VIJESTI.hr

VIDEO Protiv koronavirusa Hrvati se bore i humorom: "Treba ostati pozitivan duhom i svjež"

VIDEO Protiv koronavirusa Hrvati se bore i humorom:

Humora Hrvatima u doba korone ne manjka, nekima je jedan od dražih štoseva da će ako škola na daljinu potraje roditelji sami izumiti cjepivo.

Kreativci u izolaciji

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Drugima je draga i šala iz sfere #ostanidoma, da prvi put čovječanstvo možemo spasiti ležeći ispred televizora i ne radeći ništa, pa nemojmo to zeznuti. Ima niz ovakvih statusa koji se dijele diljem zemlje. A ima i kreativnih prijedloga i besplatne zabave. Nametnuta izolacija. Tjedan drugi. Evo kako hrvatski kreativci život u doba korone čine boljim.

Nikolina i Mario su članovi umjetničke organizacije Cirk Pozor. A pred brojnim stanovnicima zagrebačke Knežije dvojac je nastupio, da im bar malo olakša samoizolaciju. Kroz akciju 'Pozor kroz prozor' olakšavaju svima ovu nenormalnu situaciju, a jedini način da ih vidite jest da ostanete doma i otvorite prozor.

''Možda izgleda djetinjasto, ali ovakva zanimacija je jako dobra za vaše psihičko zdravlje. Humor je važan je otpušta napetost koju stvaramo pod anksioznostima i možemo zauzeti drugačiji pogled na situaciju u kojoj se nalazimo, ne da je samo teško'', izjavila je Gordana Kuterovac-Jagodić, pročelnica Odsjeka za psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

A taj drugačiji pogled je u doba samoizolacije i nedostatka socijalnih interakcija itekako važan. Društvene mreže igraju veliku ulogu u tome da ostanemo prisebni.

''Kreativnost je sad jako važna i to ne samo u umjetničkom izričaju, nego i kako osmisliti doma da vježbate i razgovarate. Ova situacija nas tjera da budemo malo kreativniji nego što bi inače bili'', dodaje Kuterovac-Jagodić.

Nekonvencionalne metode

Neki su posegnuli za nekonvecionalnim metodama i dali svojoj djeci mobitele i tako dobili urnebesne snimke. Drugi su svoje navike druženja prilagodili korona vremenu.

Ognjen je navikao biti u pokretu, ali ovih dana se kreće između spavaće sobe, kuhinje i dnevnog boravka. Osim kamere, u uporabi je i gitara i šah.

Bilo što da skrati vrijeme dok sve ovo prođe i vrati mu se njegova Dragana koja je zbog imuniteta u ozbiljnoj karanteni.

''I susjedi se žale na žene, kako će izdržati, eto, meni je Dragana dva tjedna u Glini sa svojima i meni je teško kod nje. Meni fali Dragana, ja bih htio da ona bude tu'', kaže Ognjen Ivanović, multimedijalni umjetnik.

A za sve heroje koji nas sve spašavate sa svojih kauča, Ognjen ima samo jednu preporuku:

''Treba ostati pozitivan duhom i svjež, biti dijete, to je doslovno sve što je bitno, biti dijete, držati se uputa i čekati da sve prođe, pa ne može ovo trajati vječno'', zaključuje Ivanović.

RTL.hr


Reci što misliš!