VIDEO: Objavljena zastrašujuća snimka – najveća zrakoplova nesreća izbjegnuta za samo jedan metar

Prije nešto manje od godinu dana u posljednji je čas izbjegnuta najveća zrakoplova nesreća u povijesti. Let Air Canade 579, koji je letio je iz Toronta za San Francisco, dobio je dozvolu za slijetanje, ali pogreškom pilota pokušavao je sletjeti na prilaznu pistu na kojoj su se nalazila četiri zrakoplova čekajući polijetanje.

Na svu sreću, kontrolor leta je uvidio poravnjanje zrakoplova u letu s pogrešnom pistom naredivši pilotu da prekine slijetanje i načini novi pokušaj prizemljenja. Izbjegnuta je time tragedija, jer bi zrakoplov Airbus A320 sletio na pistu na kojoj su se nalazili drugi zrakoplovi puni goriva i s ukupno stotinama putnika.

Američki Odbor za sigurnost nacionalnog prometa (NTSB) dovršio je istragu i objavio zaključke. Utvrdili su kako je u jednom trenutku Airbus A320 bio na samo 18 metara od tla. Zrakoplov koji je u tom času bio ispod njega u najvišoj točki doseže 17 metara. Prve informacije (slika gore) pokazivale su da su se zrakoplovi “promašili” za 15-ak metara.

Piloti Air Canade povećali su snagu rada motora do maksimuma i izbjegli nesreću za jedan jedini metar. Da su to učinili koji trenutak kasnije, bilo bi prekasno.

“Ono što se dogodilo je zamalo bila najveća zrakoplovna nesreća u povijesti. Ako možete zamisliti Airbus kako se sudara s četiri putnička širokotrupna zrakoplova punih goriva i putnika, onda možete zamisliti kako bi strašno ovo bilo”, izjavio je Ross Aimer, umirovljeni kapetan United Airlinesa za Mercury News.

Vijesti.rtl.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest