posljednja počivališta

Grad Duga Resa uložio pola milijuna kuna u uređenje groblja – evo koji su noviteti

Prvi ukop na groblju u Svetom Petru bio je sada davne 1888. godine, a do danas u 3.145 grobnih mjesta sahranjeno je više od 8.800 ljudi

Grad Duga Resa posljednjih nekoliko mjeseci u uređenje groblja u Svetom Petru uložio je oko 500 tisuća kuna, a prvi rezultati tih ulaganja, iako nije još sve dovršeno, naveliko se vide. Napravljen je potporni zid na lokaciji niže od mrtvačnice te je glavna cesta na groblju u dužini nekoliko stotina metara proširena i oivičena pa više nema problema kod kretanja automobilima, a to će zasigurno smanjiti i gužve na blagdan Svih svetih. 

Dugoreška Čistoća koja upravlja grobljem Sveti Ivan u Zvečaju i grobljem u Svetom Petru pokosila je i očistila posljednja počivališta, a organizirali su i pojačano odvoženje otpada kako bi sve bilo čisto i spremno za blagdan Svih svetih i Dušni dan.

Na mnogim mjestima na groblju je postavljena solarna rasvjeta, zatim postavljene nove slavine, a u skladu s novom zakonskom regulativom izrađena i postavljena su vrata na ulazima u groblje, jer će uskoro postojati i radno vrijeme, odnosno u večernjim satima groblje će se zatvarati.

Za sada, kako nam je kazala direktorica Čistoće Josipa Škrtić Pucarević, nisu još postavljene kamere za nadzor koje će pokrivati područje cijelog groblja, jer su u fazi dobave stupova za električnu energiju, ali i to će uskoro biti riješeno.

Obzirom da su na groblju učestale krađe cvjetnih aranžmana i lampiona, a bilo je i devastacije nadgrobnih spomenika, što je jako rastužilo mnoge Dugorešane, na ovaj način Grad planira spriječiti, odnosno nadzorom držati pod kontrolom, ovakve drske i zlonamjerne radnje na groblju. 

Također, plan je groblje u Svetom Petru ograditi živom ogradom, odnosno sadnjom živice, ali taj posao će vjerojatno pričekati proljeće.

Podsjetimo, prvi ukop na groblju u Svetom Petru bio je sada davne 1888. godine, a do danas u 3145 grobnih mjesta sahranjeno je više od 8800 ljudi. Kako na području Grada Duge Rese danas obitava tek oko 10.200 stanovnika, a trend pada nataliteta se nastavlja, nastavimo li ovako, za neko vrijeme, nažalost, broj osoba u posljednjem počivalištu u Svetom Petru dostići će broj živućih.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest