ŽIVOT & STIL

FANTASTIČAN IZUM

Punjači će uskoro biti stvar prošlosti: Znanstvenici su uspjeli stvoriti struju iz zraka

Punjači će uskoro biti stvar prošlosti: Znanstvenici su uspjeli
stvoriti struju iz zraka
foto ilustracija - Pixabay.com

Znanstvenici su napravili uređaj koji stvara struju iz zraka. Zove se Air-gen, a uz pomoć bakterija u zraku može napraviti dovoljno energije za punjenje električnih uređaja, piše b92.

Eliminacija klasičnih punjača

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovaj uređaj uskoro bi mogao puniti baterije naših mobilnih telefona. Jedna od najvažnijih pogodnosti ovoga bila bi potpuna eliminacija punjača iz svakodnevnog korištenja.

Bežični punjači koriste elektromagnetnu indukciju za punjenje baterija telefona i drugih uređaja. Ipak, inženjeri su pronašli drugačiji način punjenja koji ne koristi ovu tehnologiju pri obavljanju funkcije. Air-gen generator koristi prirodni protein za stvaranje elektriciteta iz vodene pare.

"Struju dobivamo iz zraka", kaže inženjer i docent elektrotehnike Jun Yao, sa Sveučilišta Massachusetts. Do velikog otkrića došao je u suradnji s profesorom Derekom Lovelyjem.

Generator koristi film koji se mjeri nanometrima. Riječ je o proteinskoj žici napravljenoj od mikroba Geobacter sulfurreducens, koja proizvodi električnu energiju. Žice su povezane elektrodama i provode struju koristeći vodenu paru koja se nalazi u zraku.

"Air-gen stvara čistu energiju radeći bez prekida. To je najčudesnija mala proteinska struktura ikada stvorena", objašnjava profesor Lovely.

Air-gen se trenutno može koristiti za napajanje malih uređaja, ali znanstvenici žele poboljšati njegovu funkciju. Jedan od prvih ciljeva je korištenje Air-gena za punjenje pametnih satova i fitness narukvica. Ako uspiju u svojoj namjeri, pokušat će osposobiti ovaj uređaj i za punjenje mobilnih telefona i tako eliminirati potrebu za klasičnim punjačima koji se koriste trenutno.

RTL.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!