VESELO DRUŠTVO

Dugoreški umirovljenici druženjem, sportskim igrama i izložbom starih izreka obilježili Dan grada

Matica umirovljenika Duge Rese za svoje brojne članove organizirala je različite sportske i zabavne aktivnosti kojima su obilježili Dan Duge Rese.
 
– Većina nas je u Dugoj Resi rođena, ovdje smo cijeli život radili i živjeli, a u našoj Dugoj Resi ćemo i umrijeti i zato smo željeli proslaviti rođendan našeg grada. Organizirali smo izložbu starih dugoreških naziva i izreka kako bi i mlade generacije podsjetili na nekad svakodnevni jezik Dugorešana koji je jako bio pod utjecajem njemačkog, ali imamo i dosta turcizama. Neke riječi poput veberaj, farberaj fajtokal, špuleraj i slične, vezane su bile mahom za poslove koji su se odvijali u nekadašnjoj Pamučnoj industriji, a mnogi izrazi su podomaćeni i koristili su se u svakodnevnom govoru, pojasnila je za KAportal Ana Piškurić, predsjednica udruge umirovljenika te dodala kako su zbog skučenog prostora u kojem djeluju izložili samo dio predmeta, ali zato planiraju ovu izložbu u znatno širem obliku početkom zime predstaviti u Demokratskom rasadniku. 

Dugoreški umirovljenici obilježavajući Dan grada natjecali su se u pikadu, kartama i visećoj kuglani, a članovi sekcije nordijskog hodanja prošetali su i Dugom Resom. Tko je pobijedio manje je važno, najvažnije je da su se okupili, družili, počastili ćevapčićima, a na kraju i zapjevali. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest