Predstavljena publikacija o uređenju dugoreškog parka – slijedi projektiranje mostića, Drvene kuće i Gornjeg mlina

povijest i razvoj grada Duge Rese, kartografski prikazi razvoja grada i parka od 1901 do 1935. godine, zatim podaci o samom projektu i investiciji gdje se vidi da je trebalo deset godina da realiziramo ovaj projekt i koliko nam traje investicijski ciklus. Popis sudionika u projektu, a kroz fotografije popraćena je izgradnja od početka do završetka – kazao je pročelnik Mladen Rakočević te pojasnio da je publikacija kojoj je izdavač Grad Duga Resa tiskana u sto primjeraka, izrada je stajala oko 2300 kuna, a osim u Gradu, nalazit će se i u gradskim knjižnicama u Dugoj Resi i Karlovcu.

Do sada je Mladen Rakočević autor brošura o izgradnji mosta u Belavićima, podvožnjaka na Staroj Cesti, te džepne monografije o Dugoj Resi. Uz predstavljanje nove publikacije riječi je bilo i o nastavku uređenja parka, a gradonačelnik Boljar najavio nove zahvate.

Uređenje parka bio je sufinancirano od strane Ministarstva regionalnog razvoja, a sad planiramo nastavak uređenja. Od Ministarstva kulture dobili smo 200 tisuća kuna za projektiranje nastavka uređenja Parka, Drvene kuće i Gornjeg mlina. Idemo u projektiranje druge faze, koja će obuhvatiti uređenje staza, stazica i mostića. Krajnji cilj nam je ostvariti konačnu viziju prema kojoj će ovdje uz amfiteatar biti i kulturno-multimedijski centar. Ono što je Jarun postao Zagrebu, mi bismo htjeli da Park dr. Tuđmana postane za Grad Dugu Resu – kazao je gradonačelnik Boljar te na pitanja novinara vezano za realizaciju projekta pojasnio kako Grad ima želje, ali rokove je za sada teško definirati. – Sigurno je da ćemo se truditi da svake godine realiziramo dio ovog projekta – zaključio je Boljar te najavio kako će nakon ljetnog zatišja u amfiteatru, kojemu su pridonijele i velike vrućine, ovih dana biti objavljen javni poziv za sve subjekte i udruge s područja grada i šire za korištenje ovog prostora, jer amfiteatar treba živjeti cijele godine.

Amfiteatar u brojkama

U uređenje Parka i amfiteatra do sada je uloženo 3,53 milijuna kuna. Na površini obuhvata od 9118 četvornih metara

nalazi se manifestacijski plato od 865 kvadrata, dječje igralište od 280 kvadrata s dvije kombinirane igračke. U amfiteatru je pet redova dužine po 200 metara gdje ima oko 400 sjedećih mjesta. Na 1600 četvornih metara formirane su nove pješačke staze te ugrađena 22 stupa javne rasvjete s led svjetiljkama i 2 stupa s po 8 reflektora i 3 sigurnosne kamere. Posađeno je 10 javora, 6 magnolija i 368 stabljika živice, te postavljeno 13 klupa, 10 koševa za otpatke, 2 stakla za bicikle i postolje za zastave.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest