prvi iz hrvatske

Mali grad Duga Resa pokazao kako osmisliti i predstaviti veliki EU projekt – “Hitro” ušao u europsku ligu prvaka

Zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja provodi se u partnerstvu s Općinom Črnomelj u susjednoj Sloveniji, a glavni sudionici su Gasilska zveza Črnomelj i Vatrogasna zajednica Grada Duge Rese

– Projekt “Hitro” je dobar sam po sebi, a njegovu dodatnu vrijednost dokazali smo, nogometnim rječnikom rečeno, ulaskom u ligu europskih prvaka. Jedna mala Duga Resa koju kad je tražite na digitalnoj geografskoj karti morate puno zumirati, sada je primjer cijeloj Europi, jer smo na natjecanju na nivou EU ušli u Grand finale. To je prvi puta u Hrvatskoj povijesti da je jedan projekt proglašen najboljim, a osmišljen je ovdje u Gradu Dugoj Resi, kazao je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar te javno pohvalio mladog i perspektivnog autora i voditelja projekta Mihaela Dujma gradskog djelatnika.

Podsjetimo, projekt Hitro – Zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja, provodi se u partnerstvu s Općinom Črnomelj u susjednoj Sloveniji, a glavni sudionici su Gasilska zveza Črnomelj i Vatrogasna zajednica Grada Duge Rese. Projekt je ukupno vrijedan 808 tisuća eura pri čemu je 85 posto novca osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a uz Grad Dugu Resu sufinanciran je i od strane Razvojnog fonda Karlovačke županije i Ureda Vlade RH.

– Kroz projekt “Hitro” formiran je i stručno educiran zajednički hrvatsko – slovenski interventni tim od 40 vatrogasaca koji su spremni djelovati u slučaju elementarnih nepogoda poput poplava i potresa koje najčešće i pogađaju navedena pogranična područja, kazao je Boris Škrtić zapovjednik VZG Duge Rese te pojasnio kako je korona kriza malo usporila provođenje projekta, ali će do rujna, kad i službeno završava projekt Hitro, biti održane još po dvije vježbe.

Osim edukacije, interventni timovi su i opremljeni potrebnom opremom za spašavanje osoba tijekom poplava i za izvlačenje iz ruševina u slučaju potresa.

– Projekt “Hitro” na natjecanju “Interreg 30 Years Project Slam” kojeg organizira Europska komisija uvršten je među 6 najboljih europskih projektnih priča prekogranične suradnje među zemljama EU. Naime, na ovom natjecanju koje je organizirano povodom obilježavanja 30 godina europske teritorijalne suradnje mogli su sudjelovati svi ikad napisani INTERREG programi i projekti, a bile su tri kategorije: Svi imamo susjeda, Mladi i Zelena Europa. U prvom krugu selekcije od 150 projekata Hitro je uvršten među 30 najboljih, a u kategoriji Svi imamo susjeda među 8 najuspješnijih. Nakon toga trebalo je izraditi video koji pokazuje opisanu projektnu priču. Žiri sastavljen od nezavisnih stručnjaka na temelju kvalitete sadržaja uvrstio je priču projekta Hitro među 6 najboljih na razini EU te pozvao predstavnike projekta i programa suradnje Interreg Slovenija Hrvatska 2014-2020. da ga prezentiraju pred publikom tijekom velikog finala 15. listopada u Bruxellesu na 18. Europskom tjednu regija i gradova – kazao je voditelj projekta Mihael Dujam te pojasnio kako je projekt napisan te tako i prezentiran kroz video uradak, vezujući se za podatak da se gotovo 90 posto spašavanja prilikom elementarnih nedaća dogodi u prvih 24 sata, a unesrećene spašavaju vatrogasci i pripadnici civilne zaštite svi odreda volonteri.

Kroz dvije minute videa kojeg se može pogledati na ovom linku https://www.youtube.com/watch?v=vEawpY_5qLs, poslana je jasna poruka kako granice kad dođe do elementarnih nesreća ne smiju postojati, a Duga Resa i Črnomelj shvatili su to još prije 40 godina kad su potpisali povelju o suradnji koju ništa nije uspjelo poljuljati, a projektom Hitro dignuta je na novu, višu razinu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest