Kakve su navike turista koji dolaze na odmor u Hrvatsku
i što preferiraju, otkrili su za Slobodnu
Dalmaciju mali iznajmljivači iz
Splitsko-dalmatinske županije u kojoj se u prvih šest
mjeseci 2019., prema sustavu eVisitor, u komercijalnim objektima
odmaralo 1.084.817 turista, a ostvareno je 4.060.350 noćenja. To
je devet posto više u dolascima i četiri posto više u
noćenjima u odnosu na prošlu godinu.
Među stranim gostima prednjače Nijemci, slijede ih turisti iz
Velike Britanije, SAD-a, Poljske, BiH, Francuske, Švedske,
Češke…
“Poljaci obično dolaze osobnim automobilom, koji napune do vrha.
Napune i prijenosni hladnjak, ma svaku rupu u vozilu. Od hrane,
pića do kućanskih potrepština, čak i papirnate ubruse donose sa
sobom. Zato im, kad dođu, treba sat vremena da iznesu sve iz
auta. Najčešće ostaju tjedan dana. Obično su to četveročlane
obitelji”, opisuje za Slobodnu
Dalmaciju iznajmljivač Duje iz Strožanaca kraj
Splita, navodeći kako gosti iz Poljske obično provode dane na
plaži, kuhaju u apartmanu, a navečer uglavnom ne idu van na
večeru, nego samo u šetnju, pri čemu najčešće konzumiraju
sladoled ili odu na piće u neki od kafića.
“Ukrajinci preferiraju roštilj, to im je svetinja. Svaki dan na
repertoaru imaju kobasice i piletina, pa opet tako u krug.
Ako je u pitanju mladi bračni par, obično sa sobom povedu baku i
djeda da im čuvaju dijete kako bi se mogli odmarati”,
kaže Duje.
Antonija iznajmljuje apartman u Splitu, a kaže kako su
njezini gosti mahom mlađe životne dobi koji, osim kupanja i noćnih izlazaka, žele nešto i vidjeti
ako ostaju koji dan dulje u gradu. A svima su, slažu se naši
sugovornici, najčešći izbor tura po Splitu, Trogir, Krka i otočni
trojac Brač – Hvar – Vis.
“Norvežani i Šveđani uopće ne pripremaju hranu u apartmanu. Jedu
vani… Cijelo vrijeme su goli do pasa, bilo da je riječ o jutru
ili večeri, koriste svaku zraku sunca. Često ujutro odlaze na
trčanje, vole koristiti i našu teretanu. Vole otići i na rafting
u Omiš, Bol na Braču, često uzimaju skuplju brodsku vožnju
motornjakom kako bi sami mogli kombinirati gdje će i kako će.
Malo su aktivniji od gostiju iz ostalih zemalja, a i bolje
platežno sposobni da takav tip odmora mogu sebi
priuštiti”, objašnjava Duje, dugogodišnji iznajmljvač
nekoliko apartmana.
Hvaranin Ante, koji iznajmljuje vilu s bazenom, hvali
francuske i engleske goste.
“Francuzi vole putovati i u pravilu vole obići apsolutno sve u
što manje vremena. Englezi su pak više fokusirani na
gastronomiju, uvijek pitaju gdje mogu dobro jesti, a cjenovno smo
im prihvatljivi. Vole laganini ritam, mjesta gdje nema prevelikih
gužvi”, nabraja vlasnik hvarske vile.
Nijemac, kaže Duje, parkira automobil i ne miče do kraja odmora.
Ode na plažu, kad je gladan, ode jesti, ide van kad ga uhvati
volja. Kad mu se kuha, uhvati se kuhače. Prioritet je opuštanje,
bez velikog plana i aktivnosti.
“Prati ih glas kao organiziranu i discipliniranu naciju, ali na
odmoru pokušavaju “skinuti” našu fjaku. Čini mi se da im paše naš
ritam da se ništa ne mora, nego rade on što im dođe. Odmor im
traje minimalno tjedan do dva, a Austrijanci se zadrže najviše
tjedan i, poput njemačkih susjeda, nemaju neki program, više se
opuštaju”, opisuje strožanački iznajmljivač koji je uočio i
da se Talijani polako vraćaju.
“Indijci sa sobom donesu osebujan miris istočnjačkih začina, a i
kuhaju s njima. Uvijek dolaze velike obitelji, najmanje ih je
četvero pa naviše. Oni imaju raspored, “to do” listu i ispišu
kvačice u stilu “bio, obišao, bio…”. Dođu s popisom toga što
žele vidjeti i to odrade.
Takvi su i Kinezi, zapravo svi gosti koji dolaze s drugih
kontinenata osim Amerikanaca, koji su nešto opušteniji. Oni su
više fokusirani na doživljaj, bitno im je da im je
dobro”, kaže Antonija, ističući kako je ostala iznenađena
time da smo kao destinacija postali sve zanimljiviji Rumunjima.
Izanajmljivači se slažu i da je većina gostiju
ugodno iznenađena čim se pokaže malo gostoprimstva, ako vide
da je uređeno i čisto. I još nešto za kraj.
“Gostoprimstvo malih iznajmljivača jedina je pozitivna stvar koja
nas drži u turizmu naspram inercije države. Sve počiva na osobnom
kontaktu, emociji… Na individualnoj inicijativi, a gost to zna
cijeniti. Svaki taj mali znak pažnje – ubran cvijet ili smokva,
feta pršuta, komad domaćeg sira, riba ili meso s gradela, malo
vina, malo osmijeha i priče, uz to što je čisto i fino – to nas
drži u odnosu na konkurenciju. Naravno, izuzev ljepote naše
zemlje”, zaključio je Ante za Slobodnu
Dalmaciju.