Digitalna revolucija u Dugoj Resi: Ovaj grad prvi u Europi dobiva superbrzi gigabitni internet za javne usluge

Što se zapravo krije pod ovim nazivom okupljenima u prepunoj dvorani govorili su predstavnici tvrtki suradnika na ovom projektu, a to su tvrtka Future Vision d.o.o, koja je osigurala tehnološko rješenje, domaće konzultantske tvrtke Micro projekt, Dynamic Digital Developoment te Instituta Ruđer Bošković.

Dugoreški dogradonačelnik Tomislav Boljar podsjetio je na razvoj Duge Rese do kojeg je došlo u onom trenutku kad je kroz grad počela prolaziti željeznica, a potencijal rijeke Mrežnice privukao je stranog investitora koji je izgradio tvornicu Pamučnu industriju koja je postala okosnica razvoja kompletnog grada. U budućnosti, nova okosnica razvoja koja bi trebala privući poduzetnike i osnažiti gospodarstvo trebalo bi biti ovaj projekt uvođenja super brzog Interneta.

Uz sve ono što lokalna uprava zakonski treba raditi u Dugoj Resi zalažemo se za postizanje nad standarda. Tako imamo svu djecu smještenu u vrtiću, sto posto pokrivenost vodoopskrbom, završetkom aglomeracije imati ćemo i odvodnju, radimo na obnovljivim izvorima energije, jer mislim na budućnost. Ono što je prije 120 godina značila pruga, cesta, tvornica, danas znači Internet. Kad usporedimo zemlje u našem okruženju Hrvatska ima daleko najsporiji Internet tek 5 megabita u sekundi, što je također jedan od razloga zašto nam gospodarstvo nije konkurentno, a Duga Resa će kao prvi grad u Europi imati čak do 1 gigabita u sekundi. Danas u javnu upotrebu uvodimo super brzi Internet na čijem testiranju radimo već nekoliko mjeseci, a sutra ćemo probno pustiti ga na testiranje javnosti ovdje kod gradske uprave. Pozivamo sve gospodarstvenike iz Hrvatske, svijeta, sve star up- ove, da nam se jave, jer nudimo im najkvalitetniji proizvod, iskustva i maksimalnu potporu u našem Gradu– kazao je Boljar.

U ovoj početnoj fazi, super brzo skidanje, ali isto tako i slanje podataka, prije svega je namijenjeno poslovnim korisnicima, ali kasnije kad se sustav razvije brzi Internet bit će dostupan i građanima. Kako sama brzina interneta ne znači puno ako ne postoji sadržaj, Grad Duga Resa je preuzeo i model kreiranja sadržaja za “Pametne gradove” i projekt upravljanja poslovnom-inovacijskom infrastrukturom pod nazivom G-point čime će omogućiti niz do sada nemogućih usluga.

Mario Novosel iz tvrtke Vision naglasio je kako se ovim sustavom omogućava pristup ultra brzom Internetu neovisno o postojećoj infrastrukturi, nema komplikacija oko imovinsko pravnih odnosa, stoga je u konačnici i cijena usluga višestruko niža. Mladen Šimunac, predsjednik uprave tvrtke Dinamičko Digitalni Razvoj, istaknuo je kako im je glavni posao kreiranje sadržaja za pametne sredine. U budućnosti uz niz dosadašnjih usluga, poput e- građani, koje već imamo na raspolaganju, to će zasigurno biti i automobili bez vozača, a to nije moguće bez super brzog Inteneta.

Ovo je kvantitativni skok , jer će ukloniti svako razlog radi kojeg bi netko mogao biti u Zagrebu a ne u Dugoj Resi, a mogućnosti su neslućene jer danas se gotovo sve može digitalizirati, a uz ultra brzi Internet i poslati bilo gdje u svijetu. Bez obzira da li je riječ o poslovima u zdravstvu, obrazovanju, financijskim institucijama, dizajnu, projektiranju i nizu drugih poslova, jer u budućnosti razvijat će se brojni poslovi koji danas ne postoje. Stoga podržavam i pohvaljujem ovaj pionirski pothvat Duge Rese i njenog vodstva koji su ga odlučili pokrenuti te se nadam da će biti dobar primjer cijeloj Hrvatskoj – zaključio je Đuro Njavro direktor Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

Daljnji razvoj projekta, odnosno financijsku potporu zainteresiranim poduzetnicima, kako je jučer najavljeno, dati će i Karlovačka banka koja je očito prepoznala njegov značaj ne samo za Dugu Resu nego u budućnosti i za cijelu Karlovačku županiju.

KAportal.hr

POGLEDAJTE VIDEO…

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/94469/duga-resa-ima-najbrzi-bezicni-internet-u-europi/?autoplay=false&src=kaportal_hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest