ŽIVOTINJARIJE / ŽIVOT S KUĆNIM LJUBIMCEM

12-godišnja studija potvrdila - četveronožni član obitelji može vam produžiti život

12-godišnja studija potvrdila - četveronožni član obitelji može vam
produžiti život

Svi znaju da je pas čovjekov najbolji prijatelj, ali nedavno objavljena švedska studija otkrila je da je ta rečenica zaista istinita.

LogImpression?z=1090;ad=136110;m=RTL;sidIstraživanje, objavljeno u Scientific Reports u petak, otkrilo je da vlasnici pasa zaista žive duže. Studija je tijekom 12 godina pratila više od 3.4 milijuna Šveđana, koji nisu imali problema s bolestima srca.  Zaključak istraživanja jest da su psi povezani s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i "smrtnosti od svih uzroka" u općoj populaciji.

Učinci posjedovanja pasa posebno su izraženi u kućanstvima s jednom osobom, gdje je prisutnost ljubimca smanjila rizik od smrti za 33 posto i šanse za srčani udara za 11 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Studija je povezala vlasništvo nad pasminama uzgojenima za lov, uključujući terijere i retrievere, s najnižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Tove Fall, jedan od autora studije, ponudio je nekoliko mogućih objašnjenja za rezultate. Na primjer, vlasnici psa obično imaju višu razinu tjelesne aktivnosti od ljudi koji nemaju pse, a također mogu imati koristi od društvenih učinaka povezanih s kućnim ljubimcima.

(FOTO: Thinkstock)

Studija se htjela nadovezati na prijašnje rezultate, uključujući znanstvenu izjavu American Heart Association objavljenu 2013. koja je zaključila kako je "posjedovanje kućnih ljubimaca, a pogotovo psa,  povezano sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti."

Autori švedske studije vjeruju da je ovo najveće istraživanje povezanosti između psa i ljudskog zdravlja.

Vlasnici kućnih ljubimaca sada imaju potvrdu - čini se da im njihov četveronožni član obitelji zaista može pružiti sretniji, bogatiji i duži život.

Zivotistil.rtl.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!