ŽIVOTINJARIJE / ŽIVOT S KUĆNIM LJUBIMCEM

Zašto je važno kastrirati kućnog ljubimca? Prednosti su brojne, pogledajte popis ambulanti u Karlovcu

Zašto je važno kastrirati kućnog ljubimca? Prednosti su brojne,
pogledajte popis ambulanti u Karlovcu

Pitanje kastracije bitno je za svakog odgovornog vlasnika psa ili mačke. Međutim, što ona točno podrazumijeva i zašto je važna za vlasnika i njegovog ljubimca?

Naime, kastracija je fizičko uklanjanje reproduktivnih organa; jajnika, jajovoda i maternice kod ženki, a testisa kod mužjaka. Mnogi vlasnici pasa protivnici su kastracije, uglavnom iz razloga jer je smatraju neprirodnom odnosno vjeruju da ona ograničava spolnost pasa i lišava ih njihovih prirodnih nagona.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istina je da kastracija ograničava spolni nagon pasa, međutim ona donosi brojne zdravstvene prednosti, pozitivne promjene u ponašanju životinja, ali i rješava problem nekontrolirane reprodukcije, čija je posljedica veliki broj napuštenih životinja i okrutnih posljedica koje ono sa sobom nosi. Kada govorimo o kastraciji, podrazumijevamo pse koji nisu u registriranom uzgoju, već one koji žive isključivo kao kućni ljubimci, a pritom je nebitno jesu li čistokrvni ili mješanci.

PREDNOSTI KASTRACIJE

Nekastrirani mužjaci, u nemogućnosti da suspregnu svoj nagon, bježe od vlasnika i u mnogim slučajevima nastradaju, ili ih neodgovorni vlasnici puštaju da šeću bez nadzora. Osim toga razdražljivi su kada osjete miris ženke u tjeranju te su pritom skloni agresivnom ponašanju zbog kojeg zna doći do sukoba između dva ili više mužjaka.

Mužjaci u vrijeme tjeranja ženke mogu osjetiti njen miris na velike udaljenosti, vođeni spolnim nagonima mužjaci traže te ženke što predstavlja opasnost, za njih same, ali i za vozače jer lutanje po prometnicama nerijetko rezultira smrtnim slučajevima životinja, prometnim nesrećama ljudi i automobilskim štetama.

Kastracijom ljubimci postaju usmjereniji na vlasnika, a samim time poslušniji i stabilniji.

KASTRACIJOM SE NE MIJENJA KARAKTER ŽIVOTINJE

Neki psi postanu mirniji i privrženiji vlasniku jer nemaju veliku potrebu zadovoljiti svoje instinkte, ali kastracijom neće nestati problemi u ponašanju niti će se promijeniti karakter životinje. U nekoj mjeri kastracija ima utjecaj na kontrolu dominacije, ali ne rješava je u potpunosti i uvijek. Dakle, bez obzira na kastraciju, psima se potrebno posvetiti i raditi s njima.

OPERATIVNI ZAHVAT I OPORAVAK

Operativni zahvat kastracije danas se izvodi rutinski te se obavlja u općoj anesteziji. Rizik postoji kao i kod svakog zahvata, ali sama operacija traje kratko, a cijeli oporavak otprilike 7-14 dana. Nakon što se razbudi, životinja će funkcionirati potpuno normalno, potreban je samo malo veći oprez i mirovanje životinje kako bi rez u potpunosti i lijepo zarastao. I mužjaci i ženke mogu se kastrirati već u dobi od 6 mjeseci. U dogovoru s veterinarom vlasnik sam odlučuje kada je najbolje vrijeme za kastraciju njegova ljubimca. Tvrdnje da ženka mora imati barem jedno leglo prije kastracije potpuno su zastarjele i netočne. Kastracijom ženke prije prvog tjeranja smanjuje se mogućnost tumora mliječnih žlijezda na gotovo 100%. Osim toga, smanjuje se mogućnost od čestih i teških oboljenja reproduktivnih organa poput gnojne upale maternice, tumora jajnika, tumora maternice ili vagine, cista i drugih. Sprječavaju se lažne trudnoće koje neke ženke teško podnose, a kod mužjaka će se izbjeći „ludovanje“ hormona, bježanja u kojima pas može stradati, a medicinski gledano sprječavate pojavu raka testisa ili prostate.

U nastavku donosimo popis veterinarskih ambulanti u Karlovcu u kojima možete kastrirati svog ljubimca:

AMBULANTA ANIMA d.o.o.

Ante Starčevića 26, 47000 Karlovac

dr. vet. med. Lovorka Rubeša

099 578 9999, 047 522 228

[email protected]

VETERINARSKA STANICA KARLOVAC d.o.o. - AMBULANTA DUBOVAC

Vlatka Mačeka 33, 47000 Karlovac

dr. vet. med. Monika Torbar Jurišić

dr. vet. med. Mladen Bulat

099 249 5550, 047 648 075

AMBULANTA PET PLUS

Senjska 38, 47000 Karlovac

dr. vet. med. Nina Domišljanović

047 421 136

VETERINARSKA AMBULANTA BANIJA d.o.o. Dr. Vatroslava Jagića 6, 47000 Karlovac dr. vet. med. Tomislav Kavčić 047 648 830, 047 648 830

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!