Dugoreški proračun u manjku, a za komunalije potražuju više od dva milijuna kuna

Dugoreška gradska uprava

U proteklih šest mjeseci Grad Duga Resa, zajedno s proračunskim korisnicima Knjižnicom, Vrtićem i Pučkim učilištem, ostvario je prihod od 13,7 milijuna kuna, što je 48,7 posto od planiranih godišnjih sredstava. Najveći dio prihoda ostvaren je od poreza, 8,4 milijuna kuna, pri čemu je od poreza i prireza na plaće prihodovano 6,5 milijuna kuna, u što su uključena i kompenzacijska sredstava za ublažavanje efekta porezne reforme u iznosu od 493 tisuće kuna.

– Kompenzacijska mjera uvedena je da se nadoknade sredstva lokalnim upravama radi porezne reforme i povećanja osobnih odbitaka. Prošle godine tog poreza ostvarili smo 6,9 milijuna, a uz potporu države, u prvih šest mjeseci, ostvarili smo 6,5 milijuna kuna, jer država je gledala porezne prihode samo u mjesecu siječnju, stoga smo sad dobili manje novca. Interesantno je da u srpnju uopće nismo dobili prihod za kompenzacijsku mjeru, jer je porez bio veći nego što je ostvaren prošle godine, znači svi ovi pozitivni trendovi i povećanje zaposlenosti, nisu se odrazili na jedinice lokalne uprave, no zakon moramo poštivati – kazala je pročelnica gradskih financija Mira Fudurić Kurelić te dodala kako je u prvih pola godine od legalizacije i uplata komunalnog doprinosa uplaćeno gotovo 700 tisuća, a lani je u istom periodu bilo 369 tisuća kuna. Ova sredstva troše se namjenski za izgradnju komunalne infrastrukture. Gradske službe stalno vode bitku s naplatom komunalne naknade. Šalju opomene i provode prisilnu naplatu te je u prvoj polovini ove godine naplaćeno oko 1 milijun kuna, odnosno 86 tisuća kuna više nego lani, no još uvijek Grad potražuje 2,23 milijuna kuna za komunalnu naknadu.

U prvoj polovini godine rashodi Proračuna iznosili su 14,6 milijuna kuna pa je ukupni manjak konsolidiranog Proračuna 940 tisuća kuna što se, prema riječima pročelnice Kurelić, planira pokriti do kraja godine, no svejedno valja voditi računa o trošenju, a rebalansom će neke pozicije biti umanjenje. Istovremeno Grad je uštedio poprilično novca, obzirom da dogradonačelnici Miroslav Furdek i Katarina Srakočić svoje obveze obnašaju volonterski, odnosno bez naknada.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest