Skupština VZG Duge Rese: Nije pronevjeren novac, već je propušteno u financijskom izvješću navesti detaljan opis svih investicija?!

– Ni dobrovoljno vatrogastvo nije što je nekad bilo. Od kako je njihovo djelovanje država stavila pod Zakon o udrugama, puno se toga promijenilo i dobrovoljna vatrogasna društva, obzirom da im nedostaje stručni kadar poput pravnika i ekonomista, jedva drže korak s nizom “papirnatih zahtjeva” koje moraju ispunjavati, rečeno je jučer navečer na godišnjoj Skupštini Vatrogasne zajednice Grada Duge Rese.

Naime, karlovački Ured državne revizije zbog poslovanja u 2015.godini izrekao im je, kao i nizu dugih vatrogasnih organizacija u Hrvatskoj, uvjetno mišljenje s obvezom ispravljanja nedostataka, a po zakonskoj proceduri pokrenut je i daljnji postupak kod Državnog odvjetništva.

Zajednica je u prošloj godini raspolagala s ukupno 485 tisuća kuna, koja su transferirana za rad tri dobrovoljna vatrogasna društva Belavići, Stara Sela i Duga Resa. Stoga sama VZG zapravo na raspolaganju ima tek oko 40 tisuća kuna, od čega oko 16 tisuća godišnje potroši na knjigovodstveni servis.

U prošloj godini VZG Duge Rese imala je 74 intervencije u kojima je sudjelovalo 140 vozila i 412 vatrogasaca. Ugasili su 45 požara, dovozili vodu potrebitima, sudjelovali u kontroliranom spaljivanju korova, tri puta pomagali u gašenju požara na moru i u susjednoj općini Barilović. Ukupno su spasili imovinu vrijednu više milijuna kuna. Održali taktičku vježbu “Bolnica 2017”, osposobili vatrogasce za radove u vodi i druge specifične situacije te pokrenuli sustav Upravljanja vatrogasnim intervencijama UVI.

Prilikom rasprave jedino je član Skupštine Vjekoslav Tutek iznio niz, kako je istaknuo – prijateljskih primjedbi, na sva podnesena izvješća, te je tražio dodatna pojašnjenja o navodima revizije, raspodjeli sredstava, te prijenosu ovlasti na Upravi odbor vezano za izradu izmjena i dopuna plana rada u ovoj godini.

VZG Duge Rese nije pronevjerila novac, već je propustila u financijskom izvješću navesti detaljan opis svih investicija. Od osiguravajućih društava trebali smo zatražiti povrat dijela sredstava za uplaćene premije te u svoje bilance uvesti prostor koji koristimo za djelovanje, iako je on u vlasništvu Grada – objasnili su predsjednik Josip Zlatunić i tajnik Davor Kekić.

Grijeh VZG-a Duge Rese bili su formalni propusti, učinjeni zbog neznanja, ali zakon je neumoljiv barem kad je riječ o “malim ljudima” . No, greške su ispravljene, gradivo naučeno pa će u buduće biti manje problema. Sva izvješća su na kraju prihvaćena većinom glasova, samo je profesionalni vatrogasac Vjekoslav Tutek glasao protiv ili bio suzdržan.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest