ŽIVOT & STIL

DOBRO ZA VAS I AUTO

Klima u autu zimi? Jako dobri razlozi zašto ju morate uključiti, ali pripazite na jednu stvar

Klima u autu zimi? Jako dobri razlozi zašto ju morate uključiti, ali pripazite na jednu stvar
foto ilustracija Pixabay.com

Pripazite, kad vanjske temperature padnu ispod pet stupnjeva

Klima uređaji u automobilima imaju važnu funkciju u jesen i zimi. Pomoću njih ćete odmagliti prozore u automobilu, što je važno za sigurnost u prometu. Također, ključna uloga klima uređaja je u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija u tom prostoru.

Uključivanje klime tijekom jesenskih i zimskih mjeseci važno je i za zdravlje samog uređaja. Naime, cirkulacija plina i ulja podmazuje komponente klima uređaja. Odnosno, tako ćete spriječiti sušenje brtvi i gumenih dijelova te njihovo pucanje, a istovremeno će se podmazivati i pokretni dijelovi klime. Povremeno kad uđete u vozilo uključite klima uređaj!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, pripazite, kad vanjske temperature padnu ispod pet stupnjeva, ne uključujte klimu. Kod većine novih automobila automatski se blokira uključivanje klime na niskim temperaturama jer postoji opasnost od širenja i zamrzavanje vode u sustavu. Novi automobili uglavnom imaju ugrađen senzor temperature koji ne dopušta da klima radi na niskim temperaturama. U starijim automobilima taj senzor ćete morati biti vi. Dakle, sve dok je vanjska temperatura do pet stupnjeva koristite klima uređaj u automobilu – nekoliko minuta bit će dovoljno, piše Revija HAK.

Izdvojeno


Reci što misliš!