Podrumari sad imaju pune ruke posla ne bi li mošt pravilno vrio, a istovremeno vesele i tradicionalnom okupljanju i obilježavanju svog zaštitnika Svetog Martina.
Berbe grožđa na dugoreškom području su završile i miris mošta već
se počeo širiti iz podruma vrijednih vinogradara. Protekli dio
godine za vinogradare bio je izuzetno zahtjevan, bili su izloženi
kasnom mrazu, a potom i tuči te je vinograde tijekom cijele
sezone valjalo dobro štititi. Kakvi su rezultati ovogodišnje
berbe pitali smo Vladu Grčića predsjednika dugoreške Udruge
vinara, vinogradara i voćara.
– Vinogradari koji su izbjegli mraz i tuču ove godine imaju
vrhunsku berbu. Međutim oni vinogradari čiji su vinogradi na
nižim položajima podno Vinice, u Dugoreščini i drugdje te ih je
zahvatio mraz, imaju prepolovljen urod u odnosu na prošlogodišnju
berbu. Kasnije je došla i tuča koja je također pogodila neke
predjele, na sreću ne sve, ali štetu je napravila. Što se tiče
kvalitete ona je jako dobra. Kiseline i šećeri su dobri, a i
grožđe je dobrog izgleda, ispričao nam je Grčić, te pojasnio kako
je iskustvo pokazalo da teška godina daje vrhunska vina, jer se
podrumari još više potrude nego inače.
Kako bi pomogla svojim članovima u još jednoj kontroli kvalitete
vina, dugoreška Udruga nedavno je nabavila uređaj za ispitivanje
postotka alkohola u vinu, jer za natjecanje za zlatnu medalju
poželjno je da postotak alkohola ne bude ispod 12 posto.
Dok podrumari sad imaju pune ruke posla ne bi li mošt pravilno
vrio, istovremeno vesele i tradicionalnom okupljanju i
obilježavanju svog zaštitnika Svetog Martina.
– Martinje će, ako situacija vezano za koronu dozvoli, biti
održano. Tradicionalno vinogradari i brojni mještani okupljaju se
kod Svetog Roka na otvorenom u organizaciji tamošnjeg Mjesnog
odbora, a nadam se kako ćemo Martinje moći obilježiti i u
prostorijama Udruge, najavio je Grčić.