NA ČEKANJU

Doznali smo što će biti s gradnjom doma za starije u dugoreškom Tušmeru: “Sve razloge ćemo dopisom poslati Gradu i Županiji, bez njihove pomoći ovaj se projekt neće moći realizirati”

foto arhiva KAportala

Zbog poskupljenja građevnog materijala uslijed Covid-pandemije vrijednost investicije je skočila s 9 na 13 milijuna eura.

U “Mrežničkom vrtu života”, kako je belgijski investitor Lindbergh Care nazvao projekt izgradnje doma za starije osobe u Dugoj Resi, već je odavno trebalo stanovati oko dvije stotine osoba treće životne dobi i raditi pedesetak zaposlenika. Međutim, često ne ide onako kako se planira, a parcela u Tušmeru na kojoj su službeno radovi započeli krajem 2019. godine i nadalje je prazna.

Što se događa s ovim projektom i hoće li grad uzeti natrag zemljište na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća pitao je Dražen Benković. Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar kazao je kako su bili na sastanku s investitorima, ali su oni kasnije bili i na razgovoru u Županiji, pa nema informacije što su dogovorili. Naglasio je kako je svjestan da je bila korona i da su cijene građevinskih radova skočile s planiranih 9 na 13 milijuna eura, a cijena smještaja bi trebala ostati ista.

– Ako će investitori tražiti odgodu, neka dođu pred Gradsko vijeće i objasne zašto se kasni, koji su planovi i rokovi. Mislim da se taj objekt može izgraditi, podržavam projekt, ali ako se ne realizira, mi smo skupo i za velike novce iznajmili livadu koja u tom slučaju postaje gradska, zaključio je Boljar.

Pitanja vezana za status projekta “Mrežnički vrt života” uputili smo i Maji Matanić Vautmans, direktorici Lindbergh Care Duga Resa d.o.o.

– Naši posljednji radovi na zemljištu bili su realizirani do 01. ožujka 2020. kada smo završili 1. dio zemljanih radova, uklanjanje podzemnih kabela i postojećih objekata na zemljištu. Zadnji planovi su bili nastavak 2. faze i početak građevinskih radova, ali nas je nažalost pandemija Covid-19 zaustavila i odgodila naše planove za bolja vremena – kaže Matanić Vautmans te pojašnjava kako tijekom pandemije nisu prestali raditi, nego su bili zauzeti pregovorima s bankama i sastancima s gradonačelnikom Duga Rese i čelnicima Karlovačke županije.

Direktorica Lindberg Care Duga Resa ističe kako je njihov plan oduvijek bio cjenovno prihvatljiv projekt za sve osobe starije od 65 godina. Osiguranje subvencije cijene smještaja ekonomski ugroženih građana koji bi bili smješteni u domu našeg vlasništva planirano je uz pomoć Grada Duge Rese i Karlovačke županije, kako nam je obećano na početku našeg projekta u Hrvatskoj. Sudeći prema najavama Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ovaj sektor zahvatit će brojne promjene (ukidanje obiteljskih domova) koje pomno pratimo.

– S druge strane, Covid ima neke negativne utjecaje na građevinski sektor. Cijena svih građevinskih materijala porasla je i do 30% i za naš sektor to je vrlo velika promjena u cijeni koja se mora naplatiti krajnjim korisnicima. Željeli bismo ponuditi cijenu koja je pristupačna, pa smo u razgovoru s preferencijalnom građevinskom tvrtkom i glavnim voditeljem projekta, odlučili odgoditi građevinski početak projekta sve dok se učinci Covid-a ne okončaju. U međuvremenu pokušavamo učiniti što je više moguće. Prije samog starta potrebno je zadovoljiti sve preduvjete koji su neophodni za nastavak projekta.

Ovakav dopis ćemo poslati Gradskom vijeću Duga Rese i Karlovačkoj županiji kako bi situacija bila jasna svima, ali bez pomoći javnog sektora projekt se neće moći realizirati. Što će značiti prazna zgrada bez ljudi u njoj?, kazala je Maja Matanić Vautmans ispred investitora Lindbergh Care Duga Resa.

Podsjetimo, lokacija u Tušmeru prije nekoliko godina na javnom natječaju prodana je poduzetniku iz Zagreba, ali je on nakon nekog vremena odustao od investicije. Nadamo se kako se ova situacija neće ponoviti i s belgijskim investitorom, jer smještajnih kapaciteta za starije osobe kronično nedostaje, a nažalost i stanovništvo nam je sve starije pa će potrebe u budućnosti biti još i veće.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest