ŽUPANIJA

KULTURNA BAŠTINA

Počinje hitna sanacija povijesne Glorijete na Vojnom groblju, slijede i radovi na mrtvačnice

Počinje hitna sanacija povijesne Glorijete na Vojnom groblju, slijede i radovi na mrtvačnice

Spomenik Glorijeta upisan je u Registar kulturnih dobara RH kao pojedinačno zaštićeno kulturno dobro


 

Na Vojnom groblju u Karlovcu počinju radovi na provođenju hitnih mjera sanacije na kulturnom dobru Spomenik Glorijeta, a potom i rekonstrukcija mrtvačnice.

Najavili su to iz Grada, podsjetivši da je spomenik Glorijeta upisan u Registar kulturnih dobara RH kao pojedinačno zaštićeno kulturno dobro.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Zbog oštećenja nosive konstrukcije na kapeli Sv. Jurja, koja se nalazi u sklopu spomenika Glorijeta, u tijeku je sanacija na ojačanju svoda kapele, limarije i krovne plohe. Radove financira Ministarstvo kulture i medija RH, a njihova vrijednost je 175.925 kuna. Radovi će biti dovršeni tijekom prosinca ove godine, kazali su u Gradu.

Dodali su da će uskoro početi i rekonstrukcija mrtvačnice Vojnog groblja radi reorganizacije prostora u postojećim gabaritima kako bi se oformila funkcionalnija cjelina prilagođena potrebama.

- Oformit će se vanjski trijem od jednog bočnog krila i postojećeg prolaza, te urediti zatvoreni prostor mrtvačnice, odnosno prostor za ispraćaj. Vrijednost radova na mrtvačnici Vojnog groblja iznosi 994.228 kuna, od čega je polovica već osigurana u ovogodišnjem proračunu, a obnovljena mrtvačnica iduće godine će biti stavljena u funkciju, rekli su.

Zamolili su za razumijevanje tijekom izvođenja radova sve one koji sada posjećuju groblje, a posebno za skorašnjeg blagdana Svih svetih .

- Manipulativni prostor za izvođenje radova na groblju je minimalan, što od svih zahtjeva posebnu pažnju i strpljenje. Grad Karlovac i izvođači radova osigurat će nesmetan prilaz groblju i grobnim mjestima kako bi dijelovi Vojnog groblja konačno dobili adekvatan izgled i bili funkcionalni, poručili su.

Izdvojeno


Reci što misliš!