
Europska komisija u srijedu je objavila da je još jedan hrvatski
proizvod, “lička janjetina”, upisan u
europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih
oznaka zemljopisnog podrijetla.
Riječ je o provedbenoj uredbi Europske komisije koja je
obvezujuća i u cijelosti se izravno primjenjuje u svim državama
članicama.
Oznaka “lička janjetina” podrazumijeva meso janjadi od izvorne
hrvatske pasmine ovce, ličke pramenke.
Izvorna hrvatska pasmina
Janjad ličke pramenke za proizvodnju “ličke janjetine” kolje se u
dobi od 90-160 dana pri tjelesnoj masi od 22 do 36 kg.
Uzgaja se na zemljopisnom području Like, koja se većim djelom
nalazi u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj
županiji.
Lička pramenka hrvatska je izvorna pasmina ovaca izražene
otpornosti, čvrste građe i snažne konstitucije, a obitava na
planinskim područjima Like. Uzgaja se na tradicionalan način: na
pašnjacima provode veći dio godine tijekom dana, a tijekom noći
smještaju se u nastambe.
Tijekom zime tradicionalno držanje ličke pramenke ne uključuje
selidbu u ravničarske predjele, već su u tom razdoblju smještene
u stajama.
Europska unija još je 1992. stvorila prve stabilne sustave
za zaštitu i podizanje vrijednosti poljoprivrednih i prehrambenih
proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla,
odnosno oznakom tradicijskog ugleda hrane.
Zaštitom naziva “lička janjetina” Hrvatska sada ima 20
poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv
registriran u Europskoj uniji. Tako se lička janjetina pridružila
krčkom pršutu, neretvanskim mandarinama, baranjskom kulenu,
ličkom krumpiru i ostalim zaštićenim proizvodima.
“Gastro karta Europske unije dobila je još jednu deliciju, a naša
Lička janjetina europsku putovnicu. Uz 20 zaštićenih naziva
hrvatskih proizvoda, imamo još 7 proizvoda u postupku zaštite
naziva na EU razini, a broj zahtjeva za prijelaznu nacionalnu
zaštitu stalno se povećava. Interes koji proizvođači iskazuju za
zaštitu svojih proizvoda pokazuje da raste svijest o važnosti
marketinga domaćih proizvoda. Oni osim dokazanog podrijetla i
vrhunske kvalitete za potrošače znače i veću dodanu
vrijednost, bolju konkurentnost i vidljivost na tržištu za naše
proizvođače”, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i
ministar Tomislav Tolušić.
Naziv “lička janjetina” zaštićen je u Republici Hrvatskoj od
rujna 2016. godine, a sada je zaštićen i na području cijele
Europske unije. Zaštita tog naziva temelji se na ugledu kojeg je
ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj
tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca. Stanovništvo
područja Like je ličku pramenku oduvijek uzgajalo tradicionalno –
na otvorenim pašnjacima, a takav način uzgoja zadržan je do
danas.
Tradicionalan način uzgoja
Uzgoj ovaca u Lici bitno se razlikovao od uzgoja s drugih sličnih
područja jer su u planinskim područjima Like, u uvjetima obilne
paše na pašnjacima tijekom ljeta, ali i oskudne hranidbe tijekom
zime, ovce cijelo vrijeme boravile na istom području.
Takav tradicionalan način uzgoja utjecao je i na odlike ličke
pramenke koja je zbog intenzivnog kretanja vrlo izdržljiva,
otporna na bolesti i skromna u pogledu smještaja i ishrane.
Njihovo je meso intenzivnije crvene boje od mesa janjadi
držanih u zatvorenim nastambama.
Kroz povijest, pa tako i danas, “lička janjetina” izuzetno je
tražena i cijenjena među potrošačima. Zbog toga se nalazi u
ponudi mnogih restorana i mesnica, što umnogome govori o
tradiciji i ugledu tog proizvoda.