in memoriam

Umro je Branko Šteta Brane (62) – Dugorešani se opraštaju od čovjeka velika srca, gradske legende, ljudine

Ako baš te večeri starci nisu dali lovu za kino, ili je potrošena na kavi, odmahnuo bi glavom i uz osmijeh rekao: "Drugi put ćeš kupiti, odi sad, dobar je film"

Umro je Branko Šteta, za prijatelje Brane. A on je bio prijatelj cijeloj Dugoj Resi. Čovjek uz kojega su odrastale sve generacije dugoreških klinaca zadnjih 30 ili 40 godina, kroz Odred izviđača Spider, DVD Duga Resa, ili kroz kino Pučkog otvorenog učilišta. Vrijedan, tih, samozatajan – ali sveprisutan.

Brane je bio svojevrsna ikona Duge Rese. Gotovo da nema izviđača koje Brane kao načelnik Odreda nije poveo na obuku i natjecanja, a sam je član “Spidera” postao još davne 1972. godine. Pamte ga i generacije vatrogasaca gdje je aktivni član DVD-a Duga Resa bio još od 1980. godine, a brojne mlade vatrogasce podučio je prvim koracima i prenio na njih ljubav prema ovom humanom i plemenitom pozivu.

Prisjetit će se oni malo stariji kako je Brane, kao dugogodišnji zaposlenik Pučkog otvorenog učilišta, dok je stajao na vratima kina i pokupljao ulaznice, ako baš te večeri starci nisu dali lovu za kino, ili je potrošena na kavi, odmahnuo glavom i uz osmijeh rekao: “Drugi put ćeš kupiti, odi sad, dobar je film”.

Uvijek spreman na šalu, ali na pomoć drugima. Ima ona jedna riječ koja najbolje opisuje ovakvu sortu – ljudina.

Kroz životni i radni vijek dao velik doprinos Dugoj Resi, a posebno mladima. Organizirao je Glas mladih i disko večeri u Društvenom domu, kao dobrovoljni darivatelj krvi krv je dao 27 puta i zasigurno pomogao spasiti mnoge živote. Sudjelovao je kao dragovoljac u pripremi za Domovinski rat i bio pripadnik Dugoreške 137. brigade HV, 70. bojne VP Karlovac.

Za sve što je učinio za svoju Dugu Resu, prošle godine dobio je priznanje i novčanu nagradu Grada Duge Rese. Nažalost, tek je kratko dugo uživao u zasluženoj mirovini, životnu snagu oduzela mu je ova strašna korona pandemija. Otišao je naš Brane u 62. godini. Mirno putuj, legendo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest