Dugoreški vijećnici za spajanje njihovog Komunalnog s karlovačkim ViK-om, ali neće “ubiti kravu zbog šnicla”

Dugoreški vijećnici digli su danas ruke za spajanje tamošnjeg Komunalnog s karlovačkim Vodovodom i kanalizacijom, odnosno za Sporazum o određivanju javnog isporučitelja vodnih usluga na području aglomeracije Karlovac- Duga Resa, piše DugaResa.net.

Ovim sporazumom zapravo je definirano da će Grad Duga Resa i Karlovac te Općina Barilović biti partneri u projektu kojim će se i nadalje raditi na izgradnji sustava odvodnje na navedenim područjima, a koji će se financirati sredstvima Europske unije.

Prema prijedlogu, na području Duge Rese obuhvaćena bi bila naselja Gornje Mrzlo Polje, Mrežnički Varoš i Tušmer te sifonski prijelaz Roganac. Uz to moguća je i rekonstrukcija dijela kanalizacijskog sustava u Jozefinskoj i Jeruzalemovoj ulici, koji je najstariji. Nositelj projekta prema EU bit će karlovački Vodovod i kanalizacija.

No, kako je istim sporazumom predviđeno i da će nakon realizacije ovih radova djelatnost javne vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracije obnašati karlovački VIK, to je izazvalo sumnju i nepovjerenje kod dugoreških vijećnika.

Naime, prema direktivama EU o pokrivenosti stanovništva vodom i odvodnjom, koje se moraju realizirati najkasnije do 2023. godine jer će se u protivnom plaćati kazne, svima je jasno kako je potrebno povući sredstva EU jer u protivnom neće biti moguće realizirati projekte vrijedne oko 100 milijuna kuna. No, s druge strane, rečeno je, građani Duge Rese i Grad puno su uložili u Komunalno pa ispada kako više ničim neće moći utjecati na poslovanje ovog poduzeća kada za nekoliko godina dođe i do konkretnog spajanja VIK-a i Komunalnog.

Ova problematika najviše je mučila nezavisnog vijećnika Marka Galovića, ali i Marka Benića (AUZ), Miju Ivanića (HSS) te Boška Milankovića (HDZ). Pročelnica Kristina Luketić pojasnila je kako će se detalji spajanja definirati posebnim ugovorom i u skladu sa zakonom i bit će prezentirani Vijeću.

Gradonačelnik Ivan Baršić je napomenuo kako se na ovim projektima radi već više od 30 godina, te ukoliko se donese poseban zakon, postupat će se kod spajanja po njemu, a ako ne, ići će se po zakonu o trgovačkim društvima.

– Ako je vrijednost naše tvrtke oko 120 milijuna kuna, a projekt je 20 milijuna kuna, nitko neće “dati kravu za jedan šnicl” , ali ako ne sklopimo sporazum vrijedan oko 100 milijuna kuna, od čega će Dugoj Resi pripasti oko 20 milijuna, od projekta neće biti ništa, zaključio je Baršić.

Tako je sporazum ipak prihvaćen većinom glasova dok je Galović ostao suzdržan.

Kako je rečeno na sjednici, cijena vode u budućnosti bi trebala biti jednaka za sve potrošače, za razliku od sada. No, u konačnici obzirom da je voda najznačajniji resurs budućnosti , nije za očekivati niže, već više cijene jer i cijeli taj sustav trebat će održavati.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest