KAportal Vivodina i dalje dio upisnog područja osnovne škole Slave Raškaj Ozalj - iz Županije odgovaraju "tako su tražili roditelji" | Karlovački informativni web portal

Vivodina i dalje dio upisnog područja osnovne škole Slave Raškaj Ozalj – iz Županije odgovaraju “tako su tražili roditelji”

Karlovačka županija priprema novu Mrežu osnovnih škola kojima je osnivač, do 7. rujna otvoreno je javno savjetovanje, prema prijedlogu dolazi do promjene na ozaljsko – kamanjskom području.

Mreža osnovnih škola utvrđuje naziv i sjedište osnovnih škola koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i ono najvažnije, pripadajuće upisno područje s kojeg je učenicima omogućeno pohađanje određene osnovne škole.

Kako je za KAportal potvrđeno iz Ureda župana, Mreža osnovnih škola kojima je Karlovačka županija osnivač ustrojava se na način da zadovoljava  potrebe stanovništva pojedinih područja, utvrđene sustavnim praćenjem i predviđanjem demografskih, gospodarskih i urbanističkih kretanja. Zatim da udovoljava zahtjevima dostupnosti i racionalnog ustroja upisnih područja, te ispunjava uvjete i mjerila propisane Državnim pedagoškim standardom osnovnoškolskog sustava. Racionalni ustroj upisnih područja podrazumjeva optimalnu iskoristivost postojećih školskih prostornih, materijalnih i kadrovskih kapaciteta.

Do promjene upisnog područja, prema sadašnjem planu Županije, došlo bi na području grada Ozalj i općine Kamanje. Naime, učenici iz mjesta Police, Ozaljsko Dvorišće, Fratrovci, Bratovanjci, Lukunić Draga, Rujevo, Durlinci i Novaki bili su dio upisnog područja Osnovne škole Slave Raškaj Ozalj, iako im je Područna osnovna škola Kamanje koja je u sastavu Matične škole Žakanje, udaljena manje od pet minuta vožnje.
Po novom prijedlogu Mreže škola to bi se trebalo promjeniti, te bi navedena naselja bila dio upisnog područja škole u Kamanju.

Međutim, dosta se u javnosti propitkivalo o vivodinskom području i pripadanosti Područne škole Vivodina, koja ima organiziranu nastavu za učenike od prvog do četvrtog razreda, dok školarci viših razreda pohađaju Matičnu školu Slave Raškaj u Ozlju, udaljenu preko desetaka kilometara. S druge strane, u blizini postoji osnovna škola u Kamanju koja ima itekako kapaciteta za veći broj učenika, čak štoviše postoji realna opasnost da će se pojedini razredni odjeli početi spajati.

 • O toj temi tražili smo očitovanje Županije, te nam iz Ureda župana pojašnjavaju da su prilikom definiranja upisnih područja na vivodinskom području iskordinirani svi dionici kako bi se ostvarili optimalni uvjeti te realne potrebe i želje, a relativni dionici bili su ravnatelji škola u tom području, lokalno stanovništvo i predstavnici Karlovačke županije. Sukladno odrađenim koordinacijama definiran je zaključak prema kojem su, kako kažu u županiji, upravo roditelji djece predškolaraca i školaraca tražili primjenu aktualnog modela Mreže škola, koji definira da učenici vivodinskog područja nakon završenog četvrtog razreda u Područnoj školi Vivodina, nastavljaju školovanje u Osnovnoj školi Slave Raškaj u Ozlju, a ne u obližnjoj školi u Kamanju.

  Međutim, i dalje u praksi postoji mogućnost upisa djeteta u školu koja mu po upisnom području ne pripada. Naravno ukoliko se time ne narušava optimalni ustroj rada škole i onemogućuje upis obveznicima koji pripadaju upisnom području škole. No, s obzirom na poražavajuće podatke o demografskim kretanjima u ruralnim sredinama mogućnost upisa nije upitna, i zasigurno je najadekvatniji pokazatelj preferencija roditelja budućih školaraca.

  KAportal.hr

 • Jedan komentar

  1. Razlog je jednostavan,
   Vivodinci kapo ponosni i vrijedni ljudi i istinski domoljubi ne žele imati posla s Damirom Mateljanom Gumenim lokalnim komunističkim diktatorom iz Kamanja.
   Zapravo s Gumenim više nitko ne želi imati posla pa više ni onaj gospodin iz dijaspore koji ga je stvorio i učinio Načelnikom Općine Kamanje, sada se gorko kaje zbog tog…

  Odgovori