Mještani ogorčeni zbog najave zatvaranja mosta u Zvečaju: Ako ga zatvore, vraćamo se u kameno doba

most u Zvečaju

Pontonski most preko rijeke Mrežnice koji povezuje naselja Bukovlje i Zvečaj u lošem je stanju, sredstva za sanaciju nisu osigurana, a na Županijskoj skupštini najavljena mogućnost da most iz sigurnosnih razloga bude zatvoren, ogorčila je tamošnje stanovnike.

– Proteklih nekoliko godina vodimo bitku za sanaciju mosta, nažalost još uvijek bezuspješno. Slao sam dopise ŽUC-u kojima su mi odgovorili kako je most stavljen u prioritete, ali nigdje nije naznačeno kako bi se ti prioriteti trebali realizirat. Dugim riječima prema dopisu koji sam dobio sanacija može ići za godinu ili za 10 godina, a što ćemo mi mještani Bukovlja i kako ćemo živjeti to očito nije briga ŽUC-a. Ne slažem se ni s tvrdnjom kako općina Generalski Stol i Grad Duga Resa nisu željeli podržati projekt sanacije ovog mosta, jer naš načelnik Alen Halar, kao i pokojni gradonačelnik Baršić su izjavili da će u okviru svojih mogućnosti dati financijsku potporu za sanaciju. Stoga ako se most zbog sigurnosnih razloga bude morao zatvoriti i mještani Bukovlja ostanu bez jedine poveznice s ostatkom svijeta, za to će biti kriv isključivo ŽUC – pojasnio je situaciju vezanu za derutni pontonac u Bukovlju predsjednik MO Bukovlje Davor Krivačić.

Naime, mještanima Bukovlja ovaj most preko rijeke Mrežnice doista život znači, jer on im je najbliža veza prema Zvečaju gdje mnogi rade u kamenolomu, ali i najkraći put prema željezničkoj i autobusnoj stanici. Druga mogućnost koju imaju je da od Bukovlja preko Mihalić sela idu lokalnom prometnicom prema Belavićima udaljenim nekih 5-6 kilometara u jednom smjeru, pa onda dalje prema svojim odredištima. Na taj način, svakodnevno putovanje stanovništva traje puno duže, ali postaje i znatno skuplje.

– Ako nam zatvore taj most vratit ćemo se kameno doba. Pješaci i učenici u školu ići će skelom kako prije 50 godina. Isto tako nećemo moći ni do središta naše općine u Generalskom Stolu godine, jer jedina alternativa koju imamo je makadamski put preko Keića kojim se možemo kretati samo traktorima – kaže Krivačić te dodaje kako je postojeći pontonski most postavljen 1994. godine nakon što je u ratu uništen tadašnji most.

Načelnik općine Generalski Stol Alen Halar ističe kako je općina voljna pomoći na svaki način, što su do sada i činili, ali most je na ŽUC-ov prometnici i samim time trebao bi biti isključivo njihova briga.

– Mi kao općina s tim mostom obzirom da se on nalazi na županijskoj cesti zapravo ne bi trebali imati ništa, ali obzirom da dio naših mještana stvarno komunikacijski ovisi o tom mostu pokušavamo pomoći na sve načine. Osobno sam pronašao nacrte i svu dokumentaciju, jer ŽUC nije imao ništa o mostu. Zatim je na sastanku ravnatelj ŽUC- a Boris Kozjan rekao kako za sanaciju treba oko 500 tisuća kuna, ali oni imaju tek polovinu novca, pa sam pristao da općina Generalski sufinancira sanaciju s 250 tisuća. No, onda se počelo govoriti o rekonstrukciji, pa su se cifre popele prvo na 1,5 milijuna, a kasnije na čak 1,8 milijuna kuna.

Obzirom da je održavanje mosta zapravo skupo i nije dugoročno rješenje, predložio sam ŽUC-u da idemo u izgradnju novog čvrstog mosta, a financiranje bismo mogli riješiti putem EU fondova. Smatram da bi to bilo najbolje rješenje. Kako je most doista u lošem stanju, dogovorio sam sastanak u MORH-u, koji će se održati uskoro i na kojem ću zatražiti da nam pomognu postavljanjem vojnog pontonca, kojim bismo premostili razdoblje do izgradnje novog mosta. Na ovaj način mještani bi imali odgovarajući komunikaciju u slučaju da dođe do službenog zatvaranje mosta – ispričao je načelnik Halar te dodao kako se nada da će vojska prihvatiti zahtjev općine Generalski Stol i pomoći mještanima Bukovlja, ali i Duge Rese jer mnogi Dugorešani na tom području imaju svoja imanja, šume, oranice.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest