Porez za dugoreške turističke iznajmljivače ostaje isti – problem jer ga vlasnici vikendica iz drugih gradova ne plaćaju Dugoj Resi?!

U vrijeme kad smo već gotovo navikli da sve poskupljuje dobra vijest za iznajmljivače u turizmu dolazi iz Grada Duge Rese. Paušalni porez neće biti viši. Ovu odluku današnjoj sjednici Vijeća jednoglasno su podržali svi vijećnici.

Naime, izmjenama zakona o porezu na dohodak odluke o visini paušalnog poreza po krevetu ili smještajnoj jedinici u kampu donose lokalne samouprave, a država je odredila da on ne smije biti niži od 150 kuna niti viši od 1.500 kuna po jedinici. Ukoliko predstavničko tijelo ne donese odluku do kraja ovog mjeseca, visina paušalnog poreza iznosit će 750 kuna, stoji u zakonu.

– Predlažemo da paušalni porez ostane isti kao do sada, što znači 300 kuna godišnje po krevetu i po smještajnoj jedinici u robinzonskom kampu te 350 po smještajnoj jedinici u zakupu ili kampu odmorištu. Paušalni porez uvećava se za prirez i plaća kvartalno. Novina je jedino da će sva naselja imati isti rang, jer su podjednako komunalno i opremljena, a do sada smo imali dvije zone. Grad je lani, obzirom da se sredstva prikupljena od ovog poreza dijele između županije kojoj pripada 40 posto i lokale uprave 60 posto, prikupio 44 tisuće kuna, kazala je gradska pročelnica Kristina Luketić.

Vijećnik Zlatko Grčić (HDZ) kazao je da navedenim cijenama držimo turistički rejting i štitimo rijeku Mrežnicu, no nonsens je da se ovaj porez plaća prema prebivalištu, a ne prema mjestu gdje se usluga nudi.

Drugim riječima, vlasnici vikendica koji imaju prebivalište u Zagrebu, a iznajmljuju vikendice u Zvečaju i drugdje, sredstva od poreza i prireza uplaćuju na račun Grada Zagreba. Stoga, Grčić sasvim opravdano traži da Turistička zajednica i Gradsko vijeće zajednički pokrenu izmjene ovog pravilnika.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest