ZOOM POLITIKON

ZOOM POLITIKON

Razgovor: Željko Obajdin: HDZ je htio da HSS u Karlovcu nestane i u tome su uspjeli

Razgovor: Željko Obajdin: HDZ je htio da HSS u Karlovcu nestane i u tome su uspjeli

"Nismo održali skupštinu i nemamo organizaciju. Županijska organizacija, na čijem je čelu dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar, me imenovala povjerenikom i moja je zadaća regenerirati stranku u Karlovcu."

Dugogodišnji tajnik karlovačkog ogranka Hrvatske seljačke stranke Željko Obajdin ima zadatak obnoviti njezin rad, a o tome je govorio Kaportalu u novom intervjuu iz ciklusa "ZOOM POLITIKON".

Što zamjerate vrhu svoje stranke?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ništa jer razumijem u kakvu su situaciju došli kada je Andrej Plenković postao predsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Prvo smo s njima nastojali sklopiti koaliciju, no nismo mogli pristati na Plenkovićeve ucjene, pa su se on i naš predsjednik Krešo Beljak razišli. Stoga smo se pomaknuli ulijevo, ka Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske.

Seljačka je i dalje hrvatska?

Jest. Slažem se s tobom. U Karlovcu je HSS uvijek bio malo desno. Sada se to raskolilo. Politikom se bavim od početka 1990-ih i smatram da dijelimo biračko tijelo s HDZ-om, pa je ta stranka poželjela da nestanemo u Karlovcu i u tome su uspjeli.

Ne tako davno HSS je imao zamjenicu gradonačelnika Karlovca, gospođu Marinu Kolaković.

Tako je. Tada smo koalirali s HDZ-om, a gradonačelnik je bio Damir Jelić. U Gradskom vijeću smo uvijek imali samostalni klub, jer smo u jednom sazivu imali pet, a u drugom tri vijećnika. Dobro se to odvijalo i politički smo se nadopunjavali, međutim u to vrijeme je propadao ruralni prostor. Danas imamo jako malo obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Davorin Blažić ima 120 tovljenika, a drugi su mali proizvođači.

Dobro se odvijalo, kako kažete, za HSS i HDZ, a ne za Karlovac – za grad je to bilo porazno?

U Karlovcu nikad nije bilo sjajno, bez obzira tko bio na vlasti. Nikad nisu tu baš "cvale ruže". Bili smo u koaliciji sa SDP-om kada je gradonačelnik bio Božo Joha, a njegov zamjenik naš Vlado Benko. I tada nije štimalo – Karlovac je nazadovao, a nazaduje i danas. Iz Karlovca se iseljava. Karlovac više nije centar s perspektivom boljeg razvoja. Dolaskom HDZ-a na vlast u državi su stvoreni tajkuni koji se nisu bavili ruralnim područjem, koje je pretvoreno u šikaru, i povukli su ljude u grad, ali krive. Karlovac su vodile i lijeva i desna obala Kupe, a ne građani, kao da mi u gradu nemamo pametnih koji bi mogli bolje i jače voditi grad. Gradonačelnik Damir Mandić nije Karlovčanin, nego je došao odnekud. Ne zamjeram mu ništa – morao je to prihvatiti, inače "laku noć, doviđenja". Znamo da je bio vjeroučitelj i ravnatelj Gimnazije Karlovac i da je situiran. Međutim, klima oko njega i njegova većina u Gradskom vijeću Karlovca su takvi kakvi jesu i to ne možemo mijenjati.

Dobrim dijelom su to isti oni s kojima ste koalirali.

A nije baš tako. Stari kadar HDZ-a je bio puno bolji. Stjepan Turković i Darko Bebić – zar je to kadar?

Očito jest.

Očito se bira za suradnike one koji manje znaju od šefa.

Bili ste na vlasti, manje-više s istim ljudima i istom strankom, direktor gradske tvrtke...

Jesam. U dva navrata sam bio vijećnik u Skupštini Županije karlovačke. Bio sam i njezin potpredsjednik, kao i vijećnik u Gradskom vijeću Karlovca. Rođen sam u Karlovcu.

Zašto je to bitno?

Gradonačelnik Karlovca treba biti iz Karlovca.

Aktualni je iz Stuttgarta – to je napredan grad.

O tome bi se dalo pričati.

U tome kakva je situacija u Karlovcu ima i Vaše odgovornosti, kao i HSS-a?

Na našoj političkoj sceni sve "stare" stranke poput Hrvatske narodne stranke, Hrvatske socijalno-liberalne stranke i HSS-a, su smetale HDZ-u. Sada imaju mostove, depeovce, nezavisne... Ne smetaju me nezavisne liste koje okupljaju mlade koji će morati preuzeti inicijativu i više se angažirati. Na mjesnim izborima su pobijedile HDZ, a druge su liste u nekim tragovima.

Kakva je situacija s HSS-om u Karlovcu?

Uopće ne funkcionira. Uskoro ćemo slaviti 120 godina osnutka stranke. HSS je bio jedna od stožernih stranaka. No, vremena se mijenjaju. Stvorili smo 1990-ih tajkune i dvije stotine obitelji da vladaju zemljom, uništili sela i sve ljude doveli u grad – 80 posto Karlovca je uništeno. Naposljetku ćemo se hraniti pilulama, poput astronauta, jer hrane neće biti.

Koja je Vaša uloga sada?

Županijska organizacija, na čijem je čelu dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar, me imenovala povjerenikom i moja je zadaća regenerirati stranku u Karlovcu. Nismo održali skupštinu i nemamo organizaciju. Boljar je rekao da okupim mlade i vratim HSS na političku pozornicu. Drugu ulogu neću imati – sve ću prepustiti mladima.

Kako je propao HSS u Karlovcu?

Nisu razumjeli ono što sam rekao na početku. Kada je Plenković došao na vlast, pokušao je ucijeniti HSS, a nije mogao. Bio sam član Glavnog odbora kada je birano novo vodstvo HSS-a. Tada je gospodin Beljak zamolio Marijanu Petir da "preuzme to", a ona nije htjela. S Beljakom se u nečemu slažem, a u nečemu ne. Moraš poštivati institucije, a HSS je institucija. HSS poštujem kao što poštujem hrvatsku zastavu, Hrvatski sabor, Vladu i Predsjednika. Zastavu i himnu mi nemojte dirati! To je naše nacionalno blago!

Što se dogodilo s HSS-om u Karlovcu?

Predrag Pavlačić je bio predsjednik stranke u Karlovcu, no dao je ostavku bez da je održao skupštinu. Ako ne održiš skupštinu, nemaš organizaciju. Sad treba opet održati skupštinu i odrediti sva tijela.

Je li i dalje član HSS-a?

Jest.

Koliko je još članova?

Imali smo u Karlovcu svojedobno oko pet stotina članova, a sada ih još dvjestotinjak u duši nosi HSS. Najveće klipove pod noge nam su nam bacili načelnik Bosiljeva, predsjednik županijske organizacije u dva navrata, Josip Kasun te načelnik Netretića Marijan Peretić jer su prešli u neku drugu stranu, mada su puno dobili od HSS-a, kao što sam i sam dobio puno od te stranke. Svi moji preci su bili HSS-ovci. Doduše, imao sam člansku iskaznicu s brojem 13 HDZ-a i u toj stranci sam bio godinu dana. Tada sam bio izbačen i čini mi se da sam jedini kojega je HDZ izbacio.

Zašto?

Ne želim govoriti o pokojnicima. Rekao sam tom čovjeku na jednom sastanku da se kloni politike, da nije za njega, da znam da zna što je peritonitis, ali da se u politiku ne razumije. Drugi dan sam dobio zahtjev da vratim knjižicu. Otišao sam tada u Hrvatsku stranku prava. I tamo sam bio godinu dana – za tog razdoblja su se raspali, Anto Đapić je otišao na jednu, a Dobroslav Paraga na drugu stranu. Rekao sam da je to neozbiljno i otišao. Zatim me Jelka Pavlić-Rusan 1993. pozvala u HSS i sad je već 30 godina kako sam član te stranke.

Tada je HSS s Gradom Karlovcem potpisao ugovor po kojemu je dobio Hrvatski dom na raspolaganje na stotinu godina, malne bez obveza. Kako gledate na obnovu Hrvatskog doma nakon što je HSS uništio tu zgradu?

HSS nije uništio tu zgradu. To su priče nadobudnih. HSS je tu zgradu obnovio. Pao bi u nesvijest tko bi vidio na što je ta zgrada ličila kad smo je preuzeli.

U ugovoru iz 2011. doslovno stoji da HSS nije u stanju obnoviti zgradu, pa da Grad to preuzima na sebe, a HSS ostaje tamo.

Nismo mogli ostati tamo jer se sve moralo srušiti da bi se obnovilo. Politička stranka poput HSS-a koja tavori s novcem nije u mogućnosti obnoviti zgradu u cijelosti.

Odakle uopće ideja da HSS dobije zgradu Hrvatskog doma na raspolaganje?

Zato što su seljaci donirali to zemljište. Takvi domovi su se gradili po Hrvatskoj.

Kakav je onda plan?

Već imam pet ili šest osoba voljnih pristupiti HSS-u i tražim još toliko, da bude 12 mladih i školovanih. Mi stari bismo im bili potpora jer smo ipak politički pismeniji. Neću se nikamo gurati, ni na kakvu poziciju. Dobrodošli su i stari članovi. U roku 30 do 40 dana ćemo napraviti skupštinu i obnoviti HSS.

S kime bi HSS volio koalirati? Na nedjeljnim izborima za članove Vijeća Gradske četvrti Grabrik ste bili na listi SDP-a i Možemo.

Jesam i čak imam informaciju da ću kao četvrti s liste ući u Vijeće.

S te liste je izabrano troje članova Vijeća?

Tako je, a jedan bi se zahvalio na mandatu navodno.

Vaši partneri su utoliko SDP i Možemo, a da vas HDZ nije odbio, bio bi HDZ?

Vjerojatno, jer ne možemo sami.

HDZ Vam je prvi izbor?

Interes HDZ-a i HSS-a se sukobljavaju. HSS nije samo stranka seljaka, nego i radnika i drugih građana. Hrvatska treba više ulagati u zdravu hranu.

Kako ste doživjeli prelazak gospođe Kolaković u stranku Bandić Milan 365 i njezino zapošljavanje u zagrebačkoj gradskoj upravi?

Svemu tome je doprinijela Ana Stavljenić-Rukavina, suradnica Milana Bandića koja je bila u jako dobrim odnosima s bivšom dogradonačelnicom Karlovca. Davor Bartolac se bio kandidirao za gradonačelnika Karlovca, a znamo kako je to prošlo. Gospođu Kolaković je najviše razočaralo to što ju je Kasun pobijedio na unutarstranačkim izborima za čelnika županijske organizacije. Svi koji smo smatrali da će Kasun biti dobar predsjednik smo pogriješili. Bio sam mu osam godina tajnik. Uništio je županijski HSS. Egzistiramo u Dugoj Resi samo, a tamo smo neprikosnoveni. Moja e-mail adresa je [email protected], a moj broj telefona 091/611-85-66. Svi koji osjećaju HSS i smatraju da ta stranka treba postojati u Karlovcu, neka mi se jave da popričamo o tome.

Biste li popričali o tome s M. Kolaković, da se javi?

Ne. Nema povratka u stranku onima koji su nas izdali.

Kontaktirate li s nekime iz HDZ-a?

Naravno. Imam puno prijatelja u toj stranci.

Je li moguće da HSS opet promijeni strane i počne podržavati HDZ?

Zašto ne? Možda ćemo surađivati samo s Možemo. Ne znam.

Je li HSS postojan partner uopće?

Nije me nitko mogao kupiti. Pokojni Branko Vukelić me pokušao kupiti, kad je vodio HDZ, a Joha bio gradonačelnik, a nije uspio – tri sata smo se vozili po Grabriku.

Razgovarao: Marin Bakić

 

Izdvojeno


Reci što misliš!