Boljar poručio: Podmetanja su u službi predizbornog folklora, usprkos tome – uspjet ćemo

Tomislav Boljarffff

Znam da je predizborno vrijeme koje donosi povišene tenzije, ali ovo što se događa je kontinuirano u posljednje vrijeme i čime se blati grad, Gradsku upravu i mene osobno, koji se još nisam ni iskandidirao. Sve je to predizborni folklor, ali treba stati na loptu i baratati isključivo činjenicama. Projekti, starački dom i inkubator, gdje će se stvoriti između 60 i 70 radnih mjesta, umjesto da služe na ponos, stavljaju se pod upitnik, poziva se DORH i USKOK. Zamislite tu tvrtku iz Zagreba kad čuju za priču oko inkubatora, a oni namjeravaju u drugom prostoru u gradu uložiti 10 milijuna kuna i otvoriti oko 30 radnih mjesta. Umjesto da stavimo brigu za grad i građane ispred svojih osobnih, ovdje se radi drugačije. Cijelo vrijeme potenciraju se te svađe i sukobi, kako bi se došlo u medije gdje se onda ocrnjuje Gradska uprava, no bez obzira na sav ovaj predizborni folklor i podmetanja, uspjet ćemo – kazao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Tomislav Boljar, vršitelj dužnosti gradonačelnika Duge Rese, dodajući kako se ne boji dolaska USKOK-a u Dugu Resu, ali strijepi da investitori nakon ovakvih negativnih slika koje se o Dugoj Resi odašilju u javnost ne odustanu.

Tijekom cijele presice ni jednom nije spomenuo ime dogradonačelnika Zorana Vilovića, iako je govoreći o navedenim problemima aludirao na njega, no dok je pojašnjavao situaciju vezanu za naplatu kopiranja dokumentacije, na stolu je imao hrpu dokumentacije.

– U Grad se poziva USKOK, a pritom se zanemaruje da zakon jasno kaže da postoji kriterij za naplatu nastalih troškova ovim putem. Ovu hrpu materijala smo u zadnjih mjesec dana isprintali, a isto tako i za Komunalno, Čistoću i Turističku zajednicu. Dok je projekt inkubatora na ocjenjivanju u Ministarstvu ne smije se davati nikome. Zanimljivo je da se sada dva mjeseca prije izbora traže informacije za osam godina unatrag, nemamo ništa protiv, ali zakon je propisao naknadu. Nema tu osobnih sukoba, sukob je izmišljen da se iziđe u medije – ustvrdio je Bojar te podsjetio na “izmišljanje priče oko radnog vremena”.

– Izmišlja se da je Grad Duga Resa slučaj oko radnog vremena. Nitko ne zabranjuje prekovremeni rad, ali se evidentira dolazak. Svi mogu doći, ali se moraju prijaviti. To važi i za mene, baš kako i u svim ozbiljnim tvrtkama. Ništa više niti manje. Kakva je to afera? Događalo se još ranije da je gradonačelnik Baršić znao pitati gdje je Vilović. Zato ovaj zakon o radnom vremenu dužnosnika treba pod hitno mijenjati – kazao je Tomislav Boljar te, kako je kazao, iako pod temperaturom i bolestan, nastavio detaljno obrazlagati razloge “hajke” koja je nastala nakon objavljivanja napisa oko naplate Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić komunalnog doprinosa.

– Grad Duga Resa aktivno potiče izgradnju Sportske dvorane, sudjelovao je u svim dosadašnjim procesima, uložio gotovo 300 tisuća kuna do sad i osigurat će daljnja sredstva za sufinanciranje gradnje, ali nositelj gra

dnje odnosno glavni izvor financiranja je Ministarstvo, tako je po zakonu. Prije šest godina Grad je utvrdio interes za gradnju dvorane, čak izmjenio projekt parka kako bi se smjestila dvorana, umanjio komunalni doprinos za 100 tisuća kuna, napravio i kompletnu dokumentaciju kako bi se Županija mogla javiti na javni poziv Ministarstva obrazovanja i sporta, jer nam je u cilju da se dvorana izgradi. Po zakonu o komunalnom gospodarstvu Grad mora izračunati i naplatiti komunalni doprinos. Taj doprinos zapravo treba platiti Karlovačka županija. Naplatu nismo poduzimali, jer smo smatrali da ćemo to na neki način kompenzirati sa Županijom, no na sastanku župan je odlučio da je najjednostavnije da se ide u naplatu. To je jedina istina – kaže Boljar.

– Normalno da nam je stalo da i ovih 230 tisuća ne plate građani Duge Rese, jer se to mora namiriti iz drugih izvora. Nije normalno da Grad s konsolidiranim proračunom od 27 milijuna, plaća nešto što treba platiti Županija koja ima 450 milijuna kuna. Hrvatska država zaboravila je u operativne planove ugraditi sufinanciranje sportskih dvorana i zato Županija nije mogla povući novac. Nevjerojatno je da se imputira da Grad nije zainteresiran, ali preko zakona ne možemo niti želimo – istaknuo je Boljar te na novinarsku opasku kako je škola spremna i peticijom tražiti izgradnju dvorane, kazao kako će prvi potpisati peticiju i zajedno sa županom i ravnateljicom krenuti pred Ministarstvo.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest