OSNIVAČKA SKUPŠTINA

Osnovane “Plitvičke doline”, nova područna Turistička zajednica u Karlovačkoj županiji: Dvije općine ostvaruju 50 posto turističkog prometa Županije

- Osnivanje TZP Plitvičke doline rezultat je višemjesečne suradnje sustava turističkih zajednica u Karlovačkoj županiji te kvalitetne komunikacije s Hrvatskom turističkom zajednicom i Ministarstvom turizma i sporta, rekao je direktor Regionalne TZ Karlovačke županije Željko Fanjak.

Svoju područnu Turističku zajednicu danas su i službeno dobile i općine Saborsko i Rakovica pod imenom “Plitvičke doline”.

Dvije općine naslanjaju se na prirodni i turistički biser Hrvatske – Plitvička jezera, pa je i ovakvo tematsko udruživanje bilo logičan slijed. Danas je u Plitvice Holiday Resortu u Grabovcu održana sjednica osnivačke skupštine Turističke zajednice područja Plitvičke doline. Sjednicu je sazvala predsjednica Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, dok je direktor regionalne TZ Željko Fanjak bio izaslanik te sudjelovao u radu osnivačke skupštine.

– Osnivanje Turističke zajednice područja Plitvičke doline rezultat je višemjesečne suradnje sustava turističkih zajednica u Karlovačkoj županiji te kvalitetne komunikacije s Hrvatskom turističkom zajednicom i Ministarstvom turizma i sporta koje je snažno podržalo tu inicijativu. Također to je pokazatelj kvalitetne suradnje lokalne i regionalne razine s nacionalnom razinom te namjere svih donositelja odluka za konsolidacijom sustava turističkih zajednica na području Karlovačke županije, što je u skladu s zakonodavnim okvirom, rekao je Fanjak za KAportal. 

Kako dodaje, nova područna turistička zajednica treća je takva organizacija u Karlovačkoj županiji, pored TZP Kupa i TZP Četiri rijeke, te će pokrivati područja općina Rakovica i Saborsko. Inicijativa za osnivanjem područne turističke zajednice rezultat je zajedničkih napora Karlovačke županije te sustava turističkih zajednica u Karlovačkoj županiji uz snažnu potporu Ministarstva turizma i sporta. 

– Prema važećoj zakonskoj regulativi područne turističke zajednice imaju pristup posebnim fondovima namijenjenima samo formalno udruženim turističkim zajednicama, a ujedno otvara se mogućnost prijave i na fond za turistički nedovoljno razvijena područja na kontinentu u koja se svrstava općina Saborsko, kaže nam Fanjak.

Naime, nova područna turistička zajednica bavit će se razvojem turizma na kontaktnom području Plitvičkih jezera, odnosno na širem području navedenih općina, a vrijedi spomenuti da je 30 posto teritorija općine Saborsko pokriveno Nacionalnim parkom Plitvička jezera. Područje za koje je osnovana turistička zajednica ostvaruje preko 50 posto turističkog prometa u Karlovačkoj županiji te se definitivno nameće kao predvodnik daljnjeg razvoja turizma na njezinom području. 

Ove godine Karlovačka županija će biti domaćin Dana cikloturizma, nacionalne konferencije posvećene tom specifičnom obliku turizma koja se održava uz potporu Ministarstva turizma i sporta. Na konferenciji će sudjelovati direktori turističkih zajednica iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja te domaći i međunarodni konzultanti, a očekuje se velik broj organizatora putovanja koji će se pobliže upoznati s ponudom aktivnog turizma u našoj destinaciji.

U planu je osnivanje još jedne područne turističke zajednice koja bi pokrivala područja općina Josipdol, Plaški i Tounj i to pod nazivom TZ područja “Smaragdnih rijeka i dolina u srcu Hrvatske”. 

Plan Regionalne TZ je da se tako dodatno povežu turistički sadržaj i promocija područja koje pokrivaju i na taj način da dodatno doprinesu cjelokupnog turizma u županiji kao destinaciji.

– Time će Karlovačka županija biti jedina županija u RH čijih je polovica turističkih zajednica i formalno udruženo odnosno djeluju kao područne turističke zajednice. Sve navedeno nastavak je aktivnosti zacrtanih u strategiji razvoja turizma koju je donijela Karlovačka županija za razdoblje do 2025. godine, rekao je još Fanjak za KAportal.

Razvoj cjelogodišnjeg turizma

Na sjednici osnivačke skupštine koju je sazvala Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije razgovaralo se o daljnjem razvoju turizma na tom području, a prethodno je donijeta odluka o gašenju postojeće turističke zajednice. Cilj je smanjiti sezonalnost i potaknuti cjelogodišnji rast turizma za što navedeno područje ima sjajne predispozicije u svakom pogledu. Uz spomenutu dvostruku korist za općine koje se udružuju i mogućnost korištenja vanjskih izvora financiranja odnosno nacionalnih fondova za očekivati je da će doći do sinergijskih efekata na dobrobit svih turističkih djelatnika na tom području. Sredstva iz Fonda za udružene turističke zajednice i Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent trebala bi biti na raspolaganju u prvom i drugom kvartalu ove godine kada bi ujedno trebali biti raspisani natječaji za prijavu s konkretnim projektnim aktivnostima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest