Svi “ZA” svi osim HDZ-a: Izglasan dugoreški proračun, HDZ-ovci napustili vijećnicu, a Boljar ih ispratio – poklonima

Grad Duga Resa na današnjoj burnoj sjednici dobio je proračun za 2018. godinu, koji iznosi 32,6 milijuna kuna i za 14 posto je već od ovogodišnjeg. No, nije sve išlo glatko, nakon predstavljanja proračuna, a koji se priprema i razrađuje već gotovo dva mjeseca, uslijedilo je niz pitanja i zahtjeva za pojašnjenjem, mahom od predstavnika oporbe odnosno HDZ-a, a prednjačio je Zlatko Grčić, koji se očito dobro pripremio za sjednicu.

-Proračun je optimistično oprezan i sigurno je da će biti rebalansa, ovisno o razvoju događaja i zakonskim promjenama. Projekte koje smo obećali građanima ostvarujemo i to je najvažnije. Država je ugostiteljima povećala PDV, a mi im pomažemo i skidamo porez na potrošnju za 1 posto, a za tri godine bit će i potpuno ukinut. Sva predškolska djeca imaju mjesto u vrtiću i po novom svako treće dijete u obitelji moći će u vrtići biti besplatno. Odlučili smo da će turizam biti okosnica razvoja stoga ulažemo i u ovu granu, a potpomažemo i gospodarstvo i poljoprivredu – pojasnio je gradonačelnik Boljar.

Kako nije bio zadovoljan nekim stavkama u proračunu, Grčić je u ime Kluba HDZ-a podnio tri amandmana u kojima je zatražio da se za 40 tisuća kuna povećaju sredstva namijenjena za kulturu, odnosno udruge u kulturi. Novac bi se osigurao smanjenjem sredstava za službena putovanja, troškovima turističkog ureda i za uređenje dječjih igrališta, gdje bi svejedno preostalo još 234 tisuće za ovu namjenu.

Drugi amandman odnosio se na energetsku obnovu zgrade vrtića, posebice one u Kasaru, za što bi trebao osigurati 1,4 milijuna kuna, a najviše koplja polomilo se oko amandmana za osiguranje besplatnih udžbenika za učenike nižih razreda osnovnih škola, za što treba oko 290 tisuća kuna. Isto toliko predviđeno je za tematski park “Šetnja s oblacima”. Sve ove amandmane hadezovci su detaljno i obrazložili.

Gradonačelnik Tomislav Boljar kazao je da ne može prihvatiti ove amandmane, jer na energetskoj obnovi vrtića već se radi, udruge u kulturi sredstva osim od Grada trebaju potražiti i putem natječaja, a za besplatne udžbenike, kao što je bilo i obećano u kampanji, već postoji razrađen sustav za osnivanje zaklade knjiga. Klub HDZ-a zatražio je stanku u kojoj su uslijedili pregovori. Gradonačelnik Boljar obećao je da će prijedlog HDZ-a za besplatne udžbenike uvrstiti u prvi rebalans Proračuna.

Po povratku u Vijećnicu glasalo se o iznesenim amandmanima HDZ-a, ali potporu im je dalo samo šest vijećnika što nije bilo dovoljno. Proračun u predloženom obliku podržalo je 11 vijećnika, među kojima su uz vladajući HSS bili i predstavnik AUZ-a Marko Benić, Živog zida – Zlatko Matičić te nezavisni Jasmin Sarvan, što je bilo dovoljno da proračun bude usvojen čvrstom većinom. Nezadovoljni razvojem situacije, svi vijećnici HDZ-a potom su napustili sjednicu Vijeća.

HDZ: Opekli smo se na obećanja HSS-a

Već od početka sjednice kad smo tražili promjenu dnevnog reda, shvatili smo koji je omjer snaga. Žao mi je što ni jedan od amandmana nije prošao, a svi se zapravo odnose na naše najmlađe. Ne znam zašto to nije podržao Živi zid, jer oni su se još u kampanji najviše su se zalagali za slične stvari, ali izgleda da je dogovor u Vijeću koji čini većinu jači od njihovih želja i potreba birača na izborima – kazao je Zlatko Grčić na kratkoj pressici sazvanoj odmah po izlasku iz Vijećnice.

Pojasnio je kako je razočaran i kako je zapravo okidač za izlazak iz vijećnice bilo to što njihov amandman o besplatnim knjigama nije prošao, a besplatni udžbenici stavljeni su u prijedlog rebalansa kojim bi se formirala zaklada za knjige.

-Mi smo se odavno opekli na obećanja HSS, kad smo imali i ovjereni ugovor, a oni su ga zanijekali prije nepunih pola godine. Osobno ne vjerujem u tako nešto i mislim da građani to trebaju znati – zaključio je Zlatko Grčić.

Gradonačelnik Boljar zelene kišobrane prvo uručio HDZ-ovcima

Iako su se u vijećnici lomila koplja, što i ne čudi, jer i to je dio politike i pripadajućeg joj folklora, lijepo je kad sudionici ove okršaje ne shvaćaju na osobnoj razini i prihvaćaju ruku pomirbe. Obzirom na predstojeće blagdane i donošenje proračuna, gradonačelnik Tomislav Boljar pribavio je skromne poklone za vijećnike. Kako su prvi sjednicu napustili vijećnici HDZ-a svima im je uručio zelene kišobrane s oznakom Duge Rese i kalendar. Prigodno, jer vani je lijevala kiša i svi su ih s osmjehom uzeli.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest