recikliranje

Dugorešani kreću s odvajanjem otpada – kućanstva će u posebne vreće sortirati papir i plastiku, evo najvažnijih pravila

Cjenik ostaje postojeći, korisnici mogu imati razliku u cijeni samo u odnosu na broj pražnjenja miješanog komunalnog otpada, odnosno u varijabilnom dijelu, kaže direktorica Čistoće Duga Resa Josipa Škrtić Pucarević.

Čistoća Duga Resa uvodi cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Za građane Duge Rese to znači da će u buduće kod kuće iz klasičnog komunalnog otpada odvajati papir i plastiku. Ovih dana u tijeku je podjela građanima po kućama vrećica za odvojeno prikupljanje papira i plastike za polugodišnje razdoblje.

Vrećice su veličine 120 litara i za svaki mjesec je predviđena jedna za papir i jedna za plastiku. Paralelno s tim, u tijeku su posljednje pripreme za otvaranje reciklažnog dvorišta, što bi se trebalo dogoditi s prvim danom 2021. godine.

Dugorešani će, dakle, odvajati plastiku i papir, te ih prikupljati u za to odvojene vreće od 120 litara (za svaki mjesec je predviđena jedna za papir i jedna za plastiku), dok će ostatak (komunalnog) otpada i dalje odlagati u postojeće spremnike – zelene kante, koje će biti pražnjene kao i do sada, no taj otpad će biti odvožen po novom rasporedu.

– Korisnici su dužni iz komunalnog otpada izdvojiti papir i plastiku te u dane odvoza (temeljem rasporeda koji također dobivaju) ostaviti vrećice na mjestu gdje ostavljaju spremnik za miješani komunalni otpad – kaže direktorica Čistoće Duga Resa Josipa Škrtić Pucarević.

Sav ostali otpad, znači onaj koji ne uključuje papir, plastiku i klasični komunalni otpad, građani će moći odlagati na 17 zelenih otoka, te u reciklažnom dvorištu, gdje se može odložiti 40 vrsta otpada, kao i mobilnom reciklažnom dvorištu. Prikupljanje papira i plastike na kućnom pragu, te odlaganje otpada u reciklažnom dvorištu je besplatno, i to se posebno ne naplaćuje.

– Cjenik ostaje postojeći, korisnici mogu imati razliku u cijeni samo u odnosu na broj pražnjenja miješanog komunalnog otpada, odnosno u varijabilnom dijelu. Pražnjenje spremnika za miješani komunalni otpad počet će se očitavati putem čipova koji svaki spremnik sadrži, te će se za svako pražnjenje obračunati varijabilni dio cijene – pojašnjava direktorica Škrtić Pucarević.

Novi raspored odvoza za svoju ulicu možete pteuzeti na ovom linku, a sve obavijesti vidjeti na internetskim stranicama Čistoće Duga Resa.


Mješani komunalni otpad
– Sav otpad iz kućanstva koji niste razvrstali u posebne spremnike ili niste odložili u reciklažnom dvorištu (ostaci hrane, kozmetički proizvodi, pelene, prljavi papir i slično). Nepoželjno je stavljati: opasni otpad, papir i karton, plastiku, staklo, metal, štetni materijal, otpad s gradilišta.

Papir i karton
– U vreće treba odlagati novine, časopise, prospekte, kataloge, pisma, uredski papir, bilježnice, knjige, slikovnice, telefonske imenike, mape, kartone bez dodatnih tvari, kartonske fascikle, papirnate vrećice. Nepoželjno je stavljati: fotografije, zauljeni, masni, plastificirani, metalizirani i prljavi papir, pelene.

Plastika
– U vreće treba odlagati boce od pića i napitaka, plastične tanjure i pribor, plastične čaše, posude od jogurta i sira, boce od prehrambenih proizvoda, jestivog ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike, polietilenske vrećice i foliju, mjehurastu ambalažu (pucketavu). Nepoželjno je stavljati: plastičnu ambalažu onečišćenu opasnim tvarima, ostalu neplastičnu ambalažu

U cijelosti prenosimo obavijest Čistoće Duga Resa o novom načinu prikupljanja i odvajanja otpada:

Sukladno Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom (NN  50/17, 84/19 i 14/20) dostavljamo obavijest u sklopu koje se nalazi raspored odvoza miješanog komunalnog otpada, papira i plastike.

Odvoz miješanog komunalnog otpada, papira i plastike vršiti će se prema priloženom rasporedu u razdoblju od ponedjeljka do petka, u vremenu od 06:00 sati do 14:00 sati, te molimo korisnike da u dane odvoza spremnici budu dostupni u 06:00 sati ujutro, te samo u tom slučaju Čistoća Duga Resa d.o.o. jamči za odvoz otpada.

Sav odloženi miješani komunalni otpad mora se nalaziti u spremniku, nikako izvan njega.

Prikupljeni papir i plastiku u dane odvoza korisnici u individualnom stanovanju dužni su ostaviti na mjestu gdje ostavljaju spremnik za miješani komunalni otpad, a korisnici u kolektivnom stanovanju pored svojih spremnika (kontejnera) za miješani komunalni otpad.

Čistoća Duga Resa d.o.o. sa danom 01.01.2021. godine započinje sa prikupljanjem papira i plastike na kućnom pragu za što će svakom korisniku podijeliti vrećice (spremnik) od 120 l i to za papir i plastiku za svaki mjesec u godini.

Ukoliko Čistoća Duga Resa d.o.o. ne bude u mogućnosti na kućnom pragu uručiti vrećice za papir i plastiku (spremnik nije vani, nema nikoga kod kuće….) korisnici mogu sami vrećice podignuti u Čistoći Duga Resa d.o.o., Kolodvorska 1, Duga Resa.

Način obračuna i cijena
Pražnjenje spremnika za miješani komunalni otpad početi će se očitavati putem čipova koji svaki spremnik sadrži, te će se za svako pražnjenje obračunati varijabilni dio cijene.
Cijena usluge sadrži fiksni dio, varijabilni dio i ugovornu kaznu.

Korisnicima će se izdati za šestomjesečni period mjesečne akontacije za javnu uslugu koja se sastoji od fiksnog dijela i varijabilnog dijela za jednu  (1) primopredaju miješanog komunalnog otpada, ovisno o volumenu zaduženog spremnika.

Nakon proteka šestomjesečnog perioda izvršit će se obračun stvarno predane količine miješanog komunalnog otpada te će se korisniku izdati račun za pruženu javnu uslugu u koju je uključena cijena fiksnog dijela i varijabilnog dijela za predanu količinu miješanog komunalnog otpada. Prilikom izdavanja računa vršit će se obračun prethodno plaćenih akontacija sa stvarnom cijenom javne usluge za šestomjesečni period, koja može biti veća, u kojem slučaju se izdaje račun za razliku manje plaćenog iznosa cijene javne usluge, odnosno može biti manja u odnosu na prethodno plaćene akontacije, prilikom čega se evidentira pretplata, a za koji iznos korisnik ima mogućnost ostvariti povrat pretplaćenih sredstava ili isti iznos koristiti za umanjenje slijedećih obveza.

Reciklažna dvorišta

U Dugoj Resi sa radom započinje reciklažno dvorište na adresi Trg Sv. Jurja 13 gdje će korisnici moći odložiti više od 40 vrsti opasnog i neopasnog otpada u radnom vremenu:

PONEDJELJAK – neradni dan
UTORAK  12:00 – 19:00 h
SRIJEDA 08:00 – 14:00 h
ČETVRTAK 12:00 – 19:00 h
PETAK 08:00 – 14:00 h
SUBOTA 08:00 – 13:00 h

Također korisnicima je na raspolaganju i mobilno reciklažno dvorište koje obilazi naselja Duge Rese svaka tri mjeseca, sukladno objavljenom rasporedu na web stranici Čistoće Duga Resa d.o.o.

U okviru redovne usluge korisnici imaju pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada dva puta godišnje (proljeće i jesen), temeljem rasporeda i dogovora sa predsjednicima Mjesnih odbora.

Korisnici mogu koristiti i zelene otoke postavljene na javnoj površini u kojima mogu odvojeno odložiti papir, plastiku, staklo, tekstil i metal i to na 17 lokacija u Dugoj Resi.
Korisnici koji samostalno kompostiraju trebaju to raditi sukladno Izjavi koju su potpisali, a u skladu s čl. 9. st. 1. Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Korisnik javne usluge koji ima veće količine komunalnog otpada od količina koje može predati u sklopu javne usluge može kupiti doplatne vrećice s logom Čistoće Duga Resa d.o.o. ili naručiti njegovo skupljanje uz plaćanje takove usluge.

Korisnik će se o načinu skupljanja većih količina komunalnog otpada dogovoriti sa djelatnikom Čistoće Duga Resa d.o.o. na broj 047/843 060.
Za sve nejasnoće i upite stojimo Vam na raspolaganju!

                                    Čistoća Duga Resa d.o.o.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest