VIJESTI.hr

ŠTO RADI KORONAVIRUS? Najopasnije je kad napadne pluća: 'Respiratori su glavna metoda za održavanje pacijenta na životu'

ŠTO RADI KORONAVIRUS? Najopasnije je kad napadne pluća:
'Respiratori su glavna metoda za održavanje pacijenta na životu'

Od curenja nosa i glavobolje, povišene temperature i kašlja pa do upale pluća - sve to simptomi su zaraze koronavirusom.

S obzirom na simptome liječnici pacijente svrstavaju u četiri kategorije, a najopasnije je kada virus napadne pluća.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Dolazi do direktnog oštećenja pluća"

"Dolazi do direktnog oštećenja pluća na onom dijelu gdje u krvotok ulazi kisik. Što zbog upalne reakcije tijela, što zbog samog virusa dolazi do uništavanja tih stanica i nakupljanja sekreta duboku u plućima koji ne može izaći van i oticanje tkiva. Zato pacijent teško diše, plitko diše, kašlje, ne može iskašljati i na kraju mu je potrebna terapija kisikom", kazao je specijalist interne medicine u KB-u Sveti Duh Nikola Udiljak.

Prema dosadašnjim istraživanjima 14 posto oboljelih pacijenata ima teži oblik bolesti, a tada respiratori spašavaju živote.

"Jedna od preporuka koje mi imamo vezano za infekciju novim koronavirusom je da se ne odgađa intubacija jer ta mehanička ventilacija, na respiratoru, može sačuvati veći dio pluća ako se ranije s njom krene. Upravo su respiratori s obzirom na nedostatak dokazanih drugih metoda liječenja, nama glavna metoda kojom možemo održavati čovjeka na životu i čuvati mu tkivo pluća dok se tijelo ne izbori i ne riješi infekcija virusom", kaže Udiljak.

Koliko Hrvatska ima respiratora U Hrvatskoj je u ovom trenutku 19. pacijenata oboljelih od koronavirusa na respiratoru, a kada je riječ o broju respiratora Zagreb i okolica raspolažu s 240 respiratora, riječka regija ima ih 55, splitska 112, a osječka 95 respiratora.

"Riječ je o stacionarnim respiratorima, a imamo još oko 300 transportnih. Došlo je od naručenog kontingenta četiri, a idući tjedan još pet. To je ono što je Vlada i Ministarstvo financija financiralo", kazao je jučer ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar poručuje ovaj broj trebao bi nadmašiti hrvatske potrebe,  ali zbog sigurnosti rade na tome da osiguraju još respiratora.

RTL.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!