ZOOM POLITIKON

ZOOM POLITIKON

Ivica Furač, gradski vijećnik Možemo: HDZ-ov Tihomir Mamić je lagao da sam prijavio za ratni zločin više branitelja nego pripadnika srpskih paravojski

Ivica Furač, gradski vijećnik Možemo: HDZ-ov Tihomir Mamić je lagao da sam prijavio za ratni zločin više branitelja nego pripadnika srpskih paravojski

Pokrenuo sam dvadesetak upravnih postupaka protiv Grada Karlovca, no nisam cjepidlaka

U politici sam relativno kratko i možda je trebalo prikupiti neko iskustvo za gostovanje", objašnjava zašto smo ga morali dugo nagovarati na intervju iz ciklusa ZOOM POLITIKON karlovački gradski vijećnik stranke Možemo Ivica Furač s kojim zumiramo rad Gradskog vijeća Karlovca, njegov nedavni spor s vijećnikom vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Tihomirom Mamićem, zašto prijavljuje Grad Karlovac Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, pitanje javnog prijevoza i Vučjaka.

Jedan ste od najaktivnijih gradskih vijećnika i gotovo da nema točke dnevnog reda na kojoj nemate nešto za poručiti. Pripremate li se za sjednice?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Pripremam. U mirovini sam i imam vremena za čitanje materijala, uspoređivanje sa zakonima i s drugim gradovima i općinama. Ako primijetim da nešto nije u redu, to i kažem, no do sada skoro pa uzaludno. Većina odlučuje unatoč mojim upozorenjima da nešto nije u skladu sa zakonima, a na kraju pravni lijek tražim na nekom drugom mjestu.

Prije no što se pozabavimo tim Vašim sporovima koji se odnose na zakonitosti gradskih akata, pitao bih Vas za ono što se dogodilo na prošloj sjednici Gradskog vijeća Karlovca kada je Etički odbor izvijestio o svojoj odluci da odbaci Vašu prijavu protiv Mamića, a zbog nje se taj organ prvi puta sastao. Zašto ste prijavili Mamića?


- Oporbeni vijećnici imaju problem jer na aktualnom satu ne uspijevaju postaviti pitanja koja su pripremili. Na sjednici Gradskog vijeća u listopadu prošle godine sam se prijavio za postavljanje pitanja, a nakon nekih sat vremena predsjednik Gradskog vijeća Karlovca Marin Svetić (HDZ) je prekinuo aktualni sat, pa sam upozorio na povredu poslovnika u kojemu stoji da aktualni sat traje 60 minuta, ako se ne odluči drugačije. Poslovnikom treba odrediti kako se određuje redoslijed postavljanja pitanja. Utoliko sam upozorio na to na sjednici Gradskog vijeća. Vijećniku koji želi govoriti o povredi Poslovnika odmah treba dati riječ, a predsjednik je dužan dati objašnjenje. Nisam dobio odgovor tumačim li ispravno Poslovnik. Gospodin Svetić je tada odredio pauzu nakon koje si je vijećnik Mamić dao za pravo komentirati moj istup kao kršenje Poslovnika njegovim pogrešnim tumačenjem. Poslovnička dužnost predsjednika Gradskog vijeća je bila da mi kaže jesam li u pravu, a ne vijećnika Mamića. Nakon toga smo imali točku dnevnog reda na kojoj sam govorio o problemu nezakonitosti u radu gradske uprave. Spomenuo sam tad da nije čudo što se događaju nezakonitosti kada vidimo da inženjer lovstva tumači poslovnik. Nakon toga je vijećnik Mamić iznio laž da sam u svom profesionalnom radu za ratni zločin prijavio više hrvatskih branitelja nego pripadnika srpske paravojske. Preko toga nisam mogao prijeći, pa sam Etičkom odboru prijavio da je vijećnik Mamić povrijedio Poslovnik. Prijavi sam priložio potvrdu Policijske uprave karlovačke iz koje je vidljivo da je u vrijeme kada sam radio na istraživanju ratnih zločina prijavljena 21 osoba i da nijedna nije bila hrvatski branitelj, nego su svi pripadnici Jugoslavenske narodne armije ili srpskih paravojnih postrojbi. Nisam prijavio za ratni zločin nijednog hrvatskog branitelja. Etički odbor se i osnovao po mojoj prijavi, kao i Vijeće časti, a morali su biti osnovani ranije. Ovo je prvi puta da je Etički odbor raspravljao. Donio je nezakonitu odluku protiv koje sam podnio prigovor Vijeću časti jer se ne navodi koje je činjenično stanje utvrđeno. Očekujem da Vijeće časti odluči o mom prigovoru.

Etički odbor ima tri člana. Koliko članova ima Vijeće časti?

- Pet – dva iz redova vladajućih, dva iz redova oporbe i predsjednika, nestranačku ličnost.

Rekli ste Mamiću da je inženjer lovstva, a on Vama da ste prijavili za ratni zločin više branitelja nego pripadnika srpske paravojske. Zašto ne smatrate da je onda sad "izjednačen rezultat", odnosno da je Mamić nekorektan, a Vi niste?

- Iznio sam točan podatak. Gospodin Mamić ne razumije poslovnik, sudeći po tome kako ga tumači. Poslovnik kaže da aktualni sat traje jedan sat, ako se ne odluči drugačije. Po meni, ako se prijavi više vijećnika za postavljanje pitanja, a ne stignu svi postaviti pitanja u roku sata, predsjednik Gradskog vijeća treba dati na glasanje mogućnost da se produlji trajanje aktualca, pa da postave pitanja i oni koji nisu stigli, a vijećnik Mamić tumači da se aktualni sat može produžiti jedino ako se promijeni Poslovnik, što je nonsens.

Koliko dugo ste radili na poslovima istraživanja ratnih zločina?

- Od 2010. do umirovljenja 2021. godine kao djelatnik Policijske uprave karlovačke.

Jeste li se u mirovini odlučili politički angažirati?

- Da. Kao policijski službenik se nisam niti smio baviti politikom.

Što Vas je motiviralo za to da se politički aktivirate?

- Nisam bio zadovoljan stanjem na Vučjaku, od stanja komunalne infrastrukture pa nadalje. S prozora gledam Kozjaču i otkako pamtim ta je šuma ista – tu su još iz austrougarskih vremena rasli stoljetni hrastovi. Hrvatske šume su u jednom trenutku odlučili očistiti cijelu padinu – ti su hrastovi posječeni i odvezeni vjerojatno za preradu u Italiju. To me jako zasmetalo. Time je narušena kvaliteta života. Jedno vrijeme sam radio u policijskoj postaji Vojnić i tada sam surađivao s djelatnicima tamošnje šumarije. Od inženjera šumarstva sam tada čuo podatak da velika bukva zadržava u sebi oko dvije stotine litara vode, a vjerojatno je tako i s hrastom. Ako posiječemo veće površine, drveća neće zadržavati vodu, pa će ona otjecati prema Jamadolu. Drugo, ako se posiječe šuma, ostaje golo tlo. Velebit je ostao pust nakon što su Mlečani posjekli drveće, a tako će i ovdje doći do erozije tla. Nije dobro da se tako velike površine sijeku u jednom mahu i smatram da bi sječu trebalo raditi na manjim površinama. To me potaknulo da se aktiviram politički, a posebno u stranci Možemo jer se zalažu za zelene politike.

Jeste li se stigli baviti problemom sječe šuma?

- Na mom području više nije bilo veće sječe – navodno je bilo prema Švarči. Ako bi se dogodila opet sječa većih površina, pokušao bih to zaustaviti.

Opozicija često kritizira način na koji gospodin Svetić vodi sjednice i tvrdi da nikad nije bilo manje demokracije u Gradskom vijeću Karlovca, no predsjednik tog predstavničkog tijela je izrazito simpatična osoba, pa kako sad netko toliko simpatičan može biti takav nedemokrat? Što je Vaš argument u prilog tezi da Gradsko vijeće Karlovca ne djeluje demokratski?

- Od Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske sam tražio intervenciju kojom bi se vijećnicima omogućilo postavljanje pitanja za aktualnog sata. Gospodin Svetić mi je rekao da su se dogovorili na Predsjedništvu Gradskog vijeća da će prvo vladajući postavljati pitanja, nakon toga oporba, i tako redom. Ako je to tako, tražio sam da se to odredi Poslovnikom. Ne znam zašto bi predstavnici većine imali pravo prvi postavljati pitanja. U Hrvatskome saboru se izvlače imena onih koji su se prijavili za postavljanje pitanja za aktualnog prijepodneva i tako se određuje redoslijed. Znao sam doći u 7 sati da se prijavim za postavljanje pitanja, a neke kolege i ranije, pa opet ne stignem postaviti pitanje i prvenstvo ima neki pripadnik većine koji se prijavi u 8.45. Gospodin Svetić je prvi među jednakima, vijećnik kao i mi, i jednako bi trebao tretirati oporbene i vladajuće članove Gradskog vijeća. Po kojoj logici predstavnici većine imaju pravo prvi postaviti pitanje?

Kao što ste i rekli, po nekom dogovoru.

- Takav dogovor ne postoji, kako me izvijestila kolegica iz Predsjedništva. Poslovnikom treba urediti tijek i način postavljanja pitanja. Slažem se da je predsjednik Gradskog vijeća fina i korektna osoba, no privilegira vladajuće. Oporbene vijećnike često prekida u govoru s obrazloženjem da se ne držimo teme, a ne sjećam se da je jednom upozorio vijećnike HDZ-a. Kad je vijećnik Mamić meni rekao da sam tumačenjem Poslovnika prekršio taj dokument, gospodin Svetić je trebao reagirati i prekinuti gospodina Mamića. Kad je predsjednica Etičkog odbora Anđa Perak na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Karlovca rekla da već tri godine čeka odgovor na pitanje tko je ubio njezina supruga i njegove suborce, vijećnik Mamić je izjavio da su "rane gospođe Perak trebali zaliječiti Ivica Furač i njemu slični". Na to gospodin Svetić nije reagirao. Vjerujem da se gospodin Mamić trebao upoznati s ratnim pravima i s time je li moguće podnijeti kaznenu prijavu za slučaj u kojemu su stradali vojnici 129. brigade Hrvatske vojske u Draganiću. Nije ratni zločin kad vojnik u borbi ubije vojnika. Naša vlast je 1992. godine odnijela Zakon o oprostu od kaznenog progona za kaznena djela počinjena u sukobima i ratu protiv Hrvatske i 1996. Zakon o općem oprostu. Policija stoga nije za taj događaj mogla podnijeti kaznene prijave, a gospođa Perak je rekla da očekuje od nekoga odgovor na pitanje tko je ubio njezina supruga. Ona je proživjela tragediju i možda ne zna zakone i konvencije, ali gospodin Mamić je satnik Hrvatske vojske i vijećnik u Gradskom vijeću Karlovca i trebao bi neke stvari znati, a ne mene optuživati za nešto što nisam napravio jer jednostavno nisam mogao napraviti.

Jeste li zbog te prepirke imali neugodnosti u društvu?

- Nisam reagirao na njegovu izjavu, nego sam korektno replicirao i nisam poslije imao neugodnosti, ali nije u svakom slučaju korektno da se tako nečime izlazi u javnost i da me se nastoji omalovažiti i uvrijediti. Hrvatski sam branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, ali nikada to ne ističem. Za mene je to poglavlje života završilo, isto kao i ono koje se odnosi na rad u policiji. Nisam član niti jedne braniteljske udruge i ne želim puno komentirati rat.

Hoćete li tužiti gospodina Mamića, odnosno možete li uopće?

- Ne mogu jer ne podliježe progonu ono što vijećnik izjavi za govornicom, a ne bih ga i inače tužio, no nije korektno da se časnik Hrvatske vojske tako ponaša prema kolegi branitelju, ako sam za njega kolega. Ne treba govoriti netočnosti o meni i mom profesionalnom radu jer s time nije upoznat, kao niti sa zakonodavstvom. Time se ne bi trebao baviti.

Koliko ste pokrenuli upravnih postupaka protiv Grada Karlovca?

- Dvadesetak. Do sada ih je riješena trećina. Dobio sam četiri presude po kojima su ukinute tri odluke Gradskog vijeća i jedna gradonačelnika. To nisu sporovi, nego se odlučuje o mojim zahtjevima za ocjenu zakonitosti nekog općeg akta ili odluke. Dvije moje prijave su odbačene.

Dižete li tužbu čim uočite pogrešku u nekom dokumentu? Jeste li cjepidlaka?

- Nisam. Čim dobijem materijale za sjednicu, pročitam ih i proučim i pogledam jesu li usklađeni sa zakonima. U Narodnim novinama se objavljuju presude Visokog upravnog suda i čitajući to se stekne nekakvo iskustvo. Puno puta je odluka ili akt nekog grada ili neke općine ukinut jer se u preambuli ili pravnom temelju odluke ili akta navode samo odredbe statuta jedinice lokalne samouprave, a Visoki upravni sud tumači da statuti ne mogu biti pravni temelj za donošenje odluka. Gradsko vijeće Karlovca donosi odluke samo na temelju Statuta Grada Karlovca.

Dakle, uočite tu nepravilnost pa reagirate. No, je li bitno to ispraviti?

- Odluke i akti moraju biti usklađeni sa zakonima. Možda se to nekome čini kao cjepidlačenje, ali po meni to nije tako. Vlast se dijeli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Zatražio sam ocjenu zakonitosti jedne odluke gradonačelnika jer ju je trebalo donijeti Gradsko vijeće – izvršna vlast se miješa u predstavničku iliti zakonodavnu. Ne može gradonačelnik donositi odluke za koje nije nadležan. To je bitno. Gradonačelnik Damir Mandić je rekao da oni prvo polaze od zakonitosti. Ako je tako, u čemu je problem – ako su donijeli krivu odluku ili je predložili Gradskom vijeću, neka prihvate kada ih na to upozorim, odnosno provjere moje tvrdnje, no redovito me se umjesto toga ignorira.

Unatoč nekim Vašim sudskim uspjesima, gradska uprava se nije otvorila više za Vaše sugestije, ako sam Vas dobro shvatio.

- Do sada nije. Kad sudu predam takav jedan zahtjev, sudac traži očitovanje gradske uprave i kada ona dobije njegov dopis nastoje brzinski izmijeniti odluke i akte da bi spriječili to da ih sud ukine. Zadnje je takav slučaj bio s odlukom koja se tiče nerazvrstanih cesta, no nisu bili dovoljno brzi i sud je donio presudu koja im ne ide u prilog.

Izrazili ste neslaganje novim režimom javnog gradskog prijevoza koji je aktualan od ove godine. Zašto?

- Odluka Gradskog vijeća o odobravanju postupka javne nabave usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika je bila ukinuta na Visokom upravnom sudu, također na moj prijedlog. Autotransport je nekidan donio nov vozni red iz kojega je razvidno koliko su prorijeđeni polasci. Kod nas na Vučjaku je bio bolji javni prijevoz 1980-ih nego danas. Sada ljeti na Vučjak autobus dolazi dvaput dnevno, u 7 te u 12.40. Zamislite da morate nešto obaviti u gradu, pa idete na autobus u 7 i morate čekati onaj u 12.40. To predstavlja problem.

Kako je bilo prošle godine?

- Isto tako, s tom razlikom da je tada bio ugovor o koncesiji, a sada je ugovor o pružanju javne usluge. Linija koja ide kroz Vučjak je županijska, a taj dio grada je ostao sada bez gradske linije.

Jeste li imali gradsku liniju na Vučjaku kada je ta djelatnost bila predmet koncesije?

- Jesmo. Novim ugovorom o javnoj usluzi s Autotransportom za Vučjak nema niti jedne gradske linije. Postoji samo županijska i po njoj se prometuje dvaput dnevno.

No, cijena usluge je manja za putnike.

- To je točno. Ranije je bila 1,99 euro, a sada je euro. Samo u jednom navratu je ovoga mjeseca Grad Karlovac isplatio Autotransportu 153.000 eura subvencije. To je velik novac i za taj novac usluga treba biti kvalitetnija.

Koji bi još bili problemi Vučjaka, koji inače djeluje idilično?

- U studenom prošle godine sam dostavio gradonačelniku dopis s popisanim komunalnim problemima na području Mjesnog odbora Zagrad – Kalvarija – Vučjak. Dobio sam odgovor koji me nije zadovoljio. Neke naše ulice su širine 2,30 metara. Zamislite kako se odvija dvosmjerni motorni promet u tim okolnostima, a ta nerazvrstana cesta nije asfaltirana od početka rata. Na području moga mjesnog odbora nije uređeno niti jedno autobusno stajalište – školska djeca skaču u grabu kada izlaze iz autobusa. Za jače kiše kolnik u mojoj ulici poplavi oborinska voda i tom se cestom ne može proći bez čizama. Riješili su jedan potporni zid bez branika. Imamo malo igralište na Kalvariji napravljeno na navozu i sada se to počelo slijegati, jedan ugao igrališta se odlomio i prijeti da će se odvojiti u šumu prema Tićarnici. Imamo jako puno komunalnih problema. I ovih sam dana prijavio da nam je pitka voda žuta. Imamo star vodovod.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Izdvojeno


Reci što misliš!