OTVORENA IZLOŽBA

Čuvari tradicije domaćeg narječja – vura, šerafciger, fajercajg, feder samo su neki od već zaboravljenih naziva

Ovdje su se miješala razna narječja, formirale nove izreke i nazivi za mnoge stvari i događaje.

U dugoreškom Demokratskom rasadniku otvorena je zanimljiva izložba “Jezik i narječja dugoreškog kraja” koju je u sklopu projekta “Pokreni se” u kojem sudjeluju Udruga Z-Aktiv i Pučko otvoreno učilište, organizirala Matica umirovljenika Duge Rese. 

– Želja nam je bila da sačuvamo od zaborava neke stare izreke i narječja našeg kraja koje samo potkrijepili i eksponatima. Duga Resa je mladi grad koji se razvijao zahvaljujući tekstilnoj industriji. Upravo razvitak tvornice uvjetovao je dolazak novih stanovnika u naš kraj u potrazi za poslom kao i utjecaj vlasnika tvornice, pa se njemački jezik ugradio u mnoge riječi. Ovdje su se miješala razna narječja, formirale nove izreke i nazivi za mnoge stvari i događaje. Mladima poručujemo da već sada evidentiraju novokovane riječi, kako bi ih jednog dana mogli prezentirati svojim unucima – poručila je Ana Piškurić predsjednica Udruge pojašnjavajući kako nije bilo nimalo lako pronaći eksponate, jer su mnogi uništeni tijekom vremena.
 
Poznati dugoreški slikar i pisac Vlado Halovanić motiviran željom da zabilježi dugoreško narječje prije nekoliko godina izdao je dvije knjige “Zavičajni bećarci” i “Zavičajne pošalice”.

– Svojevremeno je Marinko Perušić skupljao riječi po našim selima i skupio je oko 7500 riječi, a kasnije sam i sam pronašao još stotinjak novih što me i inspiriralo za objavljivanje dviju knjiga. Podsjećam, da u ovim eksponatima, nema plastike, a većina je izrađena vlastitim rukama, jer se nije kupovalo u trgovačkim centrima – ispričao je Halovanić te na zadovoljstvo okupljenih pročitao odlomak iz svoje knjige o ovoj temi.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar otvarajući izložbu istaknuo je kako se može kupiti sve osim zdravlja i tradicije, stoga ih je vrlo važno očuvati. 

– Neki dugoreški izrazi doista su specifični samo za naš kraj, jer nastali su simbiozom ljudi koji su došli iz različitih krajeva. Stoga čuvajmo našu tradiciju za buduće naraštaje, a našim umirovljenicima zahvaljujem što su se potrudili i prikupili toliko eksponata, jer znam da to nije bilo nimalo lako – istaknuo je gradonačelnik Boljar. 
 
Izložba u Demokratskom rasadniku ostaje otvorena naredna tri tjedna pa je možete razgledati, naravno poštujući epidemiološke mjere. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest