RADOVI NA RIJECI

Čišćenje Mrežnice u Dugoj Resi – Gradonačelnik Boljar: Ovo je prva faza radova na velikom zahvatu izmuljivanja koje kreće dogodine

Hrvatske vode investitor su ovih radova, a izvodi ih karlovačka Vodoprivreda.

Čišćenje otoka i obalnog dijela rijeke Mrežnice na području Duge Rese, točnije od Vatrogasnog doma prema brani bivše Pamučne industrije, djelatnici Vodoprivrede počeli su prije tjedan dana, a prvi rezultati se već vide. Otoci su pokošeni, uklonjeni grmovi i ostavljena velika stabla kako bi njihovo korijenje držalo zemlju za velikih vodostaja. Sasvim drugačija vizura dijela Mrežnice na kojem se radilo proteklih dana. 

– Ovo što se sada radi je zapravo prva faza izmuljivanja koju smo najavljivali. Radovi će trajati manje od mjesec dana, a očistit će se obalni dio i otoci koliko se može, jer to će biti uvod u veliki zahvat, odnosno pravo izmuljivanje za koje će trebati do kraja ispustiti vodu, vjerojatno napraviti i pristupne ceste kako bi se moglo pristupiti tehnikom do Mrežnice. Sve što se sada napravi i uredi neće trebati dogodine kad krene veliki zahvat, kazao je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar.

Hrvatske vode investitor su ovih radova, a izvodi ih karlovačka Vodoprivreda. Za veliki zahvat izmuljivanja kojim će s dna Mrežnice biti izvučene tisuće tone mulja naravno treba napraviti studiju i pribaviti potrebne suglasnosti, pa će ovi radovi biti nastavljeni dogodine. 

– Pozdravljamo ove aktivnosti na održavanju obala Mrežnice i očekujemo nastavak radova, jer kad se izmuljivanje obavi to bi trebao biti zahvat za narednih trideset godina. Nakon toga valja krenuti s nastavkom radova na čišćenju uzvodno sve do mosta u Belavićima. Doslovno sada se čamcem jedva prolazi na potezu od Duge Rese do Bosiljevca, a kamoli do Belavića. Zato ćemo u kontekstu očuvanja rijeka tražiti da Mrežnica kao krška rijeka uđe u godišnji plan redovnog održavanja – zaključio je gradonačelnik Boljar te dodao kako je okoliš mosta u Belavićima najbolji je primjer, što se dogodi kad se deset godina ne održava. 

Vodostaj Mrežnice, kod mosta i prema Tušmeru, kao što možete vidjeti na našim fotografijama, trenutno je zbog navedenih radova vrlo nizak pa je KŠR Mrežnica, zabranila ulov ribe na ovom potezu. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest