ŽIVOT & STIL

Da ili ne: trebamo li izbjegavati seks prije tjelovježbe?

Da ili ne: trebamo li izbjegavati seks prije tjelovježbe?
foto Pixabay.com

Tjelovježba je nedvojbeno važna za očuvanje našeg zdravlja. Njezin utjecaj očituje se u mnogim stvarima - boljoj koncentraciji, većoj energiji, kvalitetnijoj koncentraciji... Međutim, postoje i neke stvari koje su dosad navodno štetile kvaliteti tjelovježbe, odnosno bavljenju sportom.

Naime, od mnogih profesionalnih sportaša i bodybuildera možemo čuti da je netom prije ikakvog velikog sportskog natjecanja, pa čak i samo nekog aktivnijeg vježbanja, preporučeno izbjegavati seksualne aktivnosti. No, je li to točno ili samo mit koji zapravo nije točan?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Znanost je nedavno donijela odgovor za ovo dvojbeno pitanje. Ima li seksualna aktivnost ikakvog utjecaja na vježbanje ili je apstinencija potpuno nepotrebna?

Seks prije vježbanja - da ili ne?

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je upravo suprotno – ne samo da seks nimalo ne ometa proces vježbanja, već može samo pomoći stimulacijom mišića.

Istraživanje se provodilo među ukupno 12 seksualno aktivnih muškaraca. Njihova mišićna snaga mjerila se na jednak način kad su imali seksualne odnose s partnericama i kad su apstinirali barem 12 sati prije testiranja.

Rezultati su pokazali da nema gotovo nikakve razlike kad je bilo i kad je izostala seksualna aktivnost ispitanika. Seksualni odnos tako ne utječe značajno na snagu mišića donjih ekstremiteta, što upućuje na to da je ograničavanje seksualne aktivnosti prije kratkotrajne aktivnosti potpuno nepotrebno.

Životistil.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!