ŽUPANIJA

DUGOREŠKA ČISTOĆA

Reciklažno dvorište u Dugoj Resi uskoro u funkciji - odlaganje besplatno za sve građane, ali kako bi se spriječile zlouporabe količine će biti ograničene

Reciklažno dvorište u Dugoj Resi uskoro u funkciji - odlaganje besplatno za sve građane, ali kako bi se spriječile zlouporabe količine će biti ograničene

Veće količine će se naplaćivati, kao i za pravne subjekte, no vjerujemo kako će za domaćinstva i navedene količine biti sasvim dovoljne.

Dugoreško reciklažno čija izgradnja je službeno počela početkom ove godine za nekoliko tjedana trebalo bi početi raditi. Ovu informaciju potvrdio nam je i  dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar. 

- Proteklih mjeseci, usprkos korona krizi, uspjeli smo izgraditi reciklažno dvorište, a prošli tjedan obavljen je i tehnički pregled. Sad još preostaje postavljanje rubnjaka i priprema podloge za asfaltiranje pristupne ceste, stoga smatram da će reciklažno dvorište i službeno početi s radom za nekoliko tjedana – kaže gradonačelnik Boljar. 
Podsjetimo, Grad Duga Resa u skladu s planom o aktivnom gospodarenju otpadom, još prije pet godina otkupio je potrebno zemljište i počeo pripremati izgradnju reciklažnog dvorišta. Kao prva JLS u RH još početkom siječnja 2018. donio je odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada, no zbog  tromosti državnog sustava cijela priča se poprilično odužila. Sad je ipak i ovaj projekt priveden kraju. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Reciklažnom dvorištu, na Trgu sv. Jurja 13, dakle u središtu Duge Rese, kako bi bilo dostupno svim građanima postavljeni su kontejneri za odvajanje otpada, mobilno reciklažno dvorište, preša za papir, prostor za radnike, vaga i ostalo, asfaltirane manipulativne površine, a cijeli prostor je i ograđen. 

Dvorištem će upravljati tvrtka Čistoća, a svi korisnici, u skladu s projektom, dobit će i informativne letke u kojima će biti detaljno objašnjeno što se može odlagati te u koje vrijeme. Iako je bilo predviđeno i održavanje edukativnih radionica po svim Mjesnim odborima, obzirom na širenje korona virusa, to će vjerojatno biti odgođeno. 
Vrijednost radova iznosi oko 2 milijuna kuna pri čemu 85 posto financira EU i to sredstvima iz Kohezijskog fonda, a ugovori su potpisani s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša. 

U Reciklažnom dvorištu građani s područja Grada Duge Rese moći će svakog dana tijekom radnog vremena besplatno odložiti razni glomazni otpad, kemijski otpad, fluorescentne cijevi, metal, staklo, plastiku, papir, karton, elektronički otpad, akumulatore i baterije, odjeću i tekstil, citotoksike i citostatike, stare lijekove i drugo. 
No, kako bi se spriječila zlouporaba Gradsko vijeće je na prijedlog Čistoće odredilo i količine za odlaganje različitog otpada za fizičke osobe. Tako će se svaka osoba koja želi besplatno odložiti otpad morati identificirati osobnom ispravom, a tijekom obračunskog razdoblja od 6 mjeseci moći će odložiti građevnog otpada do 200 kilograma, isto toliko otpada koji sadrži azbest i papira i kartona. Elektroničkih uređaja do 100 kilograma, plastične ambalaže do 20, a ostataka boja, lakova, lijekova i sličnog problematičnog otpada do 10 kilograma te glomaznog otpada do 3 prostorna metra. 
 
Veće količine će se naplaćivati, kao i za pravne subjekte, no vjerujemo kako će za domaćinstva i navedene količine biti sasvim dovoljne.  

Izdvojeno


Reci što misliš!