Žakanje dobilo reciklažno dvorište po najnovijim standardima – projekt financirala EU s čak 1,5 milijuna bespovratnih kuna

Mještani Žakanja uskoro će moći koristiti reciklažno dvorište i to zahvaljujući projektu koji je sufinancirala Europska unija s čak 1,5 milijuna kuna od ukupne vrijednosti od 2,5 milijuna.

Iz Općine Žakanje javljaju da je asfaltirano je 1.288 m2 površine, 120 m2 betonirane površine i te je ostatak od 734 m2 ozelenjene površine s pristupnom i internom prometnicom, čeličnom nadstrešnicom za rasuti otpad, ogradom i oborinskom odvodnjom. Postavljeno je 37 kontejnera i posuda za odvojeno prikupljanje otpada sukladno važećim uvjetima i standardima ovisno o vrsti otpada koji se u njih odlaže, ali i jedan kontejner za odlaganje otpada za ponovnu uporabu kao i digitalna platformska vaga mjerenja do 500 kg i prijenosna vaga.

– Uz to organizirane su četiri predviđene informativno edukativne radionice o korištenju reciklažnog dvorišta i pravilnom odvajanju otpada, tiskano je 726 informativnih brošura o ulozi reciklažnog dvorišta u sustavu održivog gospodarenja otpadom i isto toliko letaka o mogućnostima smanjenja nastanka otpada i kompostiranju u domaćinstvu. Projekt je promoviran i na 700 blokova iz recikliranog papira te na 604 vreće izrađene za kompostiranje s novim znakom i logotipom projekta koji je vidljiv i na web stranici, kažu nam u Žakanju.

Naime, cilj projekta je da se kod stanovnika poveća svijest o nužnosti zbrinjavanja različitih vrsta opasnog otpada čime se doprinosi očuvanju okoliša i povećanju kvalitete života u lokalnoj sredini, a Općina Žakanje zadovoljit će odredbe Zakona o održivom gospodarenju otpadom kao i doprinijeti dostizanju ciljeva propisanih nacionalnim i europskim strategijama o održivom gospodarenju otpadom.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest