ŽIVOTINJARIJE / ŽIVOT S KUĆNIM LJUBIMCEM

Čovjekov najbolji prijatelj: Saznajte koje su pozitivne zdravstvene posljedice za vlasnike pasa

Čovjekov najbolji prijatelj: Saznajte koje su pozitivne zdravstvene
posljedice za vlasnike pasa

Pas doista je čovjekov nabolji prijatelj, kaže istraživanje iz Švedske koje uz to pokazuje da vlasnici pasa imaju manji rizik od srčanih bolesti, piše The Guardian.

Istraživanje je trajalo 12 godina i obuhvatilo je 3.4 milijuna ljudi u dobi između 40 i 80 godina. Prema rezultatima, sa osobama koje imaju pse je povezana statistika od 23 posto manje smrtnih slučajeva uzrokovanih srčanim bolestima i 20 posto manjim rizikom umiranja od bilo koje bolesti u promatranom periodu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prethodna istraživanja aludirala su na neke poveznice između imanja psa te smanjene depresije i socijalne izolacije – faktori povezani sa povećanim rizikom od srčane bolesti i rane smrti.

Osim toga, vlasnici pasa bolje reagiraju na stres, imaju višu razinu tjelesne aktivnosti i malo manju razinu kolesterola.

Razlog zadrške brojnih institucija da snažnije promoviraju posjedovanje pasa leži u činejnici da se ovo istraživanje, kao i mnoga slična, temelje na opservacijskim tehnikama istraživanja, odnosno nije moguće utvrditi kauzalnost neke pojave. Stoga u izvješćima ovakvih istraživanja uglavnom piše "mogući je uzrok" ili "vjerojatno je povezano sa".

Epidemiolog i glavni voditelj ovog istraživanja, Tove Fall, rekao je kako su se potrudili u istraživanje uključiti sudionike različitih karakteristika po pitanju stupnja obrazovanja, postojećim bolestima i životnom stilu – za i one koji imaju pse i za one koji ih nemaju. Rezultati su najveću značajnost pokazali za vlasnike ljubimaca koji žive sami.

"Izgleda da pas može biti zamjena za drugu osobu kada se radi o reduciranju rizika od smrti. Psi vas potiču da se krećete vani, socijalna su potpora i čine život značajnijim", rekao je Fall i dodaje da ukoliko imate psa, više stupate u komunikaciju sa drugima, a ako ste vlasnik psa i, primjerice, završite u bolnici zbog bolesti, imate ogromnu motivaciju da što prije ozdravite kako biste se vratili doma.

Naravno, ništa od svega toga ako si nabavite psa i onda ga gledate s kauča dok jedete junk food, piše The Guardian.

RTL.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!