KAportal Zona u Logorištu dobiva nove pogone i nogostup, a 12 godina nakon osnivanja mogla bi i u proširenje | Karlovački informativni web portal

Zona u Logorištu dobiva nove pogone i nogostup, a 12 godina nakon osnivanja mogla bi i u proširenje

Prodano svih 90 predviđenih, odnosno, 42 objedinjene parcele na prostoru od 400.000 kvadrata, uloženo 45 milijuna županijskih kuna, te još 150 milijuna poduzetničkih, 25 tvrtki koje posluju u njoj, četiri koje grade svoje pogone i 17 koje to tek trebaju napraviti, te oko 500 zaposlenih i brojni upiti za novim zemljištem zbog čega se ozbiljno razmišlja o njenom proširenju – tako izgleda Poduzetnička zona na Logorištu, jedina županijska u zemlji, 12 godina nakon njenog osnivanja, za kojih se, po riječima župana Damira Jelića, pokazalo da je projekt potpuno opravdan.

Obzirom da se sve više popunjava, u idućih 15-ak dana dobit će i novi nogostup, dug 700 metara, za što je Karlovačka županija izdvojila 600.000 kuna. Nalazi se na području Općine Barilović, što se itekako osjeti u njenom proračunu.

– Godišnje prikupimo oko 400.000 kuna od komunalne naknade, a ove godine smo preuzeli kompletno održavanje zelenih površina, javne rasvjete i cesta unutar Zone. Novac prikupljen od poduzetnika ulažemo na cijelom području općine, u demografske mjere, u turizam… i nadam se da ćemo ovdje uskoro vidjeti nove poduzetnike, otvorena nova radna mjesta, ali i novi izvor prihoda u općinski proračun, izjavio je načelnik Dražen Peraković za današnjeg obilaska zone.

Nisu povod bili samo radovi na izgradnji nogostupa, nego i ulaganja poduzetnika. Poput tvrtke Niteh, koja je na Logorište, prisjeća se direktor Aleksandar Nišević, stigla među prvima, odmah nakon ŽUC-a. U njemačkom je vlasništvu, posluje od 1998., trenutno ima 15 zaposlenih, proizvodi alate i sofisticirane uređaje za industriju, a plasira i na domaće i na inozemno tržište. Šire kapacitete, što je i razlog izgradnje nove proizvodne hale, kreditnim sredstvima za koja kamatu subvencionira Karlovačka županija.

– Nova hala napravljena je prvenstveno zato da možemo svoju proizvodnju proširiti, zaposliti nove djelatnike i povećati volumen u tom dijelu proizvodnje. U staroj hali dobit ćemo prostor koji će biti bitan za jedan drugi segment posla kojim se bavimo; radi se o automatizaciji i proizvodnji s robotima. Uz pomoć Županije, dignuli smo kredit kojim smo završili novu proizvodnu halu. Unutarnje uređenje radit ćemo nešto s vlastitim sredstvima, nešto s onima koja će dolaziti, tako da ne možemo točno reći kada će hala biti gotova, ali nadamo se da će to biti početkom iduće godine, kazao je Nišević, dodavši kako posla imaju i da se nada ostanku mladih deficitarnih struka.

  • Baš tome bi trebao pripomoći i budući Regionalni centar kompetencija, koji će zaživjeti u nekadašnjoj Oružani.

    – Novi centar u kojem će se moći educirati mladi ljudi i u kojem će na jednom katu biti elektrotehničari, na drugom strojari, a na vrhu svega toga Veleučilište. Još jedan poziv kroz stipendije svima onima koji su naslonjeni prema ovoj našoj bazi u kojoj imamo tradiciju strojarstva; to je ta Oružana za koju vjerujem da iduće godine kreće i fizički vidljivo, rekao je župan Jelić.

    KAportal.hr

  • Odgovori