
Znanstvenici su u četvrtak objavili ono što nazivaju idealnom
prehranom za zdravlje ljudi i planeta, uključujući dvostruko veću
konzumaciju orašastih plodova, voća, povrća i
mahunarki. Bude li se svijet držao “planetarne prehrane”,
spriječilo bi se 11 milijuna preranih smrti godišnje, smanjila
emisija stakleničkih plinova i očuvala bioraznolikost, zemlja i
voda.
“Hrana koju jedemo i način na koji je proizvodimo određuje
zdravlje ljudi na planetu, a sada to radimo jako loše”, rekao
je Tim Lang, profesor sa sveučilišta u
Londonu i glavni autor studije. Prehrana 10 milijardi ljudi
do 2050. zdravom i održivom hranom bit će nemoguća bez promjene
prehrambenih navika, poboljšanja proizvodnje hrane i smanjenja
otpada, dodao je.
“Treba nam veliki zaokret, dosad neviđena promjena globalnog
sustava prehrane”, ističe Lang. Brojne po život opasne
bolesti, poput pretilosti, dijabetesa, pothranjenosti i neki
tipovi tumora, povezane su s lošom prehranom.
Stručnjaci kažu da nezdrava hrana trenutno dovodi do više smrtnih
slučajeva nego seks bez zaštite, akohol, droge i pušenje zajedno.
Predložena “planetarna prehrana” rezultat je trogodišnjeg
projekta koji je naručio znanstveni časopis Lancet i uključivao
je 37 specijalist iz 16 zemalja. U njoj se predlaže
smanjenje konzumacije crvenog mesa i šećera za 50 posto, dok bi
konzumaciju orašastih plodova, voća, povrća i mahunarki trebalo
udvostručiti.
Predstavljajući studiju novinarima u Londonu, znanstvenici su
rekli kako se radi o ambicioznom cilju da ljudi prihvate novi
način ishrane.
“Više od 800 milijuna ljudi nema dovoljno hrane, a još više ne
hrani se zdravo što dovodi do preranih smrti i bolesti”, rekao
je Walter Willett s Harvarda. “Vrijedi
pokušati i učiniti što je više moguće”.