ŽUPANIJA

PRVE PROCJENE

Županica proglasila prirodnu nepogodu zbog poplava! Prema prvim izračunima šteta se procjenjuje na više od 12 milijuna eura - najviše stradao grad Karlovac

Županica proglasila prirodnu nepogodu zbog poplava! Prema prvim izračunima šteta se procjenjuje na više od 12 milijuna eura - najviše stradao grad Karlovac
Ilustracija KAportal

U nedavnim poplavama koje su pogodile područje Karlovačke županije nastradali su i grad Duga Resa te općine Barilović, Lasinja, Rakovica i Plaški, no šteta na imovini očito nije prešla prag za proglašenje prirodne nepogode

Kao što je i najavila na zadnjoj sjednici Županijske skupštine prošlog tjedna, županica Martina Furdek Hajdin danas je proglasila prirodnu nepogodu, poplavu, za područje gradova Karlovac i Ogulin, te općina Josipdol i Tounj.

Ti su gradovi i općine pretrpjeli najveću štetu u poplavama sredinom svibnja. Preliminarne procjene govore o gotovo 12 i pol milijuna eura štete na obiteljskim kućama i javnim objektima, poljoprivrednim površinama i prometnicama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Najveće štete pretrpio je grad Karlovac, prve procjene govore o 10 i pol milijuna eura. Grad Ogulin preliminarno je štete na svom području procijenio na milijun i pol eura, općina Tounj na 350 tisuća eura, a općina Josipdol na 100 tisuća eura, poručili su iz Karlovačke županije. 

Prema dostupnim podacima županijskog Stožera civilne zaštite, poplavljeno je 388 objekata, 608 gospodarskih objekata, 5.578 hektara poljoprivrednih površina, evidentirano je 17 klizišta, oštećene su 74 ceste, poplavljeno je bilo i osam javnih i sakralnih objekata te 14 poslovnih objekata. 

Gradska i općinska Povjerenstva za procjenu šteta sada imaju rok od 15 dana za zaprimanje pojedinačnih prijava šteta, a u roku od 50 dana moraju dostaviti konačnu procjenu šteta od poplave. Županijsko povjerenstvo za procjenu štete u roku od dva mjeseca mora državnom povjerenstvu, putem Registra šteta, dostaviti konačno izvješće.

Inače, u nedavnim poplavama koje su pogodile područje Karlovačke županije nastradali su i grad Duga Resa te općine Barilović, Lasinja, Rakovica i Plaški, no šteta na imovini očito nije prešla prag za proglašenje prirodne nepogode, a to je 20 posto izvornog proračuna. 

Izdvojeno


Reci što misliš!