ŽIVOT & STIL

NEMA LIJEKA, SAMO TERAPIJA

Migrena je treća najčešća bolest na svijetu: 'Volim reći da sam ljubomorna jedino na ljude koje nikada ne boli glava'

Migrena je treća najčešća bolest na svijetu: 'Volim reći da sam ljubomorna jedino na ljude koje nikada ne boli glava'

Najteži oblici mogu se odnedavno liječiti novim terapijama poput botoksa, ali i operacijom

Elvira više od 32 godine muku muči s migrenom. Glava boli, a svjetlost i buka smetaju. No, malo joj je ipak, kaže, kroz godine pomogla akupunktura.

"Uz užasne bolove koji se ne mogu opisati, koji su jači od upale sinusa, od zubobolje", kaže Elvira iz Zagreba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je to dobro zna i Ema punih devet godina. U lošijem periodu, kako kaže, znalo se događati da napadaji traju više od pola mjeseca.

"Volim reći da sam ljubomorna jedino na ljude koje nikada ne boli glava i na ljude koji nemaju migrenu. Morate otkazati sva druženja koje ste imali, onemogućeni ste raditi kućanske poslove ili raditi ono što inače raditi inače u životu na onoj razini na kojoj želite", priznala je Ema Starčić.

Da migrena nije samo bol zna više od milijardu ljudi. Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, treća je najčešća bolest na svijetu, a tri puta više obolijevaju žene nego muškarci. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od nje boluje oko 400 tisuća ljudi. Okidači za napadaje su stres, spavanje, dehidracija, poremećaji raspoloženja, cigarete, kava, ali i hormonalne promjene.

Kako promijeniti loše navike, građani su mogli čuti i na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

"Okupili smo stručnjake iz raznih područja, iz područja klasične medicine, alternativne medicine, nutricionizma, rekreacije i zdravog načina života baš zato što migranašu je potrebna podrška, komplementarno liječenje", objašnjava Krunčica Renić, predsjednica udruge Migrena Hrvatska.

Najteži oblici mogu se odnedavno liječiti novim terapijama poput botoksa, ali i operacijom.

"Botoks kao lijek koji popularno znamo da liječi bore, uistinu je pravi lijek koji ima preko sto indikacija u medicini, jedna od njih je i kronična migrena što znači da apliciranje u određene točke na glavi vas rješava najtežih oblika glavobolje, otprilike tri do šest mjeseci" tvrdi Boris Filipović, otorinolaringolog i plastični kirurg glave i vrata.

Dok se trude naći najbolje rješenje, svi koji to prolaze imaju samo jednu želju da migrena zauvijek nestane.

Izdvojeno


Reci što misliš!