VODOOPSKRBA

Povezivanje vodoopskrbnog sustava Generalskog i Duge Rese – dokumentacija u izradi, početak radova sredinom 2021.

Generalski Stol - foto ilustracija

Na postojeći sustav će utjecati i vodovod Bukovlje, ističe direktor Klokočki, koji će relativno brzo biti pušten u upotrebu i bez navedenih zahvata bio bi prenapregnut, što si ne smijemo dozvoliti.

U Generalskom Stolu održana je prezentacija koncepcijskog rješenja povezivanja vodoopskrbnog sustava Generalski Stol sa sustavom Duga Resa na kojoj su se okupili predstavnici Hrvatskih voda, čelnici JLS Duge Rese, Generalskog Stola i  Barilovića, predstavnici dugoreške tvrtke Komunalno, Ka projekta – koji je izradio koncepcijsko rješenje i recenzenti zagrebačke tvrtke Via Faktum.  

– Projektanti su odabrali varijantu 2 kao najpovoljniju, jer ona može stabilizirati cijelo područje. Hrvatske vode i JLS osigurali su 200 tisuća kuna te se već krenulo u izradu projektne dokumentacije za objekte koji će se graditi, a to su izgradnja pumpnih stanica u Frketićima i Zvečaju, izmjena cjevovoda gdje su tlakovi visoki, međusobno povezivanje postojećeg i novog sustava i uključivanje crpne stanice u Novigradu, gdje se projektiraju nove pumpe kako bismo mogli pokrivati tako veliki sustav. Do polovice naredne godine očekujemo građevinske dozvole i početak radova – najavio je Ivan Klokočki direktor Komunalnog pojašnjavajući kako se s izgradnjom ovog sustava zapravo već započelo prošle godine izgradnjom cjevovoda od Novigrada do Frketić Sela, a cijeli proces potrajat će naredne tri godine. 
 
Vodoopskrba je danas vrlo složen sustav na kojeg utječe niz činioca, od broja stanovnika, industrije pa sve do tehničkih mogućnosti stoga govorimo o jednom dijelu inače dugoročnog procesa koji će dugoreško Komunalno dopunjavati i razvijati zasigurno narednih desetak godina. 

Na postojeći sustav će utjecati i vodovod Bukovlje, ističe direktor Klokočki, koji će relativno brzo biti pušten u upotrebu i bez navedenih zahvata bio bi prenapregnut, što si ne smijemo dozvoliti. 

Prije desetak dana Komunalno je sklopilo ugovor s Hrvatskim vodama za postavljanje kontrolnog digitalnog uređaja za  kontrolu kvalitete vode u lokalnim vodovodima Lučica, Šćulac, Mlinci i Čatrnji, jer tu još nema kontrole, a voda je promjenjive kvalitete i vrlo često ne zadovoljava njena zdravstvena ispravnost. 

– Zato ćemo u prvi mah postaviti kontrolu, a potom raditi na tom da se navedenim zahvatima tim područjima osigura i kvalitetna vodoopskrba. Ne možemo samo ljudima reći voda ne valja, već im moramo osigurati i odgovarajuću opskrbu. Govorimo o opskrbi oko 5 tisuća stanovnika na području Generalskog i Barilovića te stabilizaciju sustava za još oko 10 tisuća građana na području Grada Duge Rese – pojasnio je Ivan Klokočki direktor Komunalnog. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest