Dosad najžešću reakciju Andreja Plenkovića Zoran Milanović izazvao je kada je na javnoj televiziji rekao kako je bolje da šuti o navodnoj namjeri lidera HDZ-a da se 2010. priključi SDP-u.

"To je laž. Ne znam uopće kako netko može tako nešto pitati, to se lako može provjeriti, mogli su pitati mene, a ne njega", kazao je 10. rujna Plenković.

"Što se tiče njegovog ulaska u SDP, to uopće nije tema koju sam ja pokrenuo. To me je pitao novinar, neka on pita zašto me pitao. Ali ja sam rekao da je bolje da šutim, to kažem i sad. Bolje mu je da šutim", odgovorio je tada Milanović te dodao da neće ništa reći.

Zato su obojica imali štošta za reći o suparnikovu karijernu putu. "Ja, recimo, za razliku od njega, sam imao karijeru prije nego što sam se angažirao politički, a kasnije postao i premijer, koja je bila dosta respektabilna i utjecajna", rekao je Plenković 10. rujna.

"On nije predsjednički kandidat, mislim da nikada neće ni biti u situaciji da bude jer ga ipak ne mogu dovesti za ruku, kao što su ga doveli na čelo HDZ-a", odgovorio je Milanović.

"Možda i on ima nekakav takav karijeristički element, ali ono što mi se čini jest da ima jedan kompleks. Ima kompleks poraza na izborima 2016.", kazao je Plenković.

Tri godine od parlamentarnih izbora

Tri godine su prošle od kampanje u kojoj su se tada premijer Milanović i netom izabrani novi šef HDZ-a našli na čelu suprostavljenih stožernih stranaka. I tada su ispaljivali jako slične kritike na račun jedan drugoga.

A karijere su im, kako u diplomaciji, tako i kasnije, ustvari vrlo slične - Zoran Milanović četiri je godine stariji od Andreja Plenkovića, diplomu Pravnog fakulteta u Zagrebu stekao je '90., tri godine kasnije na istom je mjestu diplomirao i Andrej Plenković. Milanović je počeo te '93. raditi u Ministarstvu vanjskih poslova, godinu kasnije ondje dolazi i Plenković, obojica u mandatu Mate Granića. A u stranke kojima su postali predsjednici obojica su se kasno učlanici, Milanović '99. u 33-oj godini, a Plenković 2011. sa 41 godinom. I uoči kampanje 2016. Milanović je otvoreno govorio da bi Plenković trebao biti u SDP-u.

"To je činjenica, ali o tome više neću govoriti jer to me se niti ne tiče. To je njihova stvar. Tu stranku treba temeljito reformirati", kazao je Milanović.

Rukavice su skinute kad je Milanović spomenuo 'vojnu lekarku'

Rukavice su vrlo brzo skinute, posebno nakon što je na tajnom snimljenom sastanku s braniteljima Milanović nazvao Plenkovićevu majku "vojnom lekarkom".

"Bez obzira što mislim da je to ispod razine, ja mu kao kršćanin to mogu oprostiti, ali neću zaboraviti. I nikada mi, ama baš nikada, neće pasti na pamet, a kamoli da izgovorim nešto tako o bilo čijem članu obitelji", kazao je Plenković u kolovozu 2016.

"Ne vidim što je tu uvredljivo. Dakle, to je činjenica koja nije uvredljiva. Gospodin Plenković nije vjerodostojan, on je HDZ otkrio u 42-oj godini života, uz duhovno vodstvo gospođe Kosor, kojoj se nakon toga nije nikad javio. I kada mi netko u 42. godini krene glumiti da je veliki Hrvat, da je veći domoljub od mene, meni je to smiješno", kazao je tada Milanović.

Tri godine kasnije, malo toga se promijenilo 

Tri godine kasnije, čini se da se malo toga promijenilo. "Plenković je zalutao u tu stranku, ali svjesno, otvorenih nosnica. Išao je za mirisom iz kuhinje, došao je tamo i sad se s tim mora nositi. Sigurno će sad odmahnuti i ispaliti nešto iz repetoara konferencija općinskog komiteta Saveza komunista Hrvatske iz 70-ih i 80-ih godina", kazao je Milanović.

"To je ista vježba kao 2016. Ja sam na to već navikao, ne opterećuje me, ne zanima me, a što se tiče političke borbe, tu sam da se borimo svaki dan, ako treba, ali čvrsto, argumentima, ne lažima i dezinformacijama", odgovorio je Plenković.

Borba će se sasvim sigurno nastaviti, samo je pitanje hoće li je i dalje predvoditi Andrej Plenković, ili će se konačno uključiti i neslužbena kandidatkinja.

Mamić: Karakterno su potpuno različiti

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u studiju RTL-a Danas kazala je da su političke karijere Plenkovića i Milanovića slične. "Oni imaju gotovo jednaku pretpolitičku povijest: obojica su iz Zagreba, obojica su studirali na Pravnom fakultetu, zaposlili se u Ministarstvu vanjskih poslova... Činjenica je da imaju nešto različite obiteljske pozadine. Milanović dolazi iz desnije obitelji nego je to ona Andreja Plenkovića i mislim da je baš na tome nastao njihov sukob kojem smo svjedočili i u vašoj priči", kazala je Mamić te dodala da karakterno njih dvojica nisu slični.

"Karakterno su potpuno različiti. Milanović je puno eksplozivniji i moglo bi se reći da ima kraći fitilj, dok je Plenković smireniji, diplomatičniji, puno više se suzdržava u kriznim situacijama koji je imao dosta tijekom mandata", kaže Mamić. "Komunikacijski gledano, Plenković je samo u nekoliko navrata izgubio živce dok smo kod Milanovića tome puno češće svjedočili tijekom njegova mandata", kaže Mamić te dodaje kako smatra da se Milanović nije promijenio u ovom vremenu kada ga nije bilo na političkoj sceni.

"Iz nastupa koje smo vidjeli dosad, rekla bih da je Milanović ostao isti. Što nije loše, budući da mu je slogan 'Predsjednik s karakterom'. A njegov karakter ima i dobrih strana: ima tu i strasti i nečega što ljude može privući", kazala je Mamić. Smatra da mu je komunikacijski problem što "nešto brže misli nego što govori" pa ponekad sam sebe demantira u kratkom vremenu. Smatra da je i Milanović nastavio bitku s Plenkovićem sa zadnjih parlamentarnih izbora kada je od njega izgubio.

RTL.hr


Reci što misliš!